Κρητικά Λαδοκούλουρα

Υλικά

1 κούπα λάδι (εννοείται ελαιόλαδο)
1,5 κούπα ζάχαρη
2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/3 κούπας ρακή
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
Το ξύσμα και το χυμό ενός λεμονιού
Περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια λεκάνη το λάδι με τη ζάχαρη, τη ρακή και τα κανελογαρύφαλλα και τα ανακατεύουμε για λίγο.
Γίνεται ένα ρευστό, πηχτό μίγμα . Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το χυμό των εσπεριδοειδών μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα,
πάνω από τη λεκάνη ζυμώματος γιατί φουσκώνει πολύ. Ανακατεύουμε μέχρι να νοιώθουμε ελάχιστη ζάχαρη στα δαχτυλα μας.
Στο τέλος βάζουμε το αλεύρι σε 3-4 δωσεις και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε καμιά χουφτίτσα ακόμη ώστε να μη κολλάει η ζύμη. Να μη γίνει όμως και σκληρή.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά. Πλένουμε το σουσάμι και το βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει. Το αναποδογυρίζουμε σε καθαρή πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι και το πασπαλίζουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη.
Παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμης σαν μέτριο καρύδι και το πλάθουμε κορδονάκι. Το κυλάμε στο σουσάμι, και μετά απαλά στην επιφάνεια
ζυμώματος ώστε να πιεστεί το σουσάμι και να κολλήσει. Αν θέλουμε το αφήνουμε μακρουλό.

Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι (ή σε στρωμένο με χαρτί ψησίματος) και τα ψήνουμε σε θερμοκρασία 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος)
για 30-35 λεπτά, στη μεσαία σχάρα του φούρνου.

Καλή απόλαυση

Φωτό: Μαρίνα Κρήτη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Λαδοκούλουρα  τα αγαπημένα μου.

Λαδοκούλουρα 

Συστατικά:

1 φλιτζάνι ελαφρύ ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
1 φλιτζάνι σόδα νερό
Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη βανίλιας ή εσάνς βανίλιας
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
1 κουταλιά της σούπας ούζο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι γεύμα αμυγδάλου
4 -5 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
σουσάμι

Μέθοδος:

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου με αέρα
2. Στρώστε 2 μεγάλα ταψιά με χαρτί ψησίματος
3. Με μίξερ σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη για 5 λεπτά
4. Προσθέστε σόδα για άλλα 2 λεπτά
5. Προσθέστε ξύσμα, βανίλια, κανέλα, γαρύφαλλο, ούζο και αλάτι για άλλα 2 λεπτά
6. Προσθέστε το αμύγδαλο για ένα ακόμη λεπτό
7. Χαμηλώστε την ταχύτητα του μίξερ. Προσθέστε ένα φλιτζάνι αλεύρι τη φορά, αφήνοντας το μίξερ να ενώσει το αλεύρι πριν προσθέσετε το επόμενο φλιτζάνι. Σταματάμε στο τρίτο φλιτζάνι και σβήνουμε το μίξερ.

8. Φοράτε γάντια. Ανακατεύουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι κάθε φορά, ανακατεύοντας με το χέρι και φροντίζοντας να ανακατευτεί καλά κάθε μισό φλιτζάνι πριν προσθέσετε ένα άλλο. Σταματάμε μόλις το μείγμα ξεκολλήσει από τα πλαϊνά του μπολ και μπορεί να πλαθετε με το χέρι. Προσέχουμε να μην προσθέσουμε πολύ αλεύρι. Το μείγμα πρέπει να είναι ακόμα υγρό, όχι στεγνό και ραγισμένο.
9. Πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα, καλύπτουμε από πάνω με σουσάμι και απλώνουμε σε δίσκους αφήνοντας χώρο μεταξύ τους καθώς διογκώνονται κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
10. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΜοσχαράκι λεμονάτο…υπέροχο φαγητό κατσαρόλας της Ελληνικής Κουζίνας!
Επόμενο άρθροΗ κλασική κρέπα σοκολάτα-μπανάνα