Mπάμιες στο φούρνο μαζί με μοσχαράκι, φρέσκες πατάτες

Υλικά:

για το μαγείρεμα του μοσχαριού:
• 700 gr μοσχαρίσιο κρέας χωρίς κόκαλα, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια (οποιοδήποτε μέρος με λίγο λίπος π.χ. παϊδάκι)
• 1,5 μέτριο ή 1 μεγάλο Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• ½ φλιτζάνι / 125 ml Ελαιόλαδο
• 3 φύλλα δάφνης
• 250 γρ. παχύρρευστη σάλτσα ντομάτας (πασάτα σε κονσέρβα)
• 50 ml / 3,2 κ.σ. Ξύδι από κόκκινο κρασί
• 2 κουτ. Ζάχαρη
• 1 κουτ. κανέλα
• ½ κουτ. All-Spice (μπαχαρί)
• 500 ml / 2 φλιτζάνια ζεστό νερό
• Φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι

για τις μπάμιες και τις πατάτες:

• 250 gr μπάμιες (φρέσκες ή κατεψυγμένες και αποψυγμένες)
• 400 gr πατάτες (ζυγισμένες καθαρές), κομμένες σε μισοφέγγαρα
• 500 ml / 2 φλιτζάνια λευκό ξύδι
• 250 ml / 1 φλιτζάνι Νερό
• Φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Α. Μαγειρέψτε το μοσχάρι στη σάλτσα ντομάτας:
1. Ρίξτε 80 ml ελαιόλαδο σε μια βαθιά, φαρδιά κατσαρόλα (με καπάκι) σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
2. Όταν ζεσταθεί το λάδι, βάζετε τα μισά κομμάτια του κρέατος στην κατσαρόλα.
3. Τα σοτάρουμε για 2′-3′ ανά πλευρά, να σφραγιστούν & να δώσουν στο δέρμα τους ωραίο γλάσο και τραγανή υφή.
4. Μετά από 5′-6′ αφαιρούμε την 1η παρτίδα από την κατσαρόλα και βάζουμε κομμάτια μοσχαριού σε ένα πιάτο ή μπολ.
5. Στη συνέχεια, σοτάρετε την επόμενη παρτίδα.
6. Μετά από 5′-6′ αφαιρούμε και τη 2η παρτίδα. Μην σβήνετε τη φωτιά!
7. Με λάδι ακόμα ζεστό σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για 2′-3′.
8. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα 2 φλιτζάνια ζεστό νερό.
9. Επαναφέρετε τα κομμάτια του βοείου κρέατος στην κατσαρόλα.
10. Αν υπάρχει αφρός στην επιφάνεια, αφαιρέστε τον με πολτοποιημένη κουτάλα πριν συνεχίσετε τη συνταγή.
11. Στη συνέχεια περιχύνουμε με την πηχτή σάλτσα ντομάτας. Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
12. Βουτάμε τα 3 φύλλα δάφνης στη σάλτσα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα 2 μυρωδικά.
13. Ανακατεύουμε να ενωθούν.
14. Ρυθμίστε τη φωτιά σε πολύ χαμηλή, και προσθέστε το καπάκι από πάνω.
15. Αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για 1 ώρα 30’. Ή χρησιμοποιήστε τη χύτρα ταχύτητας, όπως εγώ, και ψήστε το κρέας για 45′.
16. Σημείωση: Εάν μαγειρεύετε κρέας χωρίς χύτρα ταχύτητας, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο νερό.

Β. Ετοιμάστε τις μπάμιες:

17. Όσο ψήνεται το κρέας, ετοιμάζουμε τις μπάμιες. Με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε παραμετρικά τα κοτσάνια της μπάμιας.
18. Πλένουμε τις μπάμιες με τρεχούμενο νερό. Στραγγίστε τα για να φύγει το νερό.
19. Τοποθετήστε τα σε ένα μπολ. Τώρα όλες οι μπάμιες έχουν καθαριστεί.
20. Για να αφαιρέσετε τη γλίτσα τους, σκορπίστε το λευκό ξύδι πάνω από τις μπάμιες και ανακατέψτε το.
21. Αφήνουμε τις μπάμιες στο ξύδι για 30′.
22. Μετά από 30′ τα σουρώνουμε άλλη μια φορά και τώρα είναι έτοιμα για μαγείρεμα.
23. Μετά από συνολικά 45’ (με χύτρα ταχύτητας), το κρέας πρέπει να είναι έτοιμο. Σβήνουμε τη φωτιά.

Γ. για ψήσιμο φούρνου:

24. Φέρτε ένα μεγάλο πήλινο σκεύος διαμέτρου 28 cm ή οποιοδήποτε ταψί φούρνου με το ίδιο μέγεθος. Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.
25. Τοποθετούμε τις μπάμιες στη μία πλευρά και τις πατάτες στην άλλη πλευρά του ταψιού.
26. Περιχύστε τις τελευταίες 2 κ.σ. Ελαιόλαδο πάνω από τις πατάτες και τις μπάμιες.
27. Τα αλατοπιπερώνουμε με αλεσμένο.
28. Με ένα μεγάλο κουτάλι ανακατεύουμε να ενωθούν τα καρυκεύματα στις πατάτες και τις μπάμιες.
29. Φέρτε τη μεγάλη κατσαρόλα με κρέας σε σάλτσα ντομάτας δίπλα στο πήλινο σκεύος.
30. Με ένα κουτάλι δημιουργούμε μερικά κενά ανάμεσα στις πατάτες και τις μπάμιες και προσθέτουμε τα κοκκινιστά κομμάτια του μοσχαριού, αραδιάζοντάς τα στο ταψί.
31. Από πάνω ρίχνουμε όλη τη σάλτσα ντομάτας.
32. Προσθέστε 1 φλιτζάνι νερό και τα 50 ml ξύδι στο ταψί και αλατοπιπερώστε άλλη μια φορά, για γεύση!
33. Τοποθετήστε το καπάκι πάνω από το πήλινο δοχείο. Ώρα για νόστιμο αργό μαγείρεμα!

Δ. Οδηγίες ψησίματος:

34. Τοποθετήστε το πήλινο σκεύος ή το ταψί του φούρνου σε προθερμασμένο φούρνο, Fan @180℃ / 350℉, και ψήστε πρώτα το φαγητό με το καπάκι, για περίπου 40’.
35. Μετά τα 40’ ανοίγουμε το φούρνο, αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 50’ (ή συνολικά 90’, εξαρτάται από τον φούρνο).
36. Στα μέσα του ψησίματος, ανοίξτε ξανά το φούρνο και γυρίστε τα κομμάτια του κρέατος ΜΟΝΟ ανάποδα. Κάντε το μια-δυο φορές.
37. Μετά από συνολικά 90’ πρέπει να είναι έτοιμο το ψητό Μοσχαρίσιο με μπάμιες και πατάτες.
38. Τοποθετούμε την πήλινη κατσαρόλα στον πάγκο της κουζίνας για να κρυώσει λίγο το φαγητό και να δέσει.
39. Μετά από όλες τις μυρωδιές στην κουζίνα μου, ήρθε η ώρα να σερβίρω αυτό το εκπληκτικό, άνετο πιάτο!

Σερβίρετε και δείτε τους αγαπημένους σας να γλείφουν τα δάχτυλά τους!

Προηγούμενο άρθροΗ Μπουγάτσα της Παναγίας… υπέροχος Προζυμενιος Άρτος αρωματικός, αφρατος
Επόμενο άρθροΨωμί μόνο με σκληρό αλεύρι και μέλι