Kέικ με καρύδια σταφίδες και μήλα

Αυτό το κέικ είναι πραγματικά απολαυστικό, με μια υπέροχη υφή και πλούσια γεύση. Τα καρύδια προσθέτουν μια ωραία κροκάντ υφή, οι σταφίδες μια γλυκιά γεύση και τα μήλα μια ζουμερή φρεσκάδα.

Εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που μου άρεσαν:

  • Η υφή: Το κέικ είναι αφράτο και μαλακό, με μια ωραία κρούστα από πάνω.
  • Η γεύση: Η γεύση είναι ισορροπημένη, με γλυκές και ξινές νότες από τα μήλα, ζεστασιά από την κανέλα και μια ωραία γεύση από τα καρύδια και τις σταφίδες.
  • Η ευκολία: Το κέικ είναι εύκολο στην παρασκευή και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες δεξιότητες ζαχαροπλαστικής.
  • Η ευελιξία: Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε υλικά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Συνολικά, αυτό το κέικ είναι μια εξαιρετική επιλογή για

  • Πρωινό: Είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο ξεκίνημα για την ημέρα σας.
  • Επιδόρπιο: Είναι ένα ιδανικό γλυκό για μετά το φαγητό ή για ένα γρήγορο σνακ.
  • Κέρασμα: Μπορείτε να το προσφέρετε σε φίλους και οικογένεια.

Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Υλικά

100 γραμμάρια καθαρισμένα καρύδια
100 γρ. σουλτανίνα
2 μήλα
35 ml ρούμι
65 ml νερό
200 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
80 g ηλιέλαιο
300 γρ. αλεύρι
16 g μπεικιν

Προετοιμασία

Πρώτα ψιλοκόβουμε χοντροκομμένα τα καρύδια και μουλιάζουμε τις σουλτανίνες.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το κέικ:
Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και αρχίζουμε να ανακατεύουμε προσθέτοντας τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε επίσης το λάδι, το νερό και το σφηνάκι ρούμι.
Εναλλακτικά
Βάζουμε 100 ml νερό (αντί για 65 ml) αντί για το ρούμι.

Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.
Ενσωματώνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε.
Τέλος, προσθέστε τις σουλτανίνες, τα μήλα σε κύβους και τα καρύδια.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα για ντόνατ διαμέτρου 24 ή 26 εκατοστών και αδειάζετε τη ζύμη μέσα σε αυτή.
Ψήνετε σε προθερμασμένο στατικό φούρνο στους 180 °C για 45 λεπτά περίπου ή στοω αερα στους 170 °C,
επίσης για 45 λεπτά. Αφού ψηθεί, περιμένετε μερικά λεπτά και βγάλτε το από τη φόρμα. Αφήνετε να κρυώσει και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη

Η φωτό είναι της Miriam Matti

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Kέικ “Euphoria”

Το στρώμα παπαρουνόσπορου είναι νόστιμο, γλυκό με τραγανά καρύδια και γεύση αμύγδαλου.

Κατάλογος συστατικών:

Για το παντεσπάνι σοκολάτας:

5 αυγά, μεγάλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3/4 φλιτζάνι αλεύρι για κέικ
2 κουταλιές της σούπας κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι

Συστατικά για το στρώμα παπαρουνόσπορου:
100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4 αυγά, μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
150 γραμμάρια ξηρού παπαρουνόσπορου
3/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα ή απόσταγμα αμυγδάλου
100 γρ καρύδια, ψιλοκομμένα
μια πρέζα αλάτι

Για την κρέμα σοκολάτας:
500 ml κρέμα γάλακτος 30%
200 γρ μαύρη σοκολάτα + 100 ml κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά
4 κουταλιές της σούπας κρέμα σοκολάτας, για παράδειγμα, Nutella
2 κουταλάκια του γλυκού ζελατίνη
1/4 φλιτζάνι νερό

Για μούλιασμα:
3/4 φλιτζάνι δυνατό τσάι
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
2-3 κουταλιές της σούπας αλκοόλ, για παράδειγμα, ρούμι (προαιρετικά)

Για το γλάσο:
100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας
100 ml κρέμα γάλακτος 30%

1 ποτήρι χωρητικότητας 250 ml. Στρώνουμε με χαρτί μια φόρμα 25 x 35 εκ

Συνταγή:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και ανακατεύουμε με μια πρέζα αλάτι.
Στο τέλος του ανακακατεματος, προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, μία κουταλιά της σούπας, μέχρι να πήξει το μείγμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε έναν κρόκο τη φορά.
Προσθέστε τα ξηρά υλικά σε μικρές δόσεις και ανακατέψτε απαλά με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα. Τα τοποθετούμε σε φόρμα και τα ψήνουμε στους 175 C για 30-35 λεπτά περίπου. Να βγει στεγνή η οδοντογλυφίδα. Μετά το ψήσιμο αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε δύο μέρη.

Χρησιμοποιούμε την ίδια φόρμα για το ψήσιμο της στρώσης παπαρουνόσπορου. Ανακατεύουμε με το μαλακωμένο βούτυρο, προσθέτουμε έναν κρόκο αυγού και το εκχύλισμα και ανακατεύουμε. Στο τέλος προσθέτουμε ξερό παπαρουνόσπορο και ξηρούς καρπούς.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με μια πρέζα αλάτι μέχρι να σχηματιστεί ένας δυνατός αφρός.
Στο τέλος του ανακατεματος, προσθέστε ζάχαρη μέχρι η μάζα να γίνει παχύρρευστη και γυαλιστερή.
Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας του μειγματος του παπαρουνόσπορου στο μείγμα αυτο και ανακατέψτε ελαφρά. Στη συνέχεια, προσθέστε το όλο και ανακατέψτε ξανά. Τα τοποθετούμε σε φόρμα και τα ψήνουμε στους 175 C για 30-35 λεπτά περίπου.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσουν τελείως. Αφήστε το να κρυώσει.
Ρίχνουμε τη ζελατίνη με νερό και αφήνουμε να φουσκώσει. Το ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ανακατεύουμε την κρέμα μέχρι να σφίξει, στη συνέχεια προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Τέλος προσθέτουμε τη νουτέλα και τη ζελατίνη ανακατεύοντας αφού προσθέσουμε κάθε υλικό.
Τοποθετήστε το μπισκότο στη φόρμα και μουλιάστε το.

Απλώνουμε τη μισή κρέμα και καλύπτουμε από πάνω με μια στρώση παπαρουνόσπορου. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και τη σκεπάζουμε με ένα παντεσπάνι, την αφήνουμε να μουλιάσει λίγο. Βάλτε στο ψυγείο για αρκετές ώρες ή όλη τη νύχτα.
Πριν σερβίρουμε ζεσταίνουμε καλά την κρέμα και προσθέτουμε κομμάτια σοκολάτας. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Περιχύνουμε το κέικ και αφήνουμε για 15 λεπτά να συμπυκνωθεί.

Καλό μαγείρεμα και νόστιμο για εσάς!

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ

Προηγούμενο άρθροΠορτοκαλένιο Κέικ με Κουκουνάρι
Επόμενο άρθροΝηστίσιμη λαδόπιτα όπως την έφτιαχναν οι γιαγιάδες στη Λευκάδα