Καρυδόπιτα

Η Απόλυτη Καρυδόπιτα αγγίζει τα όρια της τελειότητας. Η αφράτη ζύμη αγκαλιάζει τρυφερά τον πλούσιο καρυδάτο πυρήνα, σιγοβρασμένο σε σιρόπι με άρωμα κανέλας και λεμονιου. Κάθε μπουκιά είναι μια έκρηξη γεύσης, με την τραγανή υφή των καρυδιών να έρχεται σε αρμονική ισορροπία με την γλυκιά δροσιά του σιροπιάσματος.

Αυτό που κάνει αυτή την συνταγή ξεχωριστή είναι η απλότητά της. Χωρίς περίτεχνα υλικά ή περίπλοκες διαδικασίες, η “Απόλυτη Καρυδόπιτα” εστιάζει στα βασικά: ποιοτικά υλικά και μεράκι στην εκτέλεση. Το αποτέλεσμα; Ένα γλυκό που αγγίζει την ψυχή και ξυπνάει μνήμες από σπιτικές γεύσεις και οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Υλικά

10 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
10 κ.σ. φρυγανιά
20 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
20 κ.σ. καρύδι τριμμένο (εγώ το κάνω πούδρα, δεν θέλω να το βρίσκω)
4 βανιλλιες
1 φάκελος baking powder
1 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. γαρίφαλο
ξύσμα 1 πορτοκαλιού (αν θέλω)
1 ρακοπότηρο κονιάκ
20 αβγά (χωριστά κρόκοι + ασπράδια)

Σιρόπι
5 και μισό ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας μια φλούδα λεμονι

Εκτέλεση

Χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα και σε άλλο μπωλ τους κρόκους με τη ζάχαρη.
Ενώνω το σιμιγδάλι με τη φρυγανιά, τις βανίλιες, το baking powder και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ενώνω το καρύδι με την κανέλα και το γαρίφαλο.
Στο μίγμα κρόκων-ζάχαρης, ρίχνω σε 3 δόσεις τη μαρέγκα, το σιμιγδάλι και το καρύδι, εναλλάξ.
Στο τέλος και το κονιάκ.
Προσπαθώ να μη το παιδέψω πολύ για να μην καθίσει η μαρέγκα .
Το αραδιάζω σε βουτυρωμένο ταψί (το βαθύ του φούρνου-είναι μεγάλη δόση) και ψήνω για 45-50 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Για το σιρόπι:

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού.
  2. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  3. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς.

Σιροπιάζουμε:

  1. Βγάζουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο και την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια.
  2. Περιχύνουμε σιγά σιγά το κρύο σιρόπι, μέχρι να το απορροφήσει όλο.
  3. Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει καλά και μετά την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Η Συνταγή είναι της κας Tarsi Pso 

Προηγούμενο άρθροΤα κουλουράκια του Πάσχα
Επόμενο άρθροΤο απόλυτο comfort food για τους λάτρεις της Μεσογείου