Κρητικιά πατούδα
Αυτά δεν είναι τα Κουραμπιέδες. Μοιάζουν περισσότερο με κουραμπιέ που συναντά τον μπακλαβά. Αυτά τα μπισκότα έχουν γέμιση παρόμοια με το μείγμα μπακλαβάς, το οποίο υγραίνεται με σιρόπι.
Συστατικά:
Για τη ζύμη:
120 ml ελαιόλαδο
100 g ζάχαρης
60 ml ρακί
120 ml νερού
120 ml χυμού πορτοκαλιού
½ μικρό κουτάλι σόδα ψησίματος
600 g μαλακό αλεύρι
½ μικρή κουτάλι μπέικιν πάουντερ
Για την γέμιση:
200 γρ. Καρύδια, χοντροκομμένα
80 γρ. Αμύγδαλα, χοντροκομμένα
25 γρ. Τοστ ή σουσάμι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Γαρίφαλο ¼ ml
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Για το σιρόπι:
65 ml νερού
110 γρ. Ζάχαρη
130 ml μέλι
Για γαρνίρισμα:
ροδόνερο
ζάχαρη άχνη
Μέθοδος προετοιμασίας:
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, έως ότου το μείγμα είναι αφράτο.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρακί, το νερό ή το αλισίβα και διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι και τα ρίχνουμε
στο μπολ. Ανακατέψτε το μπεικιν στο αλεύρι και προσθέστε σταδιακά στο μείγμα.
Για να φτιάξετε το σιρόπι, ρίξτε το νερό ζάχαρης σε μια κατσαρόλα και βράστε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια προσθέστε το μέλι, ανακατεύοντας για να διαλυθεί.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το σουσαμι, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Προσθέστε το ελαιόλαδο και το σιρόπι σταδιακά και ανακατέψτε καλά.
Πάρτε μια μικρή μπάλα ζύμης, απλώστε την σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τοποθετήστε στη μέση 1 κουταλιά της σούπας γέμιση. Διπλώστε τη ζύμη πιέζοντας γύρω από το γέμισμα για να αφήσετε τον αέρα να φύγει και τη ζύμη να κολλήσει.
Βάζουμε την πατούδα σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 * C για περίπου 20 – 25 λεπτά.
Στη συνέχεια αφαιρέστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.
Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο ροδονερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλή Επιτυχία