Κυπριακή Καρυδόπιτα
Αν ψάχνετε για ένα νόστιμο και παραδοσιακό γλυκό, η Κυπριακή Καρυδόπιτα είναι η τέλεια επιλογή!
Η Κυπριακή Καρυδόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά. Η πλούσια υφή της, η γλυκιά γεύση της κρεμα και το άρωμα από τα καρύδια την κάνουν ακαταμάχητη.
Η ζύμη της είναι αφράτη και γευστική, ενώ η γέμιση καρυδιού είναι πλούσια και γεμάτη υφή. Η προσθήκη μπαχαρικών, όπως κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο, δίνει στο γλυκό μια ζεστή και γήινη γεύση που το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό.
Υλικά
Για την βάση:
3 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι αλεσμένα καρυδια
1 και 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά
1 φλιτζάνι νιφάδες καρύδας
1 μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
χυμό μισού λεμονιού
Για την κρέμα:
1 λίτρο φρέσκο γάλα
8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
100 γρ κορν φλαουερ
2 βανίλιες
Προετοιμασία:
Πρώτα βράζετε το σιρόπι,γιατί πρέπει να κρυώσει καλά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη.
Το νερό και η ζάχαρη φέρνουμε σε βρασμό.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Το κεικ το ετοιμάζεται χτυπώντας τα αυγά με τη ζάχαρη και το λάδι.
Προσθέτουμε τα αλεσμένα καρύδια, τις νιφάδες καρύδας, τη φρυγανιά και το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε τα πάντα πολύ καλά με μια σπάτουλα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί βουτυρωμενο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Περιχύστε το ψημένο κέικ με το κρύο σιρόπι όσο είναι ακόμα ζεστό.
Ετοιμάζετε την κρέμα αναμειγνύοντας το γάλα με τη ζάχαρη.
Μόλις πάρει βράση, προσθέστε το κορν φλαουερ διαλυμένο σε μέρος του γάλακτος.
Ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Προσθέστε τη βανίλια και αποσύρετε από τη φωτιά.
Περιχύστε την κρέμα πάνω από το κεικ.
Πασπαλίστε την καρύδα από πάνω.
Καλή όρεξη!
ΠΗΓΗ: Кулинарен свят с Гери
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Καρυδόπιτα με σοκολάτα
Υλικά
– 1 και 1/3 κουπας αλεσμένα καρύδια (χρησιμοποίησα μια κουπα 200 ml)
– 1 και 1/3 κουπας αλεύρι
– 1 και 1/3 κουπας ζάχαρη (αν θέλετε μπορείτε να μειώσετε τη χρήση άλλου τύπου λευκής ζάχαρης)
– 1 κουπα γιαούρτι
– 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
– 1/3 κουπας λάδι
Για το γλασο
– 200 γρ. κουβερτούρα με 55% κακάο
– 200 ml κρέμα γάλακτος
– 30-50 γρ. μέλι
– λίγο κονιάκ (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ανακατέψτε καλά τα ξηρά συστατικά.
Σε 1 κουπα γιαούρτι προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και αφήστε να αυξηθεί ελαφρώς.
Ρίχνουμε τα ξηρά συστατικά. Προσθέστε 1/3 κουπας λάδι. Ανακατεύεται. Ρίχνουμε σε λαδωμένο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180-190 ° μέχρι να είναι έτοιμο. Στο εσωτερικό, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, είναι ζουμερό, όχι στεγνό. Έτσι πρέπει να είναι.
Για το γλασο
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και πριν πάρει βράση την ρίχνουμε πάνω στην κομματιασμένη κουβερτούρα. Προσθέτουμε το μέλι (και το κονιάκ αν θέλουμε) και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει λίγο και περιχύνουμε με αυτό το γλυκό.
Πασπαλίστε με αλεσμένα καρύδια.
Καλη Επιτυχία