Κεφαλονίτικο Τηγανόψωμο

Το Κεφαλονίτικο Τηγανόψωμο είναι ένα παραδοσιακό φαγητό από την Κεφαλονιά που περιλαμβάνει αλεύρι, νερό και αλάτι, ζάχάρη και συνήθως σερβίρεται με ζάχαρη ή μέλι με κάνελα. Είναι ένα πολύ απλό, αλλά γευστικό πιάτο που μπορεί να απολαυστεί σε όλες τις εποχές του χρόνου. Μπορείτε να προσθέσετε δικές σας προσωπικές πινελιές στη συνταγή. Απολαύστε το! 🍴

Υλικά

2 κούπες αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά ξερή
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
χλιαρό νερό όσο πάρει,
για γαρνίρισμα
μέλι ή  ζάχαρη
κανέλα και σουσάμι
για το τηγάνισμα
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι, μέσα σε ένα ποτήρι βάζουμε λίγο χλιαρό νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά στο μπολ με το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε συμπληρώνοντας λιγο-λιγο χλιαρό νερό όσο πάρει.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το ζυμάρι, στη συνέχεια ρίχνουμε και το λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει εύπλαστη και λίγο σκληρή η ζύμη και την κάνουμε μπάλα. Την βάζουμε μέσα στο μπολ και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε περίπου 1 ώρα να ξεκούραστη σε ζεστό μέρος.

Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο εργασίας μας, για να μην κολλήσει το ζυμάρι, και τοποθετούμε εκεί τη ζύμη, και την πατάμε ελαφρός με τα δάκτυλά μας να πλατύνει και κατόπιν την τηγανίζουμε χωρίς να την αλευρώσουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με ελαιόλαδο, αν θέλατε μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη και να κάνετε μικρότερα τηγανόψωμα. Σερβίρετε το τηγανόψωμο σε ένα πιάτο ρίχνοντας από πάνω το μέλι ή ζάχαρη, το σουσάμι και την κανέλα.

Καλή Επιτυχία !

Πηγή της συνταγής : Αποστολατος Γιωργος Πριγκιπας

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τηγανόψωμο

Τηγανόψωμο

Η εκτέλεση είναι απλή και σχετικά γρήγορη, με την προϋπόθεση να υπάρχει ήδη έτοιμη η ζύμη. Μιά γρήγορη λύση είναι να την αγοράσετε έτοιμη από το φούρνο. Για μένα η καλύτερη λύση είναι ένα πολύ εύκολο ζυμάρι που μπορείτε να φτιάξετε ακόμη και από την προηγούμενη μέρα, ώστε η παρασκευή του τηγανόψωμου να είναι γρήγορη.

Υλικά

500 g αλεύρι
1 φακελάκι ξερής μαγιάς
1 κ. αλάτι
1 1/2 κουπα νερό χλιαρό
1 κουπα λάδι

300-400g φέτα τριμμένη
Ελαιόλαδο για το τηγάνι

Εκτέλεση

Ανακατεύω όλα τα υλικά σε ένα δοχείο και αφήνω να μείνει να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όπως αναφέρω και πιό πάνω η ζύμη μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα, να μείνει στο ψυγείο και όταν θέλω να τη χρησιμοποιήσω την αφήνω λίγη ώρα να “ζεσταθεί” και είναι έτοιμη για χρήση.
Χωρίζω σε 8 ίσα μέρη τη ζύμη . Ανοίγω κάθε κομμάτι ζύμης σε αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα χοντρό φυλλαράκι 15 cm και βάζω στο κέντρο 1,5 – 2 κσ τριμμένη φέτα. Κλείνω τη φέτα μέσα στη ζύμη φτιάχνοντας ένα πουγκί.

Πατάω ελαφρά τις πιτούλες και τις κάνω επίπεδες, φροντίζοντας να μην ανοίξει η ζύμη και βγεί έξω το τυρί.
Ζεσταίνω ελάχιστο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, και όταν ζεσταθεί καλά, ψήνω τις πιτούλες και από τις δύο πλευρές, γυρίζοντάς τες συχνά, ώστε να ψηθούν καλά μέχρι μέσα, και να γίνουν αρκετά τραγανές απ’ έξω.

Είναι εξαιρετικά νόστιμες όταν είναι ζεστές.

Προηγούμενο άρθροΣιροπιαστό φύλλο κρούστας με φρέσκια αναρή!!
Επόμενο άρθροTo Σοφιγαδο της νόνας