Κέικ σοκολάτας

Το Κέικ σοκολάτας  είναι ένας απόλυτος πειρασμός για τους λάτρεις της σοκολάτας. Η πλούσια σοκολατένια γεύση του κέικ συνδυάζεται αρμονικά με την κρεμώδη υφή της κρεμας γάλακτος. Είναι ιδανικό για οποιαδήποτε ειδική περίσταση ή απλά για να χαρίσετε στον εαυτό σας μια γλυκιά απόλαυση.

Απαραίτητα Υλικά:

4 αυγά
1 μικρό βούτυρο (125 γρ.)
1 κρέμα γάλακτος (200-220 γρ.)
1 φλιτζάνι τσαγιού και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα + 2-3 σταγόνες ξύδι
2 βανίλιες ή μερικές σταγόνες υγρή βανίλια
40 γραμμάρια κακάο
100 γραμμάρια σοκολάτας κουβερτουρα

Εκτέλεση:

Λιώστε το βούτυρο σε μπεν μαρι και αφήστε το να κρυώσει για λίγα λεπτά.
Αφήνουμε τον φούρνο να ζεσταθεί στους 180 βαθμούς. Εν τω μεταξύ χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Προσθέστε σε αυτά την κρέμα γάλακτος και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέστε σταδιακά τα ξηρά υλικά – αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, σόδα (μαζί με 2-3 σταγόνες ξύδι), βανίλια και τέλος προσθέστε το κακάο. Η ζύμη πρέπει να γίνει αρκετά πηχτή. Λαδώνουμε ένα ταψί, μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30-40 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Δίνω ένα περιθώριο 10 λεπτών για το χρόνο ψησίματος καθώς κάθε φούρνος είναι διαφορετικός. Μου ψήνεται εμένα σε 35 λεπτά. Τσεκάρετε με μια οδοντογλυφίδα για να βεβαιωθείτε ότι το κέικ έχει ψηθει.
Όταν το κέικ κρυώσει τελείως, το αφαιρούμε από τη φόρμα.
Λιώστε τη σοκολάτα με 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο γάλα σε μπεν μαρι και καλύψτε το κέικ με το γλάσο σοκολάτας.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κέικ Σοκολάτας

Κέικ Σοκολάτας

Υλικά:

1 κουπα και 4 κ.σ. (160 g) αλεύρι
200 γρ βούτυρο αγελάδος
1 κούπα (200 γρ.) ζάχαρη (μπορεί να είναι και καστανή)
3 αυγά
6 κ.σ. (40 g) κακάο
1 κουτ άρωμα βανίλιας
1 ¼ κουτ. μπέικιν πάουντερ
150-200 γρ μαύρη σοκολάτα κομμένη σε κύβους (μπορεί να είναι και γάλακτος)

Γλάσσο:
100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας
100 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

1 Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Προσθέστε το μπέικιν πάουντερ.
2 Προσθέστε το κοσκινισμένο κακάο.
3 Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
4 Βάλτε το μαλακωμένο βούτυρο σε ένα μπολ. Μπορείτε να το ζεστάνετε για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά προσέξτε να μην το λιώσετε.
5 Προσθέστε τη ζάχαρη.
6 Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
7 Θα πρέπει να πάρετε μια λεπτή κρέμα.
8 Προσθέστε το άρωμα βανίλιας και ανακατέψτε.

9 Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα.
10 Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το επόμενο αφού απορροφηθεί καλά το προηγούμενο.
11 Θα πρέπει να πάρετε μια λεία πάστα. Εάν το βούτυρο παραμένει σε μικρά κομμάτια, αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί.
12 Ξεκινήστε να προσθέτετε από το μείγμα αλευριού κακάο.
13 Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί τελείως το αλεύρι και να έχουμε ένα ωραίο παχύρρευστο μείγμα για κέικ.
14 Προσθέστε την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Χρησιμοποίησα ένα μείγμα γάλακτος και μαύρης σοκολάτας.
15 Ανακατεύουμε καλά.
16 Αδειάζουμε σε μια ορθογώνια φόρμα στρωμένη με χαρτί ψησίματος.
17 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς περίπου (χωρίς ανεμιστήρα) για περίπου 50 λεπτά.
Για να βεβαιωθείτε ότι το κέικ είναι έτοιμο, ελέγξτε με ένα ξύλινο σουβλάκι ή οδοντογλυφίδα.
Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει. Μετά από περίπου 15 λεπτά, αφαιρέστε από το ταψί και αφαιρέστε το χαρτί για να μην μουσκέψει καθώς κρυώνει.

Προετοιμασία του γλάσου:

18 Τοποθετούμε την κρέμα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων, προσέχοντας να μην βράσει.
19 Βγάζουμε το μπολ και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
20 Αφήνουμε για περίπου 2-3 ​​λεπτά να λιώσει η σοκολάτα και στη συνέχεια ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να μην υπάρχουν κομμάτια σοκολάτας.
21 Τοποθετούμε το κέικ σε ένα μεγάλο πιάτο ή δίσκο και απλώνουμε από πάνω το γλάσσο.
22 Αφήνουμε να κρυώσει. Το γλάσο παραμένει απαλό και μπορεί να κοπεί ελεύθερα.
23 Αφού κρυώσει τελείως το κέικ, σερβίρουμε σε μακρόστενη πιατέλα και κόβουμε σε φέτες.

Καλη Απόλαυση! 🙂

Η Συνταγή είναι της annieandjeff.com

Προηγούμενο άρθροΚουλουρακια με τυρί κρέμα
Επόμενο άρθροΓλυκό Πάστα ταψιού