Υλικά:

Χοιρινό κρέας (κατάλληλο για κατσαρόλα, π.χ. σπάλα ή μπούτι), κομμένο σε μερίδες
Ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
1 κονσέρβα μανιτάρια (προαιρετικά)
Λευκό κρασί
Αλάτι, πιπέρι
Τριμμένο τζίντζερ (φρέσκο ή αποξηραμένο)
Κουρκουμά
Κόκκους μπαχάρι
Χυμό από 2 πορτοκάλια
Χυμό από 2 λεμόνια
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Νερό
Κορν φλάουρ (για το δέσιμο της σάλτσας)

Για το συνοδευτικό:

Ρύζι
Κρύο λευκό κρασί

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Σωτάρουμε τις μερίδες χοιρινού μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
Ρίχνουμε τα καρότα, τα μανιτάρια (αν χρησιμοποιούμε), το τζίντζερ, τον κουρκουμά, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά για να αναμειχθούν τα αρώματα.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού, τη μουστάρδα και αρκετό νερό ώστε να σκεπάζει σχεδόν το κρέας.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να λιώνει στο στόμα.

Ελέγχουμε κατά διαστήματα και προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, διαλύουμε λίγο κορν φλάουρ σε κρύο νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς,
μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς.
Σερβίρουμε το μελωμένο χοιρινό με ρύζι και ένα ποτήρι κρύο λευκό κρασί.

H Συνταγή είναι της κας Urania Zantioti

Προηγούμενο άρθροΖελεδάκια πορτοκαλιού χωρίς ζελατίνη
Επόμενο άρθροΚολοκυθόπιτα – Τυρόπιτα