Λάχανο τουρσί
Τι να γράψουμε για το λαχανοτουρσί;
Ουζομεζές από τους λίγους, χειμώνα καλοκαίρι. Όπως και στην ωμή εκδοχή της σαλάτας, ο συνδυασμός άσπρου και κόκκινου λάχανου με την καυτερή πιπερίτσα και το σέλινο είναι από τους καλύτερους που θα δοκιμάσετε.
-
Για την γεύση: “Το λαχανοτουρσί είναι πικάντικο, τραγανό και δροσιστικό! Ταιριάζει τέλεια με ούζο ή ρακί και αποτελεί τον ιδανικό μεζέ για καλή παρέα.”
- Για την υγεία: “Πλούσιο σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, το λαχανοτουρσί είναι μια υγιεινή επιλογή για ορεκτικό ή συνοδευτικό.”
- Για την παράδοση: “Μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά. Το λαχανοτουρσί φέρνει στο μυαλό μας οικογενειακές συγκεντρώσεις και τραπεζώματα με αγαπημένα πρόσωπα.”
- Για την ευκολία: “Εύκολο στην παρασκευή και οικονομικό, το λαχανοτουρσί είναι μια επιλογή που ταιριάζει σε κάθε τσέπη και περίσταση.”
Υλικά
Για 2-3 βάζα
1 κιλό λάχανο ψιλοκομμένο
2 μέτρια καρότα τριμμένα στην χονδρή μεριά του τρίφτη
Μια πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 μεγάλο κλαδί σέλινο ψιλοκομμένο
Προαιρετικά 1-2 σκελίδες σκόρδο μπούκοβο η λίγη πράσινη καυτερή πιπεριά
50 μλ ελαιόλαδο 2-3 κσ ξύδι, 1 κσ κοφτό αλάτι χονδρό
Εκτέλεση
Βάζα καθαρά και καινούργια καπάκια
Καθαρίζουμε πλένουμε κόβουμε και τρίβουμε τα λαχανικά βάζουμε τα όλα τα υλικά σε ένα μπολ ανακατεύουμε και πιέζουμε απαλά γεμίζουμε τα βάζα πιέζουμε να γεμίσουν πολύ καλά δεν αφήνουμε κενά κλείνουμε τα καπάκια και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 μέρες
Αν το αφήσουμε περισσότερες μέρες θα γίνει ακόμη πιο ωραίο,
Νερό δεν βάζω θα βγάλουν τα λαχανικά τα δικά τους υγρά.
Συντηρούμε στο ψυγείο
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Ρολό «μωσαϊκό» με πουρέ πατάτας
Απαιτούμενα Υλικά:
1 κιλό κιμά (το καλύτερο μείγμα)
2 καρότα
4 αυγά (1 ωμό για το δέσιμο του κιμά και 3 βραστά για τη γέμιση)
4-5 αγγουράκια τουρσί
1 μικρό κουτάκι αρακά
Καρυκεύματα:
αλάτι,
μαύρο πιπέρι,
τριμμένη φρυγανιά
κύμινο
Χυμός ντομάτας
Για τον πουρέ:
600-700 γρ πατάτες,
αλάτι
βούτυρο (40-50 γρ.)
λίγο γάλα (προαιρετικά)
Τρόπος παρασκευής:
Ξεκινάμε βράζοντας τα καθαρισμένα καρότα και τα αυγά. Μην παραβράζετε τα καρότα για να μην διαλύονται και μαγειρεύετε τα αυγά μέχρι να βράσουν.
Ρίχνουμε τον κιμά σε ένα βαθύ μπολ και αλατοπιπερώνουμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε 1 αυγό.
Προσθέτουμε το αυγό για να μην διαλύεται το ρολό. Ανακατεύουμε καλά. Ψιλοκόβουμε τα αγγούρια τουρσι και τα προσθέτουμε στον κιμά.
Προσθέτουμε και τον αρακά. Όταν ψηθούν τα καρότα και τα αυγά, τα κόβουμε και αυτά.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Λαμβάνεται ένα υπέροχο πολύχρωμο μείγμα.
Αν υπάρχει ευκαιρία, μπορούμε να το αφήσουμε για μερικές ώρες στο ψυγείο, αν όχι – προχωράμε κατευθείαν στη συναρμολόγηση του ρολού.
Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί, το οποίο αλείφουμε με λάδι. Μεταφέρετε τον κιμά στη μέση του ταψιού και πλάθετε με τα χέρια σας στο σχήμα που σας αρέσει.
Ρίξτε 1 μπουκάλι χυμό ντομάτας στο πλάι του ρολού. Πασπαλίζουμε το ρολό με τριμμένη φρυγανιά για χρυσαφένια κρούστα.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να γίνουν.
Αν θέλουμε ετοιμάζουμε και πουρέ
Καθαριζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε, μετά στραγγίζουμε το νερό και τις πολτοποιούμε.
Αλατοπιπερώνουμε και λίγο μαύρο πιπέρι. Προσθέτω και λίγο βουτυρο. Αν ο πουρές είναι πολύ πηχτός, προσθέτουμε λίγο φρέσκο γάλα.
Συνιστώ να μην κάνετε πουρέ τον πουρέ με μπλέντερ, αλλά να τον ζυμώσετε.
Καλή Απόλαυση
ΠΗΓΗ: Вкуснотийките на Ани