Μακαρόνια με τόνο, ελιές και λιαστές ντομάτες

Τα μακαρόνια με τόνο, ελιές και λιαστές ντομάτες είναι μια απλή και εύκολη συνταγή που μπορεί να γίνει γρήγορα και εύκολα. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα γρήγορο και χορταστικό γεύμα ή ένα ελαφρύ δείπνο.

Προσθήκες και παραλλαγές:

  • Για να κάνετε τη συνταγή πιο πλούσια, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας σάλτσα ντομάτας ή ένα φλιτζάνι μανιτάρια ψιλοκομμένα.
  • Για να δώσετε στη συνταγή μια πιο μεσογειακή γεύση, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας ρίγανη ή βασιλικό.
  • Για μια πιο πικάντική εκδοχή, μπορείτε να προσθέσετε μια πρέζα πιπέρι τσίλι ή μια κουταλιά της σούπας καυτερή σάλτσα.

Υλικά

  • 500 γρ. μακαρόνια (σπαγγέτι, ταλιατέλες, πένες, κ.λπ.)
  • 300 γρ. τόνος, κατά προτίμηση από βαζάκι, καλά στραγγισμένος
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 400 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • 1/2 φλιτζάνι ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι
  • 12 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
  4. Ρίχνουμε το λευκό κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τις ελιές, τις λιαστές ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  6. Προσθέτουμε τον τόνο και ανακατεύουμε απαλά.
  7. Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά για να επικαλυφθούν με τη σάλτσα.
  8. Σερβίρουμε ζεστά, πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί (προαιρετικά).

Tips

  • Για μια πιο πλούσια γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα και 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα.
  • Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις ελιές Καλαμών με ελιές πράσινες ή μαύρες.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα υλικά στη σάλτσα, όπως πιπεριές, μανιτάρια ή φέτα.

Καλή απόλαυση

Photo: Alessandro Monti

Προηγούμενο άρθροΗ Απόλυτη Καρυδόπιτα
Επόμενο άρθροΛουκουμάδες μεγάλοι φουσκωτοί