Κουλουράκια μαλακά με γλυκάνισο

Υλικά

500 g 00 αλεύρι
60 g ηλιέλαιο
100 γρ ζάχαρη
150 ml γάλα
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας σπόρους γλυκάνισου
10 g φρέσκια μαγιά μπύρας
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Διαλύουμε τη μαγιά μπύρας στο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μίξερ βασης ή να ζυμώσετε με το χέρι) Στην επιφάνεια εργασίας φτιάχνετε ένα λοφο με αλεύρι ή το ρίχνετε στον κάδο του μίξερ και προσθέτετε το αυγό, τη ζάχαρη, τους σπόρους γλυκάνισου, πρέζα αλάτι και ανακατεύετε τα υλικά.

Προσθέτουμε το γάλα με τη διαλυμένη μαγιά και το λάδι και ζυμώνουμε δυνατά για να έχουμε ένα καλά αναμεμειγμένο, λείο και ελαφρώς κολλώδες μείγμα. Συνεχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας λίγο αλεύρι για το ζύμωμα.
Κάνουμε ανοιγματα και διπλώματα στην ζυμη για να βοηθήσουμε το φουσκωμα και σχηματίζουμε ένα καρβέλι.
Το σκεπάζουμε με ένα μπολ και το αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί (περίπου 2 ώρες)

Όταν φουσκώσει καλά η ζύμη, τη χωρίζουμε σε κομμάτια και σχηματίζουμε λεπτά κορδόνια.
Κόβουμε κομμάτια κορδονιού βάρους περίπου 70/90 g (ανάλογα με το μέγεθος του κουλουριου) και τα κλείνουμε σε ένα κυκλο προσέχοντας να πιέζουμε καλά τις άκρες ένωσης για να μην ανοίξουν

Τοποθετούμε τα κουλουρια σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, προσέχοντας να τα χωρέσουμε λίγο.
Τα σκεπάζετε με ένα πανί και τα αφήνετε να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε έναν κρόκο αυγού με λίγο γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια του κουλουριου (μόνο με το γάλα είναι εντάξει αλλά θα είναι λιγότερο χρυσαφί)

Φέρνουμε το φούρνο στους 180°C, ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά (εξαρτάται από τον φούρνο).
Το μαλακό και γλυκό κουλουράκι με σπόρους γλυκάνισου πρέπει να είναι καλά ψημένο και πολύ χρυσαφένιο

Κουλουράκια μαλακά με γλυκάνισο

Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και φυλάξτε τα σε ένα τσίγκινο κουτί ή σε μια χάρτινη σακούλα τροφίμων.