Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι

Αυτοί οι λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι αποτελούν μια πραγματική πανδαισία γεύσεων, προσφέροντας μια θρεπτική και χορταστική επιλογή για vegans, χορτοφάγους και όσους τηρούν νηστεία.

Τι κάνει τους λαχανοντολμάδες νηστίσιμους ξεχωριστούς;

  • Η γέμιση: Πλούσια σε ρύζι, κρεμμύδι, καρότο, άνηθο και μυρωδικά, η γέμιση είναι πεντανόστιμη και χορταστική. Η προσθήκη ξηρών καρπών, όπως σταφίδες ή κουκουνάρι, προσθέτει μια γλυκιά πινελιά και υφή.
  • Το λάχανο: Τα τρυφερά φύλλα λάχανου αγκαλιάζουν τη γέμιση, δημιουργώντας ένα αχνιστό και ζουμερό αποτέλεσμα.

Πέρα από την νοστιμιά:

  • Πλούσια ιστορία: Οι λαχανοντολμάδες αποτελούν ένα παραδοσιακό πιάτο με μακρά ιστορία στην Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο.
  • Πολυπλοκότητα: Η δημιουργία τους, αν και χρονοβόρα, αποτελεί μια ιεροτελεστία γεμάτη αγάπη και φροντίδα.
  • Πολυχρηστικότητα: Ιδανικοί για ορεκτικό, κύριο πιάτο ή ακόμα και ως συνοδευτικό.

Συνοψίζοντας:

Οι λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι αποτελούν μια γευστική εμπειρία που συνδυάζει παράδοση, θρεπτική αξία και άφθονο μεράκι. Δοκιμάστε τους και απολαύστε ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά και ιστορία!

Υλικά

1 μέτριο αφράτο λάχανο
3 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
1 καρότο τριμμένο
2 κ. σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 φλ. ρύζι καρολίνα
2 φλ. ελαιόλαδο
2 κύβους λαχανικών
Αλάτι – πιπέρι
κύμινο

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο κυκλικά το αφαιρούμε και το πετάμε. Πλένουμε το λάχανο μας και το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, με το κομμένο μέρος προς τα κάτω μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα του. Το βγάζουμε και ξεχωρίζουμε τα φύλλα. Αφαιρούμε τα σκληρά μέρη από αυτά, και τα χωρίζουμε σε κομμάτια. Τα μικρά φύλλα τα βάζουμε ολόκληρα. Βάζουμε σε κατσαρόλα 1 φλ. λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το καρότο. Προσθέτουμε έπειτα όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε την γέμιση γύρω στα 10′. Κατεβάζουμε από την φωτιά. Με το μείγμα μας αρχίζουμε να τυλίγουμε ντολμάδες και τους τοποθετούμε σε μια πλατιά κατσαρόλα. Στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε τα σκληρά φύλλα για να μην κολλήσουν οι ντολμάδες. Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα βαρύ πιάτο, για να μην ανοίξουν στο βράσιμο και τους περιχύνουμε με λάδι και ζεστό νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τους κύβους λαχανικών. Τους σιγοβράζουμε σκεπασμένους για 40′ περίπου. Αφήνουμε να σταθούν για 20′ και τους σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ: kouzinomageiremata.blogspot.com

Προηγούμενο άρθροΠως γίνετε το Σπανακόρυζο…Ριζότο
Επόμενο άρθροΓαρίδες με κριθαράκι