Λαζάνια με σπανάκι και μπεσαμέλ

Φαίνεται πολύ νόστιμο! Είναι ένα κλασικό πιάτο της Ιταλικής κουζίνας. Η συνδυασμός του της αφράτη μπεσαμέλ με το αρωματικό σπανάκι και τις λαχταριστά λαζανια είναι απλά απολαυστικός!

Αυτή η συνταγή για λαζάνια με σπανάκι και μπεσαμέλ είναι μια αγαπημένη επιλογή για πολλούς, και όχι άδικα! Πρόκειται για ένα πιάτο χορταστικό, γευστικό και εύκολο στην παρασκευή του.

Συστατικά

1 συσκευασία Λαζάνια με αυγά
½ κιλό σπανάκι βρασμένο, ψιλοκομμένο και στραγγισμένο
100gr μπέικον
100gr ζαμπόν
1 ½ φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 φλιτζάνι έμμενταλ τριμμένο
1 φλιτζάνι μυζήθρα μαλακή (ή μανούρι κομμένο σε κύβους)
1 αυγό
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη μπεσαμέλ
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. αλεύρι
1 ½ ποτήρι γάλα
2 φλιτζάνια ρεγκάτο τριμμένο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι

Για τη σάλτσα
5 κ.σ. βούτυρο
5 κ.σ. αλεύρι
4 ποτήρια γάλα
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Λίγο αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
7 κ.σ. κέτσαπ

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Μετά, ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι. Έτοιμη η μπεσαμέλ.
Μόλις μισοκρυώσει, ρίχνουμε το αυγό και το σπανάκι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το ζαμπόν, το μπέικον, την κεφαλογραβιέρα, το έμμενταλ, το 1/3 του ρεγκάτο και τελευταία την μυζήθρα. Σε βουτυρωμένο σκεύος στρώνουμε μια σειρά λαζάνια και απλώνουμε από πάνω το μείγμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία (λαζάνια – μείγμα), άλλες 4 φορές.

Ρίχνουμε μισό φλιτζάνι με τυριά και τοποθετούμε και την 5η στρώση από τα λαζάνια. Ταυτόχρονα, έχουμε ετοιμάσει τη σάλτσα: Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και λίγο-λίγο το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά. Πρέπει να γίνει μια πολύ αραιή μπεσαμέλ (σαν πυκνό γάλα).
Όσο είναι χλιαρή, τη ρίχνουμε στα λαζάνια. Πρέπει να τα καλύψει τελείως. Αν είναι λιγότερη, μπορούμε να προσθέσουμε γάλα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, πασπαλίζουμε με το ρεγκάτο και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο ή με το καπάκι του το σκεύος. Δεν πρέπει να μπαίνει καθόλου αέρας.

Ψήνουμε σε μέτρια, προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά στους 200 βαθμούς. Bγάζουμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ρεγκάτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά στους 100 βαθμούς. Πριν σερβίρουμε απλώνουμε πάνω από κάθε κομμάτι τριμμένο και μισο ντοματίνι για διακόσμηση
Δεν είναι τόσο δύσκολο, απλώς χρειάζεται να διαβαστεί η συνταγή περισσότερες από 1 φορές.

Καλή όρεξη!

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Λαζάνια με κιμά

Υλικά συνταγής

1 πακέτο λαζάνια
½ φλιτζ. κεφαλοτύρι
1 κιλό κιμάς ανάμεικτος (μοσχαρίσιος και χοιρινός)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
600γρ. ντομάτες περασμένες από το μούλτι
⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. φρέσκο βούτυρο
1 κ.γ. ζάχαρη
⅓ κ.γ. κανέλα
αλάτι
πιπέρι

Μπεσαμελ
100 γρ.βούτυρο
100γρ.αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο φρέσκο γάλα, χλιαρό
πιπέρι και μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένα
1 φλ. γραβιέρα και κεφαλοτύρι
2 κρόκοι αυγών

Διαδικασία συνταγής

Ετοιμάζουμε σε κατσαρόλα τον κιμά. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει, όχι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα, για περίπου 10 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα, κανέλα, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και λίγο νεράκι. Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το μισό κεφαλοτύρι κι ανακατεύουμε.

Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε τη μπεσαμελ.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα γρήγορα. Ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς.Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι (προσοχή στο αλάτι γιατί το τυρί είναι πικάντικο)
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε το τυρί και ομογενοποιούμε.Χτυπάμε τα αυγά με λίγο απο το μείγμα το ζεστό και τα βάζουμε μέσα.
Ανακατεύουμε και έτοιμη η μπεσαμελ

Λαδώνουμε ένα πυρέξ και ρίχνουμε μέσα 2 κουταλιές από την μπεσαμελ. Απλώνουμε λαζάνια, βάζουμε λίγη σάλτσα και κιμά. Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά ενώ προσέχουμε η τελευταία μας στρώση να είναι μπεσαμελ και να φτάνει για να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ρίχνουμε μικρά μικρά κομματάκια το φρέσκο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Καλή Απόλαυση

Photo: Το Πιθάρι

Προηγούμενο άρθροΜακαρονόπιτα με φύλλο
Επόμενο άρθροΑφράτο κέικ σιμιγδαλιού με φρούτα