Γαλακτομπούρεκο

Το Γαλακτομπούρεκο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που αποτελείται από τραγανό φύλλο και γέμιση κρέμας γάλακτος. Έχει μια ελαφριά και κρεμώδη υφή, ενώ το γλυκό σιρόπι το κάνει ακόμα πιο νόστιμο. Είναι ιδανικό για να το απολαύσετε σαν επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα ή να το μοιραστείτε με φίλους και οικογένεια. Ένα Γαλακτομπούρεκο που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει!

Υλικά

450 γραμμάρια φύλλα κρούστας
1 λίτρο γάλα
230 gr σιμιγδάλι ψιλό
230 gr ζάχαρη
130gr βούτυρο
5 αυγά
1 βανίλια

για το σιρόπι
400 gr νερό
χυμό από 1 λεμόνι
500 gr ζάχαρη

άλειμμα φύλλων
200 γραμμάρια βούτυρο

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
Βάζουμε τα υλικά σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.
Δεν ανακατεύουμε ξανά από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός.
Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Αφαιρούμε τις λεμονόκουπες και αφήνουμε να κρυώσει.

για το άλλειμα των φύλλων
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, αδειάζουμε μέσα το βούτυρο και το λιώνουμε.
Αφού λιώσει, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, αδειάζουμε το βούτυρο σε ένα μπολάκι και το αφήνουμε στην άκρη.

για την κρέμα
Τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα, την μιση ζάχαρη και τα αφήνουμε να ζεσταθούν.
Παράλληλα, αδειάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα αυγά, το σιμιγδάλι, την βανίλια και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
Αφού πάρει θερμοκρασία το μείγμα με το γάλα, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε δόσεις στο μπολ με τα αυγά με τη βοήθεια μίας κουτάλας ανακατεύοντας με το σύρμα χειρός. Μόλις δούμε ότι το μπολ έχει ζεσταθεί, αδειάζουμε όλο το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε ξανά.

Κατόπιν, μεταφέρουμε το παραπάνω μείγμα στην κατσαρόλα, τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφού πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε μέσα το βούτυρο και ανακατεύουμε εκ νέου μέχρι να λιώσει πλήρως.

Συναρρμολόγηση
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35χ25 εκ και στρωνουμε τα μισα φύλλα τα οποία πασπαλίζουμε με βούτυρο και αδειάζουμε μέσα στο ταψί την κρέμα με ένα κουτάλι απλώνοντας την ομοιόμορφα και σκεπαζουμε με τα υπόλλοιπα τα οποία πασπαλίζουμε με βούτυρο. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν, αδειάζουμε το βούτυρο που έχει περισσέψει και χαράσσουμε τα φύλλα με ένα ίσιο μαχαίρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
Μόλις είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο, το αφαιρούμε από το φούρνο και όσο είναι ακόμη ζεστό, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει ελαφρώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε

H Συνταγή είναι της Αλέκα Αδάμ Μπούμπουλη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γαλακτομπούρεκο με σιρόπι κανέλας

Γαλακτομπούρεκο ζεστό με σιρόπι και κανέλα

Υλικά

1 συσκ. φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
200 γρ. βούτυρο λιωμένο

για την κρέμα
2 lt φρέσκο γάλα
200 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
2 κρόκοι
Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
1 ξύλο κανέλας
60 γρ. βούτυρο
1 Συσκευασία φύλλο κρούστας

για το Σιρόπι:
750 γρ. Ζάχαρη κρυσταλική
400 ml Νερό
100 γρ. Mέλι
1 στικ Κανέλας
1 Λεμόνι, φλούδα

Εκτέλεση συνταγής με απλά βήματα

για το Σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά.
Μόλις πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, την αφαιρούμε από τη φωτιά ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι μας στην άκρη να κρυώσει καλά.

Για την κρεμα:
Κρατάμε 1 φλ. από το συνολικό γάλα και τη μισή από ζάχαρη.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί και να βγουν τα αρώματα του λεμονιού και της κανέλας.
Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε τα αυγά και τους κρόκους και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός, να αφρατέψουν για λίγα λεπτά.
Με το καλό χτύπημα των αυγών εξαλείφεται η μυρωδιά τους.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
Τέλος προσθέτουμε τις βανίλιες.
Προσθέτουμε στα αυγά, το σιμιγδάλι καθώς και το 1 φλ. γάλα που κρατήσαμε.
Παίρνουμε από την κατσαρόλα λίγο ζεστό γάλα (2 φλ.) και το ρίχνουμε στο μπολ με το μίγμα αυγών ανακατεύοντας, να ζεσταθούν λίγο τα αυγά και να αραιώσουν.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ όλο μαζί, μέσα στην κατσαρόλα µε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα του γαλακτομπούρεκου.
Αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας να λιώσει.
Αφαιρούμε την κανέλα.
Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε να κρυώσει.

Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 20×30 εκ., απλώνουμε στον πάτο του 1 φύλλο κρούστας και με το πινέλο ραντίζουμε το φύλλο με βούτυρο, ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια.
Παίρνουμε άλλο 1 φύλλο, το τοποθετούμε από πάνω του και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
Το ίδιο κάνουμε και για τα υπόλοιπα 3 φύλλα, αδειάζουμε όλη την κρέμα μας από πάνω απλώνοντας την με μια σπάτουλα ομοιόμορφα, σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα , επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία με το βούτυρο.
Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα ώστε να κλείσουμε τις άκρες του γλυκού για να μη βγει η κρέμα.
Χαράσουμε σε βάθος 1 εκ. το γαλακτομπούρεκο σε τετράγωνα κομμάτια με ένα μαχαίρι, στη συνέχεια περιχύνουμε με το λιωμένο
βούτυρο που μας περίσσεψε και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα μέχρι να χρυσαφίσουν
τα φύλλα.
Μόλις ετοιμαστεί, το βγάζουμε καυτό από το φούρνο και χύνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και σερβίρουμε με λίγη κανέλα.

Tip!
Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό καυτό, αλλιώς δεν θα απορροφηθεί και δεν θα μας βγει σωστό το γαλακτομπούρεκο. Επίσης, δεν ακουμπάμε το πινέλο στα φύλλα γιατί αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην βγούνε πολύ τραγανά. Πάντα πασπαλίζουμε το βούτυρο στα φύλλα.

Προηγούμενο άρθροΛουκανικόπιτες
Επόμενο άρθροΚουλουράκια χωρίς βούτυρο και αυγά