Κεικ με σταφίδες και γλάσο

Υλικά

1 κιλό αλεύρι σκληρό
50 γρ. μαγιά νωπή ή 25 γρ. ξερή
1 κ.γ. αλάτι
270 γρ. ζάχαρη
250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, χλιαρό
250 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο & λίγο για τις φόρμες
4 τεμ. αυγά
300 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροκομμένα στο μούλτι & λίγα ακόμα, τριμμένα σε σκόνη, για τις φόρμες
175 γρ. σταφίδες ξανθές

Γλάσο

3 τεμ. αυγά, τα ασπράδια
500 γρ. άχνη ζάχαρη
1/2 τεμ. λεμόνι (μόνο το χυμό του)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη τη μαγιά με το χλιαρό γάλα, το αλάτι και τη ζάχαρη, έως ότου διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε έπειτα το λιωμένο βούτυρο (προσοχή να μην είναι καυτό γιατί θα καταστραφεί η μαγιά). Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και ρίχνουμε και τα αυγά, ένα-ένα.

Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για αρκετή ώρα έως ότου το μείγμα ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο καθαρό μπολ και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 1 ώρα, έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
Κατόπιν τη ζυμώνουμε με τα χέρια προσθέτοντας λίγα-λίγα τα αμύγδαλα, και τις σταφίδες.
Βουτυρώνουμε δύο ψηλές στρογγυλές φόρμες της μπόμπας και τις πασπαλίζουμε με την αμυγδαλόσκονη.

Γεμίζουμε τις φόρμες με τη ζύμη μέχρι τα 2/3 του ύψους τους και αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για άλλη 1 ώρα, έως ότου η ζύμη φουσκώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 50 λεπτά, έως ότου φουσκώσει πολύ και πάρει χρώμα το ψωμί. Ξεφορμάρουμε τα κουλίτς και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Γλάσο
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια σε μαρέγκα ρίχνοντας σιγά-σιγά την άχνη ζάχαρη και το χυμό. Θα σχηματιστεί ένα λευκό, παχύρρευστο γλάσο, το οποίο περιχύνουμε πάνω στα ψωμιά. Τέλος, γαρνίρουμε με ότι μ αρεσει.

Photo: Світлана Юрченко

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Πασχαλινό κέικ με σταφίδες και λουκουμι

Υλικά

3 αυγά (1 ασπράδι χωρισμένο για άλειμμα),
150 γρ ζάχαρη,
150 ml φρέσκο ​​γάλα,
100 γρ λιπαρά (50 γρ λάδι + 50 γρ βούτρο),
550 γρ αλεύρι,
7 γρ μαγιά ξερή ,
1 βανίλια,
1 εσάνς λεμονιού,
τριμμένη φλούδα 1 λεμονιού,
σταφίδες (προμουλιασμένες),
λουκούμι

Τρόπος παρασκευής

Χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε φρέσκο ​​γάλα (ζεσταμένο + ζάχαρη), ρίχνουμε μέσα τα λιπαρά, φλούδα λεμονιού και αρωμα λεμονιού, βανίλια, προσθέτω αλεύρι κοσκινισμένο, ρίχνω τις σταφίδες και από πάνω ρίχνω τη μαγιά.
Ανοίγω το μίξερ στο επίπεδο 2 (δύο φορές για 10 λεπτά) το πλάθω και το αφήνω να φουσκώσει δύο φορές.

Με ασπράδι αυγού αλείφουμε και διακοσμούμε με λουκούμι και σταφίδες


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Αφού το βγάλω από το φούρνο αλείφω με ένα πινέλο με σιρόπι ζάχαρης (2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη + 2 κουταλιές της σούπας νερό)

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΗ απόλυτη απόλαυση για τους λάτρεις των μήλων και της μαρέγκας
Επόμενο άρθροΗ απόλυτη συνταγή για γεμιστό ψωμί σαν πίτσα