Κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο
Αυτό το κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο είναι ένα πραγματικό αριστούργημα! Η υφή του είναι αφράτη και υγρή, ενώ η γεύση του είναι πλούσια και γεμάτη με τα αρώματα του πορτοκαλιού. Το ελαιόλαδο δίνει μια ωραία υφή και γεύση στο κέικ, ενώ παράλληλα το κάνει πιο υγιεινό.
Πλεονεκτήματα:
- Αφράτη και υγρή υφή: Το κέικ δεν είναι στεγνό, αλλά έχει μια ωραία υγρή υφή που το κάνει ακόμα πιο νόστιμο.
- Πλούσια γεύση: Το πορτοκάλι δίνει μια υπέροχη γεύση στο κέικ, ενώ το ελαιόλαδο προσθέτει μια νότα γήινων γεύσεων.
- Υγιεινό: Το ελαιόλαδο είναι μια υγιεινή εναλλακτική λύση αντί για βούτυρο ή άλλα λιπαρά.
- Εύκολο στην παρασκευή: Το κέικ είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε, ακόμα και αν δεν είστε έμπειροι στην κουζίνα.
Συνολικά:
Αυτό το κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους ψάχνουν ένα νόστιμο, υγιεινό και εύκολο στην παρασκευή κέικ. Η υφή του είναι αφράτη και υγρή, ενώ η γεύση του είναι πλούσια και γεμάτη με τα αρώματα του πορτοκαλιού.
Υλικά
για το κέικ
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι
3 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένο ξύσμα πορτοκαλιού
Σημείωση: θα χρειαστείτε 3 μεγάλα πορτοκάλια
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
3 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κάρδαμο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι κατσικίσιο γιαούρτι πλήρες
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρυδια, προαιρετικά
για το σιρόπι
2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
για το γλασσο
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα κάρδαμο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα κέικ ή ένα τσερκι 20 εκ, αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το ξύσμα πορτοκαλιού στη ζάχαρη με μια ξύλινη κουτάλα ή τα δάχτυλά σας τρίβοντας to στο πλάι του μπολ. Αυτό απελευθερώνει τα έλαια των φρούτων. Προσθέστε το λαδι, χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας ξανά. Αφήνω στην άκρη.
Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι,σιμιγδαλι το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το κάρδαμο και το αλάτι
Σε ένα 3ο μπολ ανακατεύουμε 2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού και το γιαούρτι. Προσθέστε τα μείγματα αλευριού και γιαουρτιού, εναλλάξ, στο μείγμα ζάχαρης λαδι, τελειώνοντας με αλεύρι. ανακατεψτε τα καρύδια. Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί και χτυπάμε το ταψί για να απελευθερωθούν τυχόν φυσαλίδες αέρα.
Ψήστε για 10 λεπτά και στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά στους 180 βαθμούς Ψήστε 45 -50 λεπτά ακόμη ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα. (αν αρχίσει να ροδίζει πολύ καλύψτε το πάνω μέρος χαλαρά με αλουμινόχαρτο)
Για το σιρόπι
Οσο ψήνεται το κέικ, ανακατεύουμε 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη με το 1/3 του φλιτζανιού χυμό σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνω στην άκρη.
Όταν γίνει το κέικ, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά στο ταψί, στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα, ανοίγουμε τρύπες στο κέικ με μια οδοντογλυφίδα. Αλείψτε το σιρόπι πάνω από το κέικ. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Για το γλασσο
Μόλις το κέικ είναι εντελώς φτιάχνουμε το γλάσο. Συνδυάστε τη ζάχαρη αχνη, το χυμό πορτοκάλι πρέζα αλάτι και το κάρδαμο σε ένα μπολ, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τοποθετήστε το κέικ σε πιατέλα για κέικ. Ρίξτε το γλάσο πάνω από το κέικ αφήνοντάς το να κυλισει από τα πλαϊνά.
ΠΗΓΗ: Karen Kariotis Boughton
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Υγρό κέικ σοκολάτας και πορτοκαλιού
Συστατικά:
340 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
40 γρ πικρό κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα.
230 γρ ζάχαρη.
200 γρ μέλι
140 γρ μαρμελάδα πορτοκαλιού
280 ml γάλα.
280 ml ηλιέλαιο.
4 μεγάλα αυγά.
Για τη γκανάζ σοκολάτας:
500 γρ ημίγλυκη σοκολάτα
κρέμα γάλακτος 500 γρ
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Βουτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
Βρώσιμα λουλούδια για διακόσμηση c/n
Παρασκευή:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160º. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 24 εκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη και τη σόδα. Προσθέτουμε το μέλι, τη μαρμελάδα, το γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε τα αυγά με το λάδι και προσθέτουμε, λίγο-λίγο, στο προηγούμενο μείγμα.
Ρίξτε σε βουτυροαλευρωμένη φόρμα και ψήστε για μια ώρα ή μέχρι να βγει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
Αφαιρέστε και αφήστε να κρυώσει σε μια σχάρα.
Για την γκαναζ
Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα, ζεσταίνουμε την κρέμα και περιχύνουμε τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε περιστασιακά μέχρι να λιώσει τελείως και να ενωθεί.
Χωρίζουμε το 1/3 της γκανάζ και ανακατεύουμε με το μέλι, κρατάμε για απο πάνω. Ψύξτε τo υπόλοιπo για τη γέμιση.
Χωρίζουμε το κέικ στη μέση. Καλύψτε τη μία από τις πλευρές με τη γκανάζ που έχετε κρατήσει για τη γέμιση και ξαναβάζετε το επάνω μέρος.
Τοποθετήστε σε μια σχάρα, ζεστάνετε σε μπεν μαρι και περιχυνετε εντελώς το κέικ.
Μόλις καλυφθεί καλά, δώστε ένα-δυο δυνατά χτυπήματα στο πλέγμα, ώστε να πέσει η περίσσεια και να καθίσει η κάλυψη.
Αφήστε να κρυώσει εντελώς
Καλή Επιτυχία
ΠΗΓΗ: Recetas en 5 minutos