Μελιτζάνες παπουτσάκια με μπεσαμελ

Οι μελιτζάνες παπουτσάκια με μπεσαμελ είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από ψητές μελιτζάνες γεμιστές με κιμά και καλυμμένες με μπεσαμέλ. Είναι ένα πιάτο που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και είναι ιδανικό για κάθε περίσταση.

Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι ένα πιάτο με πλούσια γεύση και άρωμα. Οι μελιτζάνες, όταν ψηθούν σωστά, γίνονται μαλακές και ζουμερές, ενώ ο κιμάς είναι αρωματικός και γευστικός. Η μπεσαμέλ, με τη βελούδινη της υφή και τη γλυκιά της γεύση, ολοκληρώνει το πιάτο και του δίνει μια ξεχωριστή νότα.

Η παρασκευή των μελιτζάνες παπουτσάκια με μπεσαμελ είναι σχετικά εύκολη, αλλά απαιτεί λίγη υπομονή. Οι μελιτζάνες πρέπει να ψηθούν καλά, ώστε να μαλακώσουν, ενώ η μπεσαμέλ πρέπει να βράσει για να πήξει.

Υλικά

6 μελιτζάνες κομμένες στα δύο
700γρ. Κιμά αναμικτο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
400γρ. Τριμμένη ντομάτα
1 ξυλάκι κανέλας
1 Κ.Γ ρίγανη
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
Αλάτι, πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
Ελαιόλαδο
200γρ τριμμένο τυρί γκουντα

Για τη μπεσαμελ
100γρ αλεύρι
100γρ βούτυρο
1 λίτρο γάλα
Μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Αρχικά τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε ελαιόλαδο αφου τις έχουμε κόψει στα δυο. Τις στρώνουμε στο ταψί, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Σε άλλο σκεύος τσιγαριζουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και τον κιμά. Σβήνουμε με το κρασί. Αφηνουμε να εξατμιστεί.Προσθέτουμε τη ντομάτα και τα μυρωδικά και σιγοβραζουμε για 20 λεπτά. Περιχύνουμε σε κάθε μελιτζάνα. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμελ με τον παραδοσιακό τρόπο και σκεπάζουμε τον κιμά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Η Συνταγή είναι της Remona Israel

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μελιτζάνες τηγανητές με σάλτσα ντομάτας, σκόρδο, βασιλικό, μαϊντανό.

Μελιτζάνες τηγανητές με σάλτσα ντομάτας, σκόρδο, βασιλικό, μαϊντανό.

Τις τηγάνιζε η γιαγιά στο χωριό μας, αλλά αφούa ξέρουμε ότι πολλοί από εσάς αποφεύγετε αυτή τη γαστρονομική επέμβαση τον τελευταίο καιρό, αποφασίσαμε να σας προσφέρουμε μια πιο ελαφριά εκδοχή, με ψητή μελιτζάνα. Αν αγαπάτε τα κλασικά, δεν σας εμποδίζει καποιος να τις τηγανίσετε. Η επιλογή είναι δική σου!

Υλικά

μελιτζάνες – 2 τμχa
αποστειρωμένες ντομάτες σε κύβους – 800 g
λάδι – 50 ml
σκόρδο – 4-5 σκελίδες
ζάχαρη – 1 κουταλιά της σούπας
μαϊντανός – 1/2 ματσάκι
κλαδάκι φρέσκο ​​πράσινο βασιλικό
αλάτι για γεύση
μαύρο πιπέρι για γεύση

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε ροδελες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν.
Αφού βγάλουν την πίκρα τους, τα ξεπλένουμε και τα απλώνουμε σε ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 12-15 λεπτά.
Σε αυτό το διάστημα, ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε σε αυτό το ψιλοκομμένο σκόρδο για όχι περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Προσθέστε τις ντομάτες σε αυτό και μαγειρέψτε τη σάλτσα στο πάχος που θέλετε.
Τέλος καρυκευουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, ψιλοκομμένα φύλα βασιλικού, αλάτι, ζάχαρη και μαύρο πιπέρι και προσθέτουμε απο το ταψί τις ψημένες μελιτζάνες.
Ανακατεύουμε, αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Διακοσμούμε με ψιλοκομμένο μαιντανό

Καλή όρεξη!

 

Προηγούμενο άρθροΡαβανί Βέροιας με κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλια
Επόμενο άρθροΜουσακάς με μυστικό στην κρέμα