Tραγανές μπουκίτσες αμυγδάλου
Υλικά
300 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
90 γρ. κονιάκ ή ρακί
120 γρ. χυμός πορτοκαλιού
900 γρ. αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
9 γρ. σόδα
8 γρ. αμμωνία
3 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 κάψουλες βανίλια
4 σταγόνες μαστιχέλαιο
3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου
150 γρ. αμύγδαλο χοντροκομμένο ελαφρά καβουρδισμένο
Εκτέλεση Συνταγής
1 Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την σόδα και ζυγίζουμε όλα τα υλικά.
2 Σε μία μπασίνα προσθέτουμε το ελαιόλαδο ,την ζάχαρη, το κονιάκ , το γαρύφαλλο ,την κανέλα ,το εσσανς μαστίχας και πικραμύγδαλου, την βανίλια και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
3 Αναμιγνύουμε πάρα πολύ καλά με ένα σύρμα ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη.αναμιγνύουμε σε ένα μικρό μπωλ το χυμό πορτοκαλιού με την αμμωνία και μετά ομογενοποιούμε μέσα στο υπόλοιπο μείγμα με τα υγρά υλικά.
4 Ρίχνουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι και το αμύγδαλο προσέχοντας μην κορδάρει η ζύμη λαδιού.
5 Πλάθουμε σε πολύ λεπτά μπαστούνια γιατί απλώνουν πολύ κατά το ψήσιμο και χαράζουμε με μία σπάτουλα ελαφρώς σε παξιμαδάκι μπουκιά.
6 Τοποθετούμε σε λαμαρίνες και ψήνουμε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C.
7 Αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε σε παξιμαδάκι εκεί που έχουμε χαράξει και τοποθετούμε σε λαμαρίνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 130° C για 45 λεπτά.(σε διάτρητες λαμαρίνες)
8 Η επίδραση της σόδας μαζί με την αμμωνία μας δίνουν ένα πάρα πολύ τραγανό αποτέλεσμα.
Καλή Επιτυχία