Κότσι αρνιού στην γάστρα ή στο πήλινο

Δεν θυμάμαι πού πήρα την αρχική συνταγή, αλλά χθες πήγα να μαζέψω αμπελόφυλλα και κομματακια απο την κληματαρια για να το φτιάξω.
Ήταν φανταστικό. Λατρεύω αυτή τη συνταγή και την φτιάχνω με μπούτι αρνιού ή 2-3 κότσια αρνιού. Αυτή η συνταγή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσω τα αμπελόφυλλα και τα φρέσκα βότανα που έχω στην αυλή μου!

Υλικά:

1 μεγάλο λεμόνι κομμένο στα 6
1 πορτοκάλι κομμένο στα 6
2 κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε μισοφέγγαρα
6 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
2/3 φλιτζανιού κόκκινο γλυκό κρασί (Εάν έχετε μόνο ξηρό κόκκινο κρασί προσθέστε 1/4 φλιτζάνι μέλι στην κατσαρόλα)
10 αμπελόφυλλα με κλαδιά (φρέσκα νεαρά)
Ένα μάτσο φρέσκα φύλλα δάφνης ή 4 αποξηραμένα
Ένα μάτσο φρέσκο θυμάρι
3 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
Προαιρετικά ρίγανη φρέσκια 1/4 του φλιτζανιού ή αποξηραμένη 2 κουτ
3 κότσια αρνιού (ζητώ από τον κρεοπώλη να κόψει τα κότσια στη μέση) ή 1 αρνίσιο μπούτι (με κόκαλο)
Αλατοπίπερο
1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες μπουκοβο
1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Τοποθετήστε το λεμόνι, το πορτοκάλι, τα κρεμμύδια, τις σκελίδες σκόρδο και το κρασί σε μία γάστρα για φούρνο που έχει καπάκι.

Προσθέστε τα αμπελόφυλλα,

τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
Αλατοπιπερώνουμε το αρνί, το περιχύνουμε με ελαιόλαδο και το τοποθετούμε πάνω από τα αμπελόφυλλα και κλαδια της κληματαριάς.


Σκεπάζουμε το αρνί με λαδόκολλα και μετά αλουμινόχαρτο για να σφραγιστεί καλά. Στη συνέχεια, προσθέστε το καπάκι. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για *3 ώρες με το καπάκι.
Στη συνέχεια αφαιρείτε το καπάκι, το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολα και ψήνετε για άλλα 15 λεπτά στους 190-200 βαθμούς περίπου μέχρι το αρνί να πάρει ωραίο χρώμα και να γίνει τραγανό.


Απολαμβάνω. Μου αρέσει με μια μεγάλη σαλάτα και ρύζι ή ζυμαρικά.

Σημείωση: αν χρησιμοποιήσω πήλινο σκεύος χωρίς να είναι λουστραρισμενο το μουλιάζω σε νερό για 30 λεπτά, το σκουπίζω, μετά προσθέτω τα υλικά σύμφωνα με τη συνταγή και το βάζω σε ΚΡΥΟ όχι προθερμασμένο φούρνο προσθέτω τα υλικά και ψήνω περίπου 10 λεπτά περισσότερο από ό,τι αναφέρεται παρακάτω. Στη συνέχεια, βγάζετε το αρνί από την πήλινη κατσαρόλα τοποθετήστε το σε ένα ταψί και συνεχίστε σύμφωνα με τις οδηγίες

Η Συνταγή είναι Karen Kariotis Boughton

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κότσι αρνιού με σάλτσα λιαστής ντομάτας

Κότσι αρνιού με σάλτσα λιαστής ντομάτας

Υλικά

4 αρνίσια κότσια (επειδή το κότσι δεν είναι μέρος του αρνιού που θα βρείτε πάντα διαθέσιμο στην αγορά, είναι καλό να τα παραγγείλετε στον κρεοπώλη σας από πριν)
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
200 ml χυμός πορτοκαλιού
300 γρ. πολτοποιημένες λιαστές ντομάτες (βαζάκι με έτοιμη πάστα λιαστής ντομάτας, από τα σούπερ μάρκετ)
230 γρ. χυμός ντομάτας
2 κουτ.γλ σούπας ξερό δεντρολίβανο, καλά θρυμματισμένο
1 ξυλάκι κανέλας
4 – 5 σπόροι από μπαχάρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένω και σκουπίζω καλά τα κότσια και τα αλευρώνω παντού.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και, όταν κάψει καλά, προσθέτω τα κότσια και τα σοτάρω για 6 – 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Αν δεν χωράνε όλα μαζί στην κατσαρόλα, τα σοτάρω ανά δύο.
Τα μεταφέρω σε ένα ταψί που να τα χωράει άνετα.
Καθαρίζω καλά την κατσαρόλα από το λάδι και το καμένο αλεύρι και ρίχνω 2 κουτ. σούπας καινούριο ελαιόλαδο.

Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτω το σκόρδο, ανακατεύω μια-δυο φορές μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του και σβήνω με το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτω τις πολτοποιημένες λιαστές ντομάτες και το χυμό ντομάτας, ανακατεύω και ρίχνω 1/2 φλιτζάνι (100 ml) νερό, αλάτι, πιπέρι, το δεντρολίβανο (φρέσκο ή ξερό), την κανέλα και τα μπαχάρια. Ανακατεύω και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά και αδειάζω το περιεχόμενό του στο ταψί με τα κότσια.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C και σκεπάζω το ταψί με λαδόκολλες. Ψήνω τα κότσια για 1 ώρα, μέχρι το ψαχνό τους να μαλακώσει και να μελώσει.
Μοιράζω τα κότσια σε πιάτα, τα περιχύνω με τη σάλτσα του ταψιού και συνοδεύω με πατάτες φούρνου και σαλάτα.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΧοιρινή τηγανιά: Το απόλυτο comfort food!
Επόμενο άρθροΑρωματικό κέικ με πορτοκάλι και αγνό ελαιόλαδο