Συστατικά
Δύο Κέικ αρα τα υλικα x 2
3 μεγάλα αυγά (σύνολο 6)
1/2 φλιτζάνι (100 γρ) κρυσταλλική ζάχαρη (σύνολο 1 φλιτζάνι/200 γρ)
1/3 φλιτζάνι (100 ml) γάλα (σύνολο 2/3 φλιτζάνι/200 ml)
1/4 φλιτζάνι (60 ml) λάδι (σύνολο 1/2 φλιτζάνι/120 ml)
1/4 κουταλάκι του γλυκού (2,5 ml) εκχύλισμα βανίλιας (σύνολο 1/2 κουταλάκι του γλυκού/5 ml)
1/2 κουταλιά της σούπας (7 γρ) baking powder (σύνολο 1 κουταλιά της σούπας/14 γρ)
1 φλιτζάνι (120 γρ) αλεύρι (σύνολο 2 φλιτζάνια/240 γρ)
Γέμιση Πορτοκαλιού
2 μεσαία πορτοκάλια, κατεψυγμένα
2 + 1/3 φλιτζάνια (500 + 80 ml) χυμός πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι (100 γρ) κρυσταλλική ζάχαρη
5 κουταλιές της σούπας (100 γρ) μαρμελάδα πορτοκαλιού
Επικάλυψη Σοκολάτας
1 φλιτζάνι τσιπς μαύρης σοκολάτας (200 γρ κουβερτούρα για ζαχαροπλαστική)
2 κουταλάκια του γλυκού (10 ml) λάδι
Οδηγίες
Δύο Κέικ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C. Στρώστε ένα ταψί 23×33 με λαδόκολλα και αφήστε το στην άκρη. Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Αδειάστε το μείγμα στο ταψί σας και ψήστε μέχρι να ροδίσει το κέικ και μια οδοντογλυφίδα να βγει καθαρή. Αυτό θα πρέπει να διαρκέσει περίπου 30-35 λεπτά.
Αφαιρέστε το στρώμα του κέικ από το ταψί και μεταφέρετέ το σε μια σχάρα για να κρυώσει.
Επαναλάβετε τα βήματα παραπάνω για να φτιάξετε το 2ο στρώμα. Αντί για λαδόκολλα, βουτυρωστε αυτή τη φορά το ταψί σας. Μην αφαιρέσετε το 2ο στρώμα από το ταψί όταν ψηθει.
Για να εξοικονομήσετε χρόνο, χτυπήστε τα υλικά σας για το 2ο στρώμα του κέικ ενώ ψήνεται το πρώτο!
Μόλις βγει η 2η στρώση από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και την περιχύνουμε με το 1/3 της κούπας πορτοκάλι, αφήνοντάς το να μουλιάσει στη στρώση του κέικ. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Γέμιση πορτοκαλιού
Μόλις το πρώτο στρώμα κέικ κρυώσει στην αφή, χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να το σπάσετε εντελώς σε μικρά κομμάτια.
Σπάστε το όσο το δυνατόν περισσότερο χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια σας. Αφήνουμε στην άκρη σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης.
Τρίψτε τα κατεψυγμένα πορτοκάλια σας (τόσο τη φλούδα όσο και τη σάρκα) χρησιμοποιώντας έναν τρίφτη. Τρίψτε τη φλούδα πορτοκαλιού χρησιμοποιώντας τις μικρότερες τρύπες του τριφτη και μετά το μεσα πορτοκάλι με τις μεγαλύτερες τρύπες.
Μεταφέρετε τα τριμμένα πορτοκάλια σε μια κατσαρόλα και προσθέστε τη ζάχαρη και τα 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού.
Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση και μετά συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συνεχώς για άλλα 3 λεπτά.
Αφαιρέστε το μείγμα πορτοκαλιού από τη φωτιά και κρυώστε για περίπου 5 λεπτά. Θα είναι ακόμα πολύ ζεστό, αλλά θέλετε απλώς να σταματήσει να βραζει
Μετά από λίγα λεπτά, μεταφέρετε το μείγμα πορτοκαλιού στο μπολ με τα κομμάτια της στρώσης κέικ που τριψατε. Προσθέστε τη μαρμελάδα και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ανακατέψτε τα όλα μαζί για λίγα λεπτά μέχρι το υγρό να μουλιάσει τελείως τα κομμάτια του κέικ και το μείγμα να γίνει μια συμπαγής γέμιση, που μοιάζει με υγρή άμμο.
Δοκιμάστε και προσθέστε επιπλέον μαρμελάδα αν θέλετε να είναι πιο γλυκιά.
Μόλις ενωθεί τελείως η γέμιση πορτοκαλιού σας, τη μεταφέρετε στο ταψί με τη 2η στρώση κέικ σας. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα στη στρώση του κέικ. Το βάζετε στο ψυγείο όσο λιώνετε τη σοκολάτα σας.
Στρώμα σοκολάτας
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε τη σοκολάτα και το λάδι μαζί μέχρι να λιώσει όλη η σοκολάτα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με τη στρώση πορτοκαλιού. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα ή μαχαίρι για να απλώσετε
τη σοκολάτα ομοιόμορφα στην κορυφή.
Τοποθετήστε το συναρμολογημένο γλυκό ξανά στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες για να κρυώσει πριν το σερβίρετε.
Σημειώσεις
* Χρησιμοποιήστε λαδόκολλα όταν ψήνετε την πρώτη στρώση, ώστε να είναι πιο εύκολο να την αφαιρέσετε από το ταψί.
Στη συνέχεια, το ταψί είναι ελεύθερο για να χρησιμοποιηθεί για τη 2η στρώση.
Για να έχετε καθαρές γραμμές και για να μην σκάσει η σοκολάτα όταν κόβεται, περάστε ένα κοφτερό μαχαίρι κάτω από ζεστό νερό μέχρι να ζεσταθεί η λεπίδα. Σκουπίστε το νερό από τη λεπίδα και στη συνέχεια κόψτε αργά τετράγωνα από το γλυκό.
Μετά από κάθε κόψιμο, περάστε ξανά το μαχαίρι κάτω από ζεστό νερό, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία μέχρι να έχετε όσα κομμάτια χρειάζεστε.
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κέικ κανέλας βανίλιας
Είναι πολύ εύκολο στην προετοιμασία. Έχει γεύση και μυρίζει σαν μελόψωμο. Ελπίζω όλοι να απολαύσουν αυτό το Κέικ κανέλας βανίλιας 🙂
Υλικά για 8 άτομα
κέικ
5 αυγά
125 γρ ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
3 κουταλιές της σούπας νερό
60 γρ αλεύρι
1/2 μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού κακάο
για την κρέμα
2 πουτίγκες βανίλιας άνθος αραβοσιτου
Παρασκευή
1. Για το κέικ χωρίζουμε τα ασπράδια και τους κρόκους.
Ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι στα ασπράδια, χτυπάμε με το μίξερ μέχρι τα μισά, προσθέτουμε μια κουταλιά ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι το τέλος.
Προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη και 3 κουταλιές της σούπας νερό στους κρόκους των αυγών και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε λίγη μαρεγκα από τα ασπράδια στους κρόκους και ανακατεύουμε λίγο πιο χοντροκομμένα ώστε τα μείγματα να προσαρμοστούν μεταξύ τους.
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο-λίγο τους κρόκους στα ασπράδια και ανακατεύουμε.
Κοσκινίζουμε όλες τις σκόνες μαζί και τις προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε με το χέρι.
Αδειάζετε το μείγμα σε φόρμα 30 εκ. x 25 εκ. στρωμένη με χαρτί ψησίματος και ψήνετε στους 175 με 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
Όταν κρυώσει το μπισκότο, το κόβουμε στη μέση και το πασπαλίζουμε με ένα μείγμα από γάλα και κανέλα.
Για την κρέμα
Aνακατεύουμε 2 πουτίγκες και τη ζάχαρη με τα άλλα 200 ml γάλα να διαλυθουν
Βαζω 550 μλ γάλα να βράσει και μόλις βράσει κατεβάζω από τη φωτιά προσθέτω το
υπόλοιπο γάλα ανακατεύοντας συνεχώς και ξαναβάλω στη φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πάρει μια βράση ακόμη και να πήξει, και την κρυώνουμε μερικώς. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπαμε με ένα μίξερ.
Απλώνουμε τη μισή κρέμα στο κάτω μισό του κέικ και τρίβουμε από πάνω λίγη σοκολάτα μαγειρέματος. Καλύπτουμε με το άλλο μισό κεικ και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Για το πασπάλισμα, ανακατεύουμε λίγη κανέλα, τζίντζερ και κακάο και πασπαλίζουμε το κέικ.
Το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο και σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ: coolinarikaby Podravka
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Εξαιρετικό υγρό Κέικ Κανέλας
ΥΛΙΚΑ :
ΞΗΡΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι γενικής χρήσης
220 γρ. λευκή ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. μαγειρική σόδα
ΥΓΡΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
3 αυγά
1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
300 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές εκχύλισμα βανίλιας
ΚΑΝΕΛΑ – ΖΑΧΑΡΗ:
60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
1 1/2 κουταλιά της σούπας σκόνη κανέλας
170 γρ. καστανή ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C.
Boυτυρώνετε πολύ καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ (22×12 εκ.) με βούτυρο και πασπαλίζετε με
λίγο αλεύρι. Χτυπήστε τη φόρμα για να φύγει το περιττό αλεύρι και αφήστε την στην άκρη.
Τοποθετήστε τα ξηρά συστατικά σε ένα μπολ και χτυπήστε τα για να ενωθούν μεταξύ τους.
Τοποθετήστε τα υγρά συστατικά σε ξεχωριστό μπολ και χτυπήστε καλά μέχρι να συνδυαστούν.
Τοποθετήστε τα συστατικά της κανέλας – ζάχαρης σε ένα μπολ και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε
(θα πρέπει να είναι σαν πολτός).
Κάνετε ένα πηγάδι στο μπολ ξηρών συστατικών. Ρίξτε τα υγρά συστατικά και στη συνέχεια ανακατέψτε
απαλά.
Ρίξτε περίπου το 1/4 του μίγματος στη φόρμα και στη συνέχεια περίπου το 1/3 της κανέλας – ζάχαρης
πάνω από αυτό.
Συνεχίστε με το υπόλοιπο μίγμα και τελειώνετε με την υπόλοιπη κανέλα – ζάχαρη. Με ένα μαχαίρι
βουτύρου στροβιλίστε. Ο λόγος που καλύπτω τη ζάχαρη κανέλας με ζύμη αντί να τη ρίχνω μόνο στην
επιφάνεια είναι επειδή η ζάχαρη κανέλας θα καεί αν είναι εκτεθειμένη για όλο το χρόνο που ψήνετε.
Ψήστε ακάλυπτα για 45 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε και καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για
20 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα
Αφήστε να σταθεί για λίγα λεπτά να κρυώσει πριν το βγάλετε από την φόρμα.
Φυλάσσετε σε θερμοκρασία δωματίου σε αεροστεγές δοχείο για έως και 3 ημέρες. Επίσης παγώνει
υπέροχα!
ΠΗΓΗ recipetineats.com