Καρναβαλικές σφολιάτες σε σχήμα μάσκας.

Συστατικά

300 γρ αλεύρι 00
2 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
40 γρ ζάχαρη
40 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
30 γραμμάρια λικέρ ή γλυκό κρασι
1 πρέζα αλάτι
Ξύσμα λεμονιού τριμμένο
1/2 λοβό βανίλιας

Για επικαλυψη
ζάχαρη άχνη
φυστικέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μίξερ βάσης ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια.
Κάνουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο και προσθέτουμε το πολύ μαλακό βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, τα αυγά, το αλάτι και το λικέρ. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και καλά αναμεμειγμένη ζύμη.
Καλύψτε τη ζύμη με μεμβράνη για να μην στεγνώσει και αφήστε τη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά, το πολύ 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Παίρνετε λίγη ζύμη τη φορά, κρατώντας την υπόλοιπη πάντα σκεπασμένη με μεμβράνη.
Ανοίγω με πλάστη μέχρι να φτάσω σε πάχος περίπου 2 χιλ.
Χρησιμοποιώντας κουπ πατ σε σχήμα μάσκας, φτιάξτε πολλές μάσκες διαστάσεων περίπου 12 cm επί 5 cm.
Ετοιμάζετε λίγα τη φορά και τηγανίζετε σταδιακά σε καυτό λάδι στους 170°-176°C.
Είναι σημαντικό να μην υπερβαίνετε αυτή τη θερμοκρασία. Γυρίστε τα γρήγορα, πρέπει να είναι χρυσαφί. Ετοιμάζετε λίγα τη φορά και τηγανίζετε σε βαθύ, καυτό λάδι στους 175°/176°.

Τηγανίζουμε μερικά κομμάτια τη φορά, πρέπει να παραμείνουν ελαφριά και χρυσαφένια.
Το μαγείρεμα είναι γρήγορο, μόλις λίγα δευτερόλεπτα ανά πλευρά.
Τα στραγγίζουμε σε ταψί καλυμμένο με απορροφητικό χαρτί. Όταν κρυώσουν πασπαλίζουμε με μια γενναιόδωρη άχνη ζάχαρη και είναι έτοιμα να τα απολαύσετε!!!
Μπορούν να αποθηκευτούν για 2-3 ημέρες σε ερμητικά κλεισμένη σακούλα ή αεροστεγές δοχείο.
Με την ίδια συνταγή μπορείτε να τα φτιάξετε και στο φούρνο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στατικό φούρνο στους 180° για 8 λεπτά περίπου, συν 2 λεπτά με αερόθερμο στο ψηλότερο μέρος για να ροδίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

Ottavio Pastore Monica Felline