Κιχί με τριμμένο κασέρι

(για ταψί 28 εκ.)

Το κιχί με τριμμένο κασέρι είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει την τραγανή κρούστα του φύλλου με την αλμυρή γεύση του τυριού. Είναι απλό στην παρασκευή του, πλούσιο σε γεύση και ιδανικό για κάθε περίσταση.

Μπορείτε να το απολαύσετε ζεστό ή κρύο, ως ορεκτικό, κυρίως πιάτο ή ακόμα και ως σνακ. Συνδυάζεται υπέροχα με ένα δροσερό σαλάτι ή με ένα ποτήρι κρασί.

Υλικά:

  • 2 κούπες αλεύρι (περίπου 500γρ.) + λίγο ακόμα για το άνοιγμα
  • 3/4 κούπας χλιαρό νερό
  • 1 κουταλιά ξύδι
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά ηλιέλαιο
  • 1 κουταλιά βούτυρο αιγοπρόβειο
  • 400γρ. κασέρι τριμμένο
  • 1 αυγό
  • Λίγο νερό
  • Μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση:

  1. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το ξύδι, το ηλιέλαιο και το βούτυρο.
  3. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι ή νερό.
  4. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
  6. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο.
  7. Πασπαλίζουμε το φύλλο με το τριμμένο κασέρι.
  8. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό.
  9. Τοποθετούμε τα ρολά σε σχήμα σαλίγκαρου σε ένα ταψί 28 εκ.
  10. Χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε τα ρολά με ένα πινέλο.
  11. Πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 25 λεπτά με αντιστάσεις.
  13. Στη συνέχεια, ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα με αέρα, μέχρι να χρυσοκαθαρίσουν.
  14. Αφήνουμε το κιχί να κρυώσει ελαφρώς πριν το σερβίρουμε.
  15. Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

  16. Στριφτόπιτα

  17. ΣτριφτόπιταΣτριφτόπιτα με σπιτικό φύλλο από την Δήμητρα Γουλάπτση | Τέλεια συνταγή για χωριάτικη σπιτική στριφτή πίτα με τυρί φέτα. Δοκιμάστε την!

    Υλικά

    800 γρ αλεύρι
    1 κούπα χλιαρό νεράκι ( ίσως και λίγο παραπάνω),
    1 κουταλιά ξίδι
    1 καλή πρέζα αλάτι
    4 κουταλιές ελαιόλαδο.

    Εκτέλεση

    Φτιάχνω ένα πολύ όμορφο ζυμαρακι και το αφήνω λίγο να ξεκουραστεί. Έπειτα από μισή ώρα το χωρίζω σε 15 μπαλάκια.
    Κάθε μπαλάκι το ανοίγω σε μέγεθος πιάτου πάστας.
    Ανάμεσα σε κάθε φύλλο βάζω βουτυρακι λιωμένο.
    Τα τοποθετώ στο ψυγείο για λίγη ώρα περίπου 20′.
    Τρία φυλλαράκια τα ανοίγω και φτιάχνω ένα μεγααααλο φύλλο και λεπτό όσο γίνεται.
    Τοποθετώ μέσα τυράκι φέτα ή ότι έχετε πχ και ανθότυρο και τυλιγω σαν σωλήνα.
    Έτσι φτιάχνω τον σαλίγκαρο . Το κιχί που λένε.
    Συνεχίζω ώσπου να γεμίσει το ταψί( βουτυρωμένο ταψί) βάζω και από πάνω βουτυρακι ή μαργαρίνη ή ελαιόλαδο.
    Εγώ σε αυτήν έβαλα λούρπακ. Εάν μπει καταψύκτη τυλίγω το ταψί με μεμβράνη.
    Εάν όχι ψήνω και

    Στριφτόπιτα
    Στριφτόπιτα

    καλή απόλαυση 🧡🧡🧡🧡🧡

Προηγούμενο άρθροΠοιό αλεύρι είναι κατάλληλο για τα αρτοσκευάσματα;
Επόμενο άρθροΑυγά Θρακικά