Τυρόπιτα χωρίς φύλλο ή αλλιώς κουρκουτοπιτα

Αυτή η τυρόπιτα χωρίς φύλλο, γνωστή και ως κουρκουτοπιτα, είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν μια γρήγορη, εύκολη και νόστιμη πίτα. Χωρίς την ταλαιπωρία των φύλλων, η κουρκουτοπιτα ετοιμάζεται σε χρόνο μηδέν και ψήνεται γρήγορα, προσφέροντας ένα τραγανό εξωτερικό και ένα αφράτο, τυρένιο εσωτερικό.

Πλεονεκτήματα:

  • Εύκολη και γρήγορη: Η κουρκουτοπιτα ετοιμάζεται σε 10-15 λεπτά, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.
  • Υγιεινή: Χρησιμοποιεί λιγότερα λιπαρά από τις τυρόπιτες με φύλλο, καθώς δεν χρειάζεται βούτυρο για το άλειμμα.
  • Πολύπλευρη: Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα υλικά, όπως μανιτάρια, πιπεριές, ή μυρωδικά, για να δημιουργήσετε τη δική σας μοναδική συνταγή.
  • Νόστιμη: Η κουρκουτοπιτα είναι πάντα τραγανή και αφράτη, με πλούσια τυρένια γεύση.

Tips:

  • Χρησιμοποιήστε φέτα θρυμματισμένη για πιο ομοιόμορφη υφή.
  • Προσθέστε λίγο γάλα ή νερό αν το μείγμα σας είναι πολύ πηχτό.
  • Αφήστε την πίτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε, για να μην θρυμματιστεί.

Συνοψίζοντας:

Η κουρκουτοπιτα, ή αλλιώς τυρόπιτα χωρίς φύλλο, είναι μια εύκολη, γρήγορη και νόστιμη επιλογή για όσους θέλουν μια χορταστική πίτα. Χωρίς φύλλο και με λιγότερα λιπαρά, αποτελεί μια πιο υγιεινή εναλλακτική, ενώ παράλληλα προσφέρει πλούσια γεύση και υφή.

Δοκιμάστε την κουρκουτοπιτα και ανακαλύψτε μια νέα αγαπημένη πίτα!

Υλικά!

1 γιαούρτι,
1 κούπα γάλα ,
1 κούπα νερό ,
1 κούπα ηλιέλαιο ,
4 αυγά,
αλάτι πιπέρι,
4 κούπες αλεύρι,
1 μπεκιν,
500γρ. τυρί φέτα.

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το γιαούρτι, το γάλα, το νερό, το ηλιέλαιο, τα αυγά, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το μπεκιν, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Θρυμματίζουμε τη φέτα και την προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε απαλά.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα.
  6. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε.

Άμα θέλουμε βάζουμε 1 μαγιά αντί για μπεκιν…

Καλή. επιτυχία!!!

Η Συνταγή είναι της κας Βάσω Κρητικου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ζαμπονοτυρόπιτα με σφολιάτα

Ζαμπονοτυρόπιτα με σφολιάτα

Τι θα χρειαστείτε

2 φύλλα σφολιάτας
400 γρ. κίτρινο τυρί που λιώνει
10 φέτες ζαμπόν
Προαιρετικά 4-5 μανιτάρια μεγάλα σε φετάκια
1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό για την επάλειψη του φύλλου
Σουσάμι και μαυροκούκι (προαιρετικά) για το πασπάλισμα
Λίγο βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
Ζαμπονοτυρόπιτα με σφολιάτα

Εκτέλεση συνταγής

Αλείφουμε λίγο βούτυρο στο ταψί. Βάζουμε το κάτω φύλλο σφολιάτας ανοίγοντας απαλά να φτάσει στα τοιχώματα του ταψιού. Βάζουμε τριμμένο το τυρί. Κρατάμε λίγο για το τέλος. Στρώνουμε τις φέτες ζαμπόν, ή όποιο αλλαντικό έχουμε επιλέξει, και τα μανιτάρια. Αν έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε μανιτάρια τα πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και σκόνη σκόρδου. Στρώνουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια της πίτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190°C για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η σφολιάτα.
Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την κόβουμε σε κομμάτια.

Καλή όρεξη!

 

 

Προηγούμενο άρθροΜανιταρόπιτα εύκολη, γρήγορη και χορταστική
Επόμενο άρθροΚουλούρια πασχαλινά