Μαλτέζικο κέικ
Ένα παραδοσιακό μαλτέζικο κέικ φτιαγμένο με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς που ετοιμάζεται για τη γιορτή αφιερωμένη στον Άγιο Μαρτίνο
Υλικά 🛒
200g Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100g Ζάχαρη ψιλή
200g Χουρμάδες, ψιλοκομμένοι
100g Σύκα, ψιλοκομμένα
100g Καρύδια, χοντροκομμένα
100g Φουντούκια καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα
50g/ Αμύγδαλα καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη χωρίς ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
Ξύσμα από 1 μανταρίνι
Χυμός από 2 μανταρίνια (75 ml)
2 κουταλιές Amaretto
3 Αυγά χτυπημένα
50ml σπορέλαιο
150ml Ζεστό Νερό
Μαρμελάδα, μαρμελάδα ροδάκινου ή βερίκοκου για γλάσο στην κορυφή του κέικ (προαιρετικά)
Μέθοδος:
Καλύπτουμε τους χουρμάδες ψιλοκομμένους με χλιαρό νερό και αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 ώρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε όλα τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα καρύδια, τα σύκα, τη φλούδα,
το λάδι και τα αυγά.
Στο μείγμα του χουρμά προσθέτουμε το χυμό μανταρινιού και το Amaretto και μετά ρίχνουμε σε στεγνά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι
να ενωθούν καλά.
Βουτυρώνετε μια φόρμα για κέικ 23 εκ. και πασπαλίζετε με αλεύρι και σκόνη κακάο. Ρίξτε μέσα το μείγμα του κέικ, διακοσμήστε
με λίγα κεράσια και καρύδια από πάνω (προαιρετικά) και ψήστε στο φούρνο στους 180C για 35 λεπτά ή μέχρι να μπει ένα ξυλάκι
για σουβλάκι στη μέση να βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει.
Ζεσταίνουμε λίγη μαρμελάδα στο φούρνο μικροκυμάτων της επιλογής μας για να γλασάρουμε το πάνω μέρος του κέικ (προαιρετικά).
Η Συνταγή είναι από το Lolly’s Kitchen
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κέικ Καραμέλα με καρύδια
Συστατικά :
Για το κέικ:
1 φλιτζάνι αλατισμένο βούτυρο, θερμοκρασία δωματίου 220gr
1/3 φλιτζάνι φυτικό λάδι
1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι
6 μεγάλα αυγά θερμοκρασία δωματίου
2 μεγάλους κρόκους αυγών σε θερμοκρασίες δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι γιαουρτι
2 κουταλιές εκχύλισμα βανίλιας
Επικάλυψη Καραμέλας:
170γρ βούτυρο
2 κουτια γάλα εβαπορε 12 ουγκιές το καθένα
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι ολόκληρα πεκάν ή καρύδια γαρνιτούρα
Εκτέλεση:
Για το κέικ:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, χτυπάτε βούτυρο, λάδι και ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα μέχρι
να ενσωματωθούν πλήρως και αφρατέψει, περίπου 5-6 λεπτά.
Γυρίστε το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα και ανακατέψτε τα αυγά και τους κρόκους αυγών ένα
κάθε φορά μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε.
Κοσκινίστε το αλεύρι κέικ, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ μεσαίου
μεγέθους.
Με το μίξερ σε αργή ταχύτητα, εναλλάξ προσθέστε το μείγμα αλευριού και το γιαούρτι
και τελειώστε με μείγμα αλευριού έως ότου αναμιχθούν καλά.
Μην το χτυπήσετε υπερβολικά.
Βουτυρώστε 3 στρογγυλές φόρμες 20 εκ και αλευρώστε τα.
Ρίξτε ομοιόμορφα το μείγμα στις φόρμες του κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 23-30 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν πλήρως
(αλλά ΜΗΝ τα παραψήσετε και στεγνώσουν).
Αφαιρέστε τις φόρμες από το φούρνο και αφήστε να κρυώσουν για 10 λεπτά.
Αφαιρέστε τα κέικ από τις φόρμες και περιμένετε μέχρι να κρυώσει εντελώς στον
πάγκο.
Για την επικάλυψη καραμέλας:
Προσθέστε το βούτυρο, γάλα εβαπορέ και ζάχαρη στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά
μέχρι να λιώσουν όλα.
Σε μέτρια έως χαμηλή φωτιά ανακατέψτε περιοδικά για περίπου 1 1/2 / 2 ώρες
(προσέξτε όλη την ώρα για να βεβαιωθείτε ότι δεν καίγεται έως ότου πήξει και η
καραμέλα έχει σκουραίνει σε ένα όμορφο χρυσό καφέ χρώμα.
Βεβαιωθείτε ότι η το χρώμα της καραμέλας είναι σαν της φωτογραφίας πριν
το κατεβάσετε από την φωτιά.
Θα πρέπει να στέκετε στο πίσω μέρος ενός κουταλιού για να έχει πήξει καλά.
Προσέξτε ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία για να μην την αφήσετε να καεί.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε εκχύλισμα βανίλιας.
Αφήστε να κρυώσει για περίπου 15-20 λεπτά για να το αφήσετε να πήξει πριν
την ρίξετε πάνω απο το κέικ και διακοσμήστε με τα πεκάν η καρύδια από πάνω.
ΠΗΓΗ: https://recipeslovers.net/