Διαφήμιση

Κέικ λεμονιού

Το κέικ λεμονιού είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά! Η ελαφριά οξύτητα του λεμονιού το καθιστά ιδανικό για να συνοδεύσει έναν καφέ ή τσάι. Αν θέλετε να το αναβαθμίσετε, μπορείτε να προσθέσετε μια γλάσο ζάχαρης ή ακόμα και μια στρώση κρέμας τυριού λεμονιού πάνω από την επιφάνεια του κέικ.

Υλικά

Διαφήμιση

250 γρ βούτυρο
250γρ ζάχαρη
330γρ αλεύρι γ.ο.χ
5 αυγά
125 γρ γιαούρτι
125 γρ γάλα
70 γρ χυμό λεμονιού
Ξύσμα λεμονιού
11/2 κουταλάκι μπεικιν πάουτερ
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
Λίγο αλάτι
2 φακ βανίλια

Γλασο
250 γρ ζάχαρη άχνη
75γρ χυμό λεμονιού
Ξύσμα

Εκτέλεση

Διαφήμιση

Κτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατεψουν προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το ξυσμα.
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με αλάτι, μπεικιν πάουτερ, σόδα, βανίλια και βάζουμε εναλλάξ με το γάλα και το γιαούρτι στο μίγμα με τα αυγά και στο τέλος το χυμό λεμονιού.
Βάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

Φτιάξτε το γλάσο: Βάλτε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι.
Το γλάσο θα πρέπει να είναι αρκετά πηχτό. Αν το βρίσκετε πολύ πηχτό για να απλωθεί προσθέστε ελάχιστο επιπλέον χυμό λεμόνι
μέχρι να έρθει στη σύσταση που θέλετε. Οταν κρυλωσεθ το κέικ απλώστε το γλάσο κουταλιά-κουταλιά πάνω από το κέικ

Η Συνταγή είναι της Aigli Marnerou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Διαφήμιση

Κέικ λεμονιού με κρέμα λεμονιού

Κέικ λεμονιού με κρέμα λεμονιού

Συστατικά:

Διαφήμιση

2 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ (220 gr)
1/2 αλάτι κουταλάκι του γλυκού
220 gr αλατισμένο βούτυρο (εάν χρησιμοποιείτε αλατισμένο, παραλείψτε το αλάτι), θερμοκρασία δωματίου
220 gr τυρί κρέμα, μαλακό
2 φλιτζάνια (400 gr) ζάχαρη
6 μεγάλα αυγά, χωριστά – θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλιές του ξύσματος λεμόνι
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού σπόροι παπαρούνας (προαιρετικά)
Γλάσο
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
2/3 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
5-6 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο ​​χυμό λεμονιού

Διαφήμιση


Οδηγίες:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Βουτυρώστε και αλευρώστε μία φόρμα (25 εκ). Ανακατέψτε μαζί το αλεύρι και το αλάτι. Αφήνω στην άκρη. Εάν χρησιμοποιείτε σπόρους παπαρούνας, προσθέστε τους στο αλεύρι του κέικ.

Στο μπολ ενός μίξερ βάσης, χτυπήστε το βούτυρο, το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη για 5 έως 8 λεπτά, ξύνοντας κατά καιρούς τις πλευρές του μπολ. Προσθέστε τους κρόκους και χτυπήστε για άλλα 2 λεπτά περίπου. Χτυπάμε το ξύσμα λεμονιού, ξύνοντας περιοδικά τις πλευρές του μπολ.

Ανακατέψτε το τελευταίο μείγμα, (προσοχή μην το χτυπάτε), στο μείγμα αλευριού / αλατιού.
Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε το ασπράδι του αυγού μέχρι να γίνει μαρέγκα. Διπλώστε το χτυπημένο ασπράδι αυγού στο μείγμα του κέικ και στη συνέχεια ρίξτε το στην βουτυρωμένη φόρμα.

Ψήνουμε το κέικ για 60-80 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μακρύ καλαμάκι από το κέντρο ή με υγρά ψίχουλα σε αντίθεση με το μείγμα. Αφήστε να κρυώσει στην φόρμα για 10 λεπτά, στη συνέχεια αναστρέψτε και αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς σε ένα ράφι.

Για να κάνετε το γλασο

Λιώστε το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολάκι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε. Τώρα προσθέστε το χυμό λεμονιού ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε φορά, ανακατεύοντας, έως ότου το γλάσο εχει μια καλή συνοχή για να ρέει. Περιχύνουμε το κέικ ρίχνοντάς το κατευθείαν από το μπολάκι.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μου αρέσει να ψήνω αυτό το κέικ σε αργή και χαμηλή θερμοκρασία 160 βαθμούς.
Το δικό μου γίνεται συνήθως σε λίγο πάνω από μία ώρα, αλλά αν χρησιμοποιείτε ένα παχύτερο ταψί μπορεί να χρειαστεί έως 90 λεπτά. Μια άλλη συμβουλή.
Εάν χρησιμοποιείτε μίξερ βάσης και έχετε μόνο ένα μπολ μίξερ, χτυπήστε πρώτα το ασπράδι αυγού με το καθαρό σύρμα. Ξύστε τα όλα έξω σε ένα άλλο μπολ και αφήστε στην άκρη, στη συνέχεια, προχωρήστε με τη συνταγή χρησιμοποιώντας το εξάρτημα γάντζου

ΠΗΓΗ

Διαφήμιση
Διαφήμιση