Kουλουράκια μπουκίτσες
Συστατικά
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού ανθρακικό αμμώνιο ή μπέικιν πάουντερ
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 φλιτζάνι βούτυρο, ανάλατο, κομμένο σε κύβους
1 μεγάλο αυγό
3-4 κουταλιές της σούπας γάλα
1 πορτοκάλι ξεφλουδισμένο
1/2 φλιτζάνι σουσάμι
Οδηγίες
Ετοιμάστε τη ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη ζάχαρη, το ανθρακικό αμμώνιο (ή το μπέικιν πάουντερ) και το αλάτι.
Προσθέστε το κρύο βούτυρο σε κύβους και χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να πιεσετε το βούτυρο στο αλεύρι μέχρι το μείγμα να μοιάζει
με χοντρό αλεύρι.
Κάντε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέστε ένα αυγό, φρεσκοτριμμένο ξύσμα πορτοκαλιού και 3 κουταλιές της σούπας γάλα.
Ανακατέψτε μαζί για να σχηματίσετε μια ζύμη. Αν το μείγμα είναι στεγνό, προσθέστε μια επιπλέον κουταλιά της σούπας γάλα, όπως χρειάζεται, για να σχηματίσετε μια ελαφρώς κολλώδη ζύμη.
Πλάθουμε μια στρογγυλή ζύμη, την ισιώνουμε σε δίσκο και την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη. Βάλτε το στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Για να σχηματίσετε τα κουλουράκια:
Ετοιμάστε 2 λαμαρίνες και προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς . Ετοιμάστε ένα μικρό μπολ γεμάτο με νερό- τοποθετήστε σουσάμι σε ένα δεύτερο μπολ.
Χωρίστε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια. Δουλέψτε με ένα κομμάτι ζύμης τη φορά, κρατώντας τα υπόλοιπα τυλιγμένα. Ανοίξτε σε ένα μακρύ σχοινί περίπου στο παχος του αντίχειρά σας. Κόψτε σε μήκη 5 εκατοστών.
Βρέξτε κάθε κομμένο κομμάτι ζύμης ελαφρά με νερό με τα δάχτυλά σας και κυλήστε το στο σουσάμι για να καλυφθούν όλες οι πλευρές.
Τοποθετήστε τα σε απόσταση 2 εκ μεταξύ τους στις προετοιμασμένες λαμαρίνες, καθώς θα φουσκώσουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Συνεχίστε με την υπόλοιπη ζύμη.
Για το ψήσιμο:
Ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.
Cinzia Di Stefano
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κουλουράκια με ζάχαρη και κανέλα
Τα κουλουράκια αυτά σχετικά εύκολα στην παρασκευή τους και εξωφρενικά νοστιμα. Τηγανίζουμε προσεκτικά την τελική ζύμη μέχρι να ροδίσει ελαφρά και πασπαλίζουμε με μια γενναιόδωρη δόση κανέλας και άχνη ζάχαρη.
Είναι εγγυημένο ότι δεν θα μείνουν πολύ. Και μην ανησυχείς, αν δεν έχουν το σωστό σχήμα, βλέπεις, ούτε τα δικά μου είναι μοναδικά, αλλά νομίζω ότι η εμφανισή τους δίνει μια πιο ρουστίκ και σπιτική γοητεία.
Υλικά :
2 μεγάλα αυγά
1/4 φλιτζάνι σούπερ ψιλή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
3 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος, σαντιγί
2 κούπες αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο φρεσκοτριμμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
λάδι τηγανίσματος
Βανίλια άχνη ζάχαρη ή κανέλα ζάχαρη για διακόσμηση.
Εκτέλεση
1. Ανακατεύουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το κονιάκ.
2. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε.
3. Προσθέστε προσεκτικά τη σαντιγί στη ζύμη.
4. Προσθέστε το αλεύρι, το κάρδαμο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι μαζί.
5. Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά στη ζύμη με το χέρι και σχηματίζουμε μια μαλακή ζύμη. Αποφύγετε να ζυμώνετε πολύ τη ζύμη.
6. Βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο σκεπασμένη, για τουλάχιστον 30 λεπτά.
7. Ανοίγουμε τη ζύμη που έχει κρυώσει
8. Με ένα κουπάτ ζαχαροπλαστικής κόβουμε τη ζύμη σε σχήματα ρόμβου κόβοντας πρώτα τη ζύμη σε λωρίδες και μετά κόβοντάς τες διαγώνια για να σχηματιστούν ρόμβοι.
9. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να κάνετε μια κάθετη στη μέση κάθε διαμαντιού.
10. Περιστρέψτε μια γωνία κάθε διαμαντιού προς τα πάνω μέσα από την κεντρική κάθετη για να δημιουργήσετε κάτι σαν κόμπο.
11. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντας κατά διαστήματα.
Συμβουλές και προειδοποιήσεις Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα κουλουράκια σας για έως και μία εβδομάδα σε αεροστεγές δοχείο. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουμε ότι έχουν καλύτερη γεύση αμέσως μετά το τηγάνισμα.
Αν ετοιμάσετε τα μπισκότα από πριν και τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο, μην τα πασπαλίσετε με ζάχαρη.
Τα προθερμαίνουμε σε χαμηλό φούρνο πριν τα σερβίρουμε και μετά τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Καλη Απολαυση