Κέικ μαύρης σοκολάτας, αχλαδιού και φυστικιού
Υλικά
Κέικ:
1 φλιτζάνι + 1 κουταλιά της σούπας (150g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
1 πρέζα αλάτι
200g μαύρη σοκολάτα (70% κακάο), χονδροκομμένη
½ φλιτζάνι (65g) ανάλατα φιστίκι αιγίνης
2/3 φλιτζάνι (150g) ανάλατο βούτυρο, μαλακό
¾ φλιτζάνι (150g) ζάχαρη
3 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 αχλάδι, χωρίς τον πύρινα ψιλοκομμένο
Σοκολάτα γκαναζ:
1/3 φλιτζάνι (80 ml) κρέμα γάλακτος
100g μαύρη σοκολάτα χονδροκομμένη
1 χούφτα φιστίκια, για διακόσμηση
Εκτέλεση
Κέικ: προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C. Βουτυρώνουμε ενα τσέρκι 22cm, στρώστε το κάτω μέρος με χαρτί ψησίματος και βουτυρώστε επίσης το χαρτί.
Σε ένα μεσαίο μπολ, κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Χτυπήστε τη σοκολάτα και τα φυστίκια σε έναν επεξεργαστή τροφίμων έως ότου σχηματιστούν χονδροειδή ψίχουλα, και αφήστε τα στην άκρη. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο (2-3 λεπτά). Προσθέστε τα αυγά ένα κάθε φορά, χτυπώντας μέχρι να συνδυαστούν καλά και στη συνέχεια χτυπήστε τη βανίλια. Ανακατέψτε το μείγμα αλευριού, ακολουθούμενο από το μείγμα φυστικιών και σοκολάτας και το αχλάδι. Ρίχνουμε στο προετοιμασμένο τσέρκι και ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει και μία οδοντογλιφίδα που εισάγεται στο κέντρο του κέικ βγαίνει καθαρό, 30-40 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει στο ταψί για 20 λεπτά και στη συνέχεια βγάλτε το από το τσέρκι και αφήστε να κρυώσει εντελώς.
Σοκολάτα γκαναζ: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα με μέτρια φωτιά λίγο πιο κάτω από το βράσιμο, προσθέτουμε σοκολάτα, επιμένουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα (3-5 λεπτά) και μετά ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Αφήστε στην άκρη έως ότου πήξει (5-10 λεπτά). Ρίχνουμε την γκαναζ πάνω από το κέικ, και ρίχνουμε φιστίκια από πάνω, αφήνουμε στην άκρη (20-30 λεπτά) και μετά σερβίρουμε.
*Έκανα την ίδια ακριβώς συνταγή χρησιμοποιώντας ένα τσέρκι 20 εκατοστών (με αφαιρούμενο πάτο)
ΠΗΓΗ: technicolorkitcheninenglish.blogspot.com