Λεμονόπιτα με κρέμα λεμονιού

Η Λεμονόπιτα είναι το τέλειο δροσερό γλυκό για το καλοκαίρι! Η τραγανή βάση, η κρέμα λεμονιού που λιώνει στο στόμα δημιουργούν μια γευστική αξέχαστη εμπειρία! Είτε την προτιμάτε κλασική με σιρόπι, είτε με αφράτη σαντιγί, η λεμονόπιτα με κρέμα λεμονιού είναι πάντα μια ασφαλής επιλογή για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας! Μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα λεμονιού ή λίγο λικέρ λεμονιού στην κρέμα για ακόμα πιο έντονη γεύση!

Υλικά:

Για τη βάση:

  • 250 γρ. σιμιγδάλι
  • 4 αυγά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή λεμοντσέλο
  • Ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 βανίλια
  • 1 baking powder

Για το σιρόπι:

  • 600 γρ. νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • Φλούδα και χυμός από 1 λεμόνι

Για την κρέμα:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. κορν φλάουρ
  • Λίγο βούτυρο
  • 2 αυγά
  • Ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση:

  1. Σιρόπι: Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Βάση: Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το λάδι. Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα λεμονιού, το baking, τη βανίλια και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί πασπαλισμένο με σιμιγδάλι και ψήνουμε στους 180°C για 20-22 λεπτά.
  3. Κρέμα: Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα. Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με λίγο κρύο γάλα και το ρίχνουμε στο ζεστό γάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το βούτυρο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
  4. Συναρμολόγηση: Βγάζουμε τη βάση από το φούρνο και την τρυπάμε με πιρούνι. Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι σιγά σιγά. Απλώνουμε την κρέμα λεμονιού και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να παγώσει.
  5. Προαιρετικά: Πριν σερβίρουμε, μπορούμε να γαρνίρουμε με φιλέ αμυγδάλου, ξηρούς καρπούς ή γλυκό του κουταλιού λεμόνι.
Λεμονόπιτα
Λεμονόπιτα

Καλή σας όρεξη!

Η Συνταγή είναι της κας Ioanna Koulouri

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σιροπιαστή Λεμονόπιτα

Σιροπιαστή Λεμονόπιτα

Υλικά

αλεύρι – 140 g
αυγά – 2 τεμ.
μπέικιν πάουντερ – 10 g
χυμός λεμονιού – 60 ml φρεσκοστυμμένο
γάλα – 10 – 15 ml
ζάχαρη – 100 g
βούτυρο – 60 g μαλακό
καστανή ζάχαρη – 2 κουταλιές της σούπας.

Σιρόπι λεμονιού
χυμός λεμονιού – 120 ml φρεσκοστυμμένο
νερό – 60 ml
ζάχαρη – 150 g

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτη κρέμα. Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας συνεχώς και μετά ρίξτε γάλα και χυμό λεμονιού (60 ml).
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής μάζα.
Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα στρογγυλό ταψί σιλικόνης διαμέτρου 22 εκ. με μια φαρδιά τρύπα στη μέση. Αν δεν υπάρχει παρόμοιο ταψί, χρησιμοποιήστε αυτό που έχετε, λαμβάνοντας όμως υπόψη την ποσότητα του μείγματος.

Πασπαλίζουμε τον πάτο και τα πλαϊνά της φόρμας με καστανή ζάχαρη ώστε να κολλήσουν καλά οι κρύσταλλοι και μετά ρίχνουμε το μείγμα και το λειαίνουμε.
Ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσει.
Όσο είναι ζεστό, αφαιρέστε το προσεκτικά από το ταψί και αφήστε το να κρυώσει.

Για το σιρόπι
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα 120 ml φρεσκοστυμμένο και στραγγισμένο χυμό λεμονιού, προσθέτουμε νερό, τη ζάχαρη και το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
Με αυτό το σιρόπι περνάμε προσεκτικά κουταλιά κουταλιά από τη λεμονόπιτα για να μουλιάσει καλά.
Αφήνουμε το μουλιασμένο κέικ να κρυώσει εντελώς.
Κόβουμε τη λεμονόπιτα σε φέτες και σερβίρουμε.

Απολαμβάνω!

ΠΗΓΗ: https://bonapeti.ru/

 

Προηγούμενο άρθροΠατσαβουρόπιτα !!! Μια εύκολη τυροπιτούλα πολύ νόστιμη!!!
Επόμενο άρθροΜπομπότα ..μια πίτα αγαπημένη από παλιά !!!