Κεικ Μπανάνας με σοκολάτα

Λέγεται μπανανόψωμο, αλλά είναι ένα αγνό κέικ μπανάνας 🙂 Μια πολύ οικονομική συνταγή και τόσο απλή που μπορεί να τη φτιάξει και ένα παιδί στο νηπιαγωγείο. Αλλά η γεύση είναι καταπληκτική! Σε όποιον δεν το έχει δοκιμάσει – δεν ξέρει τι χάνει!

Εδώ είναι η δική μου εκδοχή:

100 g σταφίδες
vερό (80 ml περίπου)
175 γραμμάρια αλεύρι,
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ,
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα,
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα,
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο τζίντζερ,
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο και
1/4 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο.

300 γρ μπανάνες
2 αυγά
100 γρ μαύρη ζάχαρη
125 γρ λιωμένο βούτυρο.
60 γρ καρύδια ψιλοκομμένα.
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Εκτέλεση

1) Οι σταφίδες μουλιάζονται σε βραστό νερό (80 ml περίπου) και αφήνονται να απορροφήσουν λίγο υγρό.
(Το πρωτότυπο είναι με αλκοόλ, αλλά δεν πίνω.)
2) Κοσκινίζουμε 175 γραμμάρια αλεύρι, μπεικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα, αλάτι.
Προσθέτω τα εξής σε αυτά, (αλλά η συνταγή της γιαγιάς είναι χωρίς αυτα):
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο τζίντζερ, 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο και 1/4 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο.
3) Πολτοποιήστε πολύ καλά 300 γρ καθαρισμένες και όσο πιο ώριμες γίνεται, ακόμα και μαύρες μπανάνες. Αυτές είναι 2-3 μπανάνες.
4) Σε 2 αυγά προσθέτουμε 100 γρ μαύρη ζάχαρη (για μένα είναι πολύ, αλλά η “γιαγιά” δίνει 150 γρ.) και 125 γρ λιωμένο βούτυρο.
5) 60 γρ καρύδια ψιλοκομμένα.
6) 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια (χρησιμοποιώ πάντα υγρή).
Ανακατέψτε τα πάντα με το χέρι. Δεν χρειάζεται να τα χτυπήσετε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 1-1,25 ώρα μέχρι να είναι έτοιμο, τρυπώντας με ένα ξυλάκι.

Μερικές από τις επιλογές μου,
1) Αφαιρέστε 25 γρ αλεύρι και αντικαταστήστε το με κακάο. Αντί για σταφίδες βάλτε κουμπιά σοκολάτας. Στη συνέχεια προστίθεται μόνο η βανίλια για γεύση. Αν θέλουμε προσθέτουμε ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας.
2) Αντικαταστήστε τις σταφίδες με ζαχαρωμενο τζίντζερ (χωρίς να το μουλιάσει) και κόψτε το σε κομμάτια.
Αν θέλετε φτιάξτε σοκολάτα με τζίντζερ όπως έκανα σήμερα ή ένα γλασσο σοκολάτας.

Καλη Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΨητή πιπεριά με κρέμα γάλακτος
Επόμενο άρθροΑέρινη κρέμα καραμελέ με Dream topping