Kέικ με σοκολάτα και κανέλα

Μια απόλαυση για τον ουρανίσκο, ένα απαλό Brioche εμπλουτισμένο με μια εξαιρετική γέμιση.

Υλικά για φόρμα 32 x 13 εκ.:

300 γρ αλεύρι 00
300 γρ αλεύρι 0 (ή Μανιτόμπα)
100 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
270 ml ζεστό γάλα
10 γρ μαγιά μπύρας
70 γρ βούτυρο κομμένο σε κομμάτια (λίγο μαλακό)
1 αυγό ολόκληρο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι.

Γέμιση:
30 γρ βούτυρο λιωμένο
Κανέλα για γεύση.
Ζάχαρη κρυσταλλική για γεύση.
Τσιπς σοκολάτας κατά βούληση (διατηρούνται στην κατάψυξη)

Για να βουρτσίσετε την επιφάνεια:
Ένα γαλάκτωμα φτιαγμένο με κρόκο αυγού και λίγο γάλα.
Διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη.

Εκτέλεση:

Χρησιμοποίησα το μίξερ βάσης με σπειροειδή γάντζο, αλλά μπορείτε εύκολα να δουλέψετε τα πάντα σε ένα μπολ με τα χέρια σας.
Προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, μια πρέζα αλάτι, το αυγό και ελαφρώς χλιαρό γάλα στο οποίο έχετε διαλύσει τη μαγιά.

Αφού ζυμώσετε για λίγα λεπτά και ενσωματώσετε όλο το αλεύρι, προσθέστε το μαλακό βούτυρο, ένα κομμάτι τη φορά.
Μόνο όταν όλα απορροφηθούν καλά και λεία, σχηματίζουμε μια ωραία ζυμη, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει στο φούρνο με το φως αναμμένο για μια-δυο ώρες.

Μόλις περάσει η ώρα, απλώνουμε τη ζύμη όχι πολύ αραιά σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια για να σχηματιστεί ένα ορθογώνιο.
Αλείφουμε με 30 γρ λιωμένο και κρύο βούτυρο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη κανέλα και λίγη ζάχαρη και μετά μοιράζουμε τα κομματάκια σοκολάτας.

Τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη πλευρά.
Τώρα κόψτε ένα κομμάτι από τη μία από τις δύο άκρες με πάχος περίπου 5-6 εκ. και κρατήστε το στην άκρη.

Κόβουμε τον υπόλοιπο κύλινδρο στη μέση κατά μήκος, σταματώντας 5-6 εκ. πριν από την άλλη άκρη.

Περιστρέψτε το αριστερό άκρο προς τα μέσα για να δημιουργήσετε μια σπείρα.

Συνδυάστε τα δύο μισά μεταξύ τους, βάζοντας το κομμάτι που κρατάτε στην άκρη στο τέλος.

Τώρα τοποθετήστε την πλεξούδα σε μια φόρμα που έχετε αλείψει προηγουμένως με βούτυρο.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά.
Αλείφουμε την επιφάνεια με ένα γαλάκτωμα από γάλα και κρόκο αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 30-35 λεπτά περίπου.
Αφήστε το να κρυώσει πριν το βγάλετε από τη φόρμα, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε με μαρμελάδα, Nutella, σιρόπι σφενδάμου ή ότι άλλο προτιμάτε.
Μπορεί να αποθηκευτεί σε καλά κλεισμένη σακούλα τροφίμων για 3-4 ημέρες.

H συνταγή είναι από το Katja in cucina

Προηγούμενο άρθροΨαροκεφτέδες σε σάλτσα ντομάτας
Επόμενο άρθροΥπέροχα πολύσπορα τυροπιτάκια