Κέικ με μήλα σιμιγδάλι και γέμιση σοκολάτας
Για επιδόρπιο ετοίμασα ένα υπέροχο Κέικ με μήλα σιμιγδάλι και γέμιση σοκολάτας. Την συνταγή μου την έδωσε μία καλή μου φίλη μου
Υλικά
Κέικ:
2 αυγα
3 μεγάλα μήλα
250 γρ σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ ζάχαρη
4,5 κουταλάκι του γλυκού κακάο
100 γρ καρύδια χοντροαλεσμένα
120 ml λάδι
250 γρ γιαούρτι
1/2 μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Για το γλασσο:
250 ml φρέσκο γάλα
50 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας
4,5 κουταλάκι του γλυκού κακάο
60 γρ βούτυρο αγελάδος
100 γρ ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ρούμι
Καρύδια για διακόσμηση
Εκτέλεση:
Αρχικά τρίβουμε τα καρύδια χοντροκομμένα.
Τα ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο σε ένα μπολ.
Ανακατεύουμε καλά.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε διαδοχικά το λάδι και το γιαούρτι συνεχίζοντας το χτύπημα.
Στη συνέχεια τους προσθέτουμε τα καρύδια με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα με ένα μεγάλο τρίφτη και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με την κανέλα.
Ανακατεύουμε πάλι καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Ελέγχουμε με μία οδοντογλυφίδα.
Σε αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε την επικάλυψη ρίχνοντας στην κατσαρόλα φρέσκο γάλα, βάζοντάς το σε δυνατή φωτιά να βράσει, στη συνέχεια χαμηλώνουμε
τη θερμοκρασία και προσθέτουμε διαδοχικά τη μαύρη σοκολάτα, το αγελαδινό βούτυρο και το κακάο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσουν και να πήξει το μείγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας ρούμι και το αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά, αλλά παραμένει ζεστό.
Βγάζετε την ψημένη ζύμη από το φούρνο και την τρυπάτε σε πολλά σημεία. Το γεμίζουμε αμέσως με τη ζεστή γέμιση.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά και το κόβουμε να απορροφήσει ακόμα καλύτερα την επικάλυψη.
Πριν σερβίρουμε, διακοσμούμε με καρύδια.
Τρώμε το κέικ παγωμένο 😋😋👌👌
H συνταγή είναι από την Цветомира Пенкова
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κέικ μήλου με κανέλα και ξηρούς καρπούς
Συστατικά:
115 γρ βούτυρο μαλακό
2 σταγόνες ρούμι
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
100 g ζαχαρη + 1 φακελάκι (9 g) με βανίλια
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γρ αλεύρι + μια πρέζα αλάτι
120 ml γάλα
1 μήλο
Kαρύδια για γεύση, πασπάλισα γενναιόδωρα, καλύπτοντας όλη τη στρώση
(και είναι 2 στρώσεις, η πρώτη στρώση μέσα στο κέικ πασπαλισμένη και με ξηρούς καρπούς)
Εκτέλεση
1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν
2. Ρίξτε ένα αβγό και πάλι χτυπήστε τα πάντα με μίξερ + κονιάκ, χτυπήστε
3. Ρίχνετε τα μισά από τα στεγνά υλικά, ανακατεύετε στην πιο χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι να ενωθούν, + το μισό γάλα, ανακατεύετε επίσης
στην πιο χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν οι μάζες
4. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο αλεύρι και γάλα
5. Ξεχωριστά ανακατεύουμε την κανέλα και την καστανή ζάχαρη
6. Καθαρίζουμε το μήλο και τους σπόρους, κόβουμε στη μέση και κάθε μέρος σε φέτες των 8 περίπου κομματιών
7. Στρώνετε τη φόρμα με χαρτί ψησίματος. Στρώνουμε τη μισή ζύμη, κολλάμε από πάνω τις μισές φέτες μήλου σε όλο το μήκος του κέικ, πασπαλίζουμε με κανέλα ζάχαρη
και μετά μοιράζουμε χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς.
8. Κλείνουμε τα πάντα με την υπόλοιπη ζύμη, απλώνουμε ξανά τα μήλα, βυθίζουμε όσο στέκονται μέσα στη ζύμη, μετά κανέλα με ζάχαρη και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με
ξηρούς καρπούς (πασπαλίζω και τα καρύδια ελαφρά με ζαχαροκάλαμο για κρούστα καραμέλας)
9. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς για περίπου 45-50 λεπτά, όλα εξαρτώνται από τις δυνατότητες του φούρνου σας.
Το κέικ μου ήταν έτοιμο σε 45 λεπτά, ελέγξτε την ετοιμότητα με ένα ξύλινο σουβλάκι.
Καλή όρεξη ❤️
ΠΗΓΗ: Вероника Баликова