Πως να φτιάξετε αυτή την συνταγή

ΒΗΜΑ 1: ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
Αναμείξτε ⅓ φλιτζάνι + 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας, ¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού, ⅓ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη, ¼ φλιτζάνι κέτσαπ, 6 ψιλοκομμένες/τριμμένες σκελίδες σκόρδο και αλεσμένο πιπέρι (για γεύση). Μη διστάσετε να προσαρμόσετε τη γλύκα στο γούστο σας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μια καλά αναμεμειγμένη μαρινάδα επιτρέπει στο κρέας να απορροφήσει περισσότερη γεύση.

ΒΗΜΑ 2: ΜΑΡΙΝΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ
Μαρινάρετε 2 κιλά χοιρινή πανσέτα κομμένη σε φέτες και βάζετε στο ψυγείο για 4 έως 8 ώρες.

ΒΗΜΑ 3: ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220° C. Στρώστε ένα ταψί με διπλές στρώσεις αλουμινόχαρτο για να κάνετε το καθάρισμα πιο εύκολο. Τοποθετήστε τις φέτες χοιρινής πανσετας σε μονή στρώση και ψήστε τις για 20 λεπτά.

ΒΗΜΑ 4: ΜΑΓΕΙΡΕΤΕ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Σε μέτρια φωτιά, μαγειρέψτε τα υπολείμματα της μαρινάδας σε μία κατσαρόλα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς

ΒΗΜΑ 5: ΑΛΕΙΨΤΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ

Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και το αλείφουμε με σάλτσα και από τις δύο πλευρές. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προσαρμόστε το χρόνο ψησίματος με βάση το πάχος του κρέατος.
Όσο πιο λεπτές είναι οι φέτες, τόσο πιο γρήγορα ψήνονται.

ΒΗΜΑ 6: ΨΗΣΤΕ ΝΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΘΟΥΝ
Για να καραμελώσει το εξωτερικό, το ψήνουμε στο γκριλ σε χαμηλή φωτιά για περίπου 3 λεπτά. Προσέξτε να μην τα κάψετε. Τα κόβουμε σε μπουκιές και τα σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τσιγαρίδες

Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος

Παραδοσιακή είναι και η παρασκευή της “χοιρινής τσιγαρίδας”, έθιμο αρκετών περιοχών της πατρίδας μας (Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Αργιθέας Αγράφων, Καρδίτσας,Τρικάλων, Καλαμπάκας, Βοΐου Κοζάνης…).
Παλαιότερα ήταν έθιμο του “Δωδεκαημέρου” και προερχόταν από το οικόσιτο χοιρινό της κάθε οικογένειας, αφού τότε δεν υπήρχαν στα χωριά κρεοπωλεία.
Σήμερα η συνταγή αυτή μπορεί να παρασκευαστεί από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο, με τον ακόλουθο τρόπο:

Εκτέλεση

*Σε χάλκινη επικασσιτερωμένη (γανωμένη) κατσαρόλα, βάζουμε μέχρι την μέση, χοιρινή πανσέτα χωρίς κόκαλο κομμένη σε κύβους (όπως τα λουκούμια).
* Προσθέτουμε λίγο κρύο νερό, χωρίς να σκεπάσει το κρέας.
* Προσθέτουμε λίγη ρίγανη και όσο αλάτι επιθυμούμε.

* Ξεκινάμε με δυνατή φλόγα ( ηλεκτρικό μάτι, υγραέριο ή ξύλα ).


* Όταν εξατμιστεί το νερό και αρχίζει να λιώνει το λίπος χαμηλώνουμε την φλόγα.
* Όλη την διάρκεια της παρασκευής ανακατεύουμε το κρέας, με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο του σκεύους.
*Όταν αρχίζουν και ροδίζουν οι “τσιγαρίδες” και ξεροψηθούν τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε λεμόνι.

Καλή όρεξη…

Το υγρό που μένει στο σκεύος είναι λίπος (λίγδα το έλεγαν οι παλαιοί) και παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν για μαγείρεμα ή για καύσιμο φωτισμού.
Το λίπος όπως και τα χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια δεν τα απορρίπτουμε στον νεροχύτη του σπιτιού μας, αλλά σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης!

ΠΗΓΗ: mouzakinews