Κοντοσούβλι προβατίνα

Υλικά για 4-6 άτομα

1 κιλό προβατίνα, χωρίς κόκαλα με λίπος κομμένο σε κύβους 2,5 εκατοστών.
1 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
1/2 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό
1/2 κ.γ. αποξηραμένo δυοσμο
1 κ.γ. λεμονοπίπερο
1-2 κ.σ. σαφράν (προαιρετικά)
18 γρ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ξύδι από κόκκινο κρασί
2 κ.σ. ελαιόλαδο, για το γαρνίρισμα

Για το σερβίρισμα
Τηγανιτές πατατες

Εκτελέση

Σε ένα μπολ, συνδυάστε τον κόλιανδρο, τον βασιλικό, τον δυόσμο, το αλάτι, ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι και τέλος το λεμονοπίπερο για να φτιάξετε μια ξηρή μαρινάδα. Προσθέστε το προβειο σε κύβους και ανακατέψτε καλά για να βεβαιωθείτε ότι η μαρινάδα έχει
απορροφηθεί καλά. Καλύψτε το μπολ με μεμβράνη και μαρινάρετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Όταν τελειώσει η αρχική μαρινάδα, προσθέστε τα κρεμμύδια, το σαφράν και το ξύδι στο μπολ με το κρέας και ανακατέψτε ξανά καλά για να ενωθούν τα υλικά και αλατοπιπερώστε. Καλύψτε ξανά με μεμβράνη και μαρινάρετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα και έως 8 ώρες.
(Όσο περισσότερο μαριναριστούν, τόσο πιο πικάντικα θα είναι τα κοντοσούβλια).

Όταν είστε έτοιμοι να ψήσετε, μεταφέρετε το προβειο σε σουβλάκια ή μεγάλα ξύλινα σουβλάκια εμποτισμένα σε νερό για 1 ώρα.
Τοποθετήστε τα κοντοσούβλια στην καυτή λαδωμένη σχάρα και ψήστε, γυρνώντας τα με λαβίδα, για συνολικά 8-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, τρίψτε το κρέας αρκετές φορές με ένα πινέλο και αλατοπιπερώστε.

Σερβίρετε αμέσως με τηγανιτές πατάτες

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κοντοσούβλι χοιρινό στον φούρνο

Το Κοντοσούβλι χοιρινό στον φούρνο είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα γευστικό και θρεπτικό γεύμα! Ο συνδυασμός του χοιρινού κρέατος με τις πιπεριές προσθέτει μια πικάντικη και αρωματική νότα στο πιάτο. Στον φούρνο, το κρέας γίνεται τραγανό στο εξωτερικό και ζουμερό στο εσωτερικό, ενώ οι πιπεριές προσφέρουν μια ευχάριστη γευση. Συνοδέψτε το με φρέσκο ψωμί, τζατζίκι και μια πλούσια σαλάτα για μια απολαυστική γευστική εμπειρία! 🍖🌶️🔥🍽️

Υλικά

1 κιλό χοιρινό, λαιμό χωρίς κόκκαλο (εμενα ηταν 2 κιλα γιατι ηταν για τραπέζι)
αλάτι, πιπέρι
2 σκ. σκόρδο
1 κρεμμύδι, ξερό
1 κίτρινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1 ντομάτα
1 λεμόνι
1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
50 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε χοντρά κομμάτια και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε πιπέρι, αλάτι, σκόρδο ψιλοκομμένο και κρεμμύδι ξερό κομμένο στη μέση.
Κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια την κόκκινη και την κιτρινη πιπεριά, αφαιρούμε τα σπόρια και τα κοτσάνια και τις ρίχνουμε στο μπολ.

Προσθέτουμε χυμό λεμόνι, τις δύο κούπες από το λεμόνι, ξερή ρίγανη, ελαιόλαδο και ξίδι από λευκό κρασί.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τα χέρια μας. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη, μεταφέρουμε το κρέας στο ψυγείο και το αφήνουμε να
μαριναριστεί για 6-12 ώρες.
Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε δεντρολίβανο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Τοποθετούμε δύο σούβλες 25 εκ. σε ένα ταψί. Περνάμε ένα-ένα εναλλάξ τα υλικά, λεμόνι, κρέας, πράσινη πιπεριά, κόκκινη πιπεριά,
ντομάτα και κρεμμύδι.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τις δύο σούβλες μέχρι να γεμίσουν.
Ρίχνουμε επάνω στο κοντοσούβλι τη μαρινάδα που έχει περισσέψει στο μπολ και καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 2 ώρες. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε να ψήνουμε για άλλη μίση ώρα.

Καλή απόλαυση