Κιουνεφέ

Το Κιουνεφέ είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που προέρχεται από την τουρκική κουζίνα. Αποτελείται από δύο λεπτές στρώσεις φύλλου κανταιφι, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται μια γέμιση από λιωμένο τυρί, το αυθεντικό είναι το dil peyniri σε κορδονια. Μετά το ψήσιμο, το κιουνεφε πασπαλίζεται με σιρόπι και σερβίρεται ζεστό. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό με τραγανή εξωτερική υφή και λαχταριστό, κρεμώδες εσωτερικό. Το κιουνεφέ είναι ένα απόλυτα εθιστικό γλυκό που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε!

Υλικά:

Κανταΐφ 500 γρ. /φυλάσσεται στην κατάψυξη και αποψύχεται οταν το χρειάζεστε/
300 γρ «Τραβηγμένο» τυρί dil peyniri / ή μοτσαρέλα
βούτυρο

για να σιροπιάσεις αρκεί:
ζάχαρη 100 γρ
νερό 80 ml
χυμό λεμονιού 1 κουτ.γλ

για διακόσμηση:
αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης
κρέμα ή παγωτό

Εκτέλεση:

Αρχικά, το σιρόπι παρασκευάζεται ανακατεύοντας ζάχαρη, νερό και χυμό λεμονιού.
Το σιρόπι βράζει για λίγα λεπτά και κρυώνει.
Το κατεψυγμένο κανταΐφ αφήνεται να ξεκουραστεί και μετά κόβεται με ψαλίδι σε μικρά κομμάτια.
Το σκεύος στο οποίο θα ψηθεί το κανταΐφ αλείφουμε με βουτυρο και γεμίζουμε κανταΐφ, «πατώντας» με κούπα ή κάτι άλλο,
και αυτή η στρώση πρέπει να είναι αρκετά επιπεδη.

Στη συνέχεια προστίθεται μια λεπτή στρώση τριμμένου τυριού ή μοτσαρέλας και από πάνω μια στρώση κανταΐφ.
Πάλι καλά πατημενο.
Το γλυκό ψήνεται στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου και βγαίνει από το φούρνο.
Περιχύνουμε με το έτοιμο σιρόπι και πασπαλίζουμε με αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης.
Σερβίρεται με κρέμα ή μια μπάλα παγωτό.

Απόλαυσέ το !

Η Συνταγή έιναι απο το mytasted.blogspot.com

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Το κιουνεφέ της Πόλης

Το κιουνεφέ της Πόλης

Συστατικά

1 φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη για σιρόπι
1 φλιτζάνι νερό για σιρόπι
150 γρ τριμμένη ζύμη Κανταιφι
100 γρ βούτυρο
100 γρ ανάλατο τυρι dil η (ανθότυρο, ή τυρί κρέμα,ή μοτσαρέλα)
2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο φιστίκι
1/2 φλιτζάνι γάλα

Οδηγίες

Αρχικά ξεκινήστε με την προετοιμασία του σιροπιού. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν.
Μόλις πάρει βράση το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Παίρνουμε ενα ψαλίδι και κόβουμε το καταϊφι στα διπλώματα ώστε να μην έχουμε πολύ μακριές ίνες.
Βάζουμε το κομένο καταϊφι σε μπωλ ή σε ταψάκι και το μαδάμε/ξεμπλέκουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και αρχίζουμε να προσθέτουμε το κανταιφι και ανακατεύουμε με το βούτυρο πολύ καλά.

Προσθέστε το γάλα και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι το βούτυρο και το γάλα να ενωθούν καλά με το κανταιφι και αποσύρετε από τη φωτιά.
Στη συνέχεια, χωρίζουμε το βουτυρωμένο κανταιφι σε δύο μέρη.
Σε ένα στρογγυλό ταψί ή πυρέξ βάζουμε το πρώτο μισό της βουτυρωμένης ζύμης φύλλου και το πιέζουμε με σπάτουλα.

Κόβουμε το τυρί μας σε πολυ λεπτές φέτες/φλύδες.
Μοιράζουμε ομοιόμορφα το τυρί πάνω από τη βουτυρωμένη ζύμη φύλλου και πιέζουμε το τυρί με σπάτουλα.

Προσθέστε το υπόλοιπο δεύτερο μισό της βουτυρωμένης ζύμης φύλλου στην κορυφή του τυριού και μοιράστε ομοιόμορφα.
Δεν πρέπει να φαίνεται τυρί αφού καλύψετε το πάνω μέρος και μετά το πιέσετε ομοιόμορφα.
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 190 C. Τοποθετούμε το ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα.
Μετά από 50 λεπτά, το βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε το σιρόπι στο ζεστό κιουνεφε.
Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι για περίπου 3 λεπτά και θα είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Καλη Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΣπανακοτυρόπιτα με τέλεια γέμιση και τραγανό φύλλο
Επόμενο άρθροΜήπως ξεπαγώνατε το κρέας με λάθος τρόπο!