Νόστιμο κι απλό φαγάκι το Μοσχαράκι με πλιγούρι με κόκκινη σάλτσα, σερβιρισμένο σε κυριακάτικο τραπέζι θα κάνει εντύπωση
Υλικά:
800 Γραμμάρια μοσχάρι
2 μέτρια κρεμμύδια, 1-2 σκελίδες σκόρδο
Σάλτσα ντομάτας
1/2 φλ κόκκινο κρασί
1-2 δαφνόφυλλο
1 κανελλόξυλο
2 γαρύφαλα, λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι
Για το πλιγούρι:
400 Γραμμάρια πλιγούρι (για 2-3 άτομα)
1 κρεμμύδι
2 κ.σ. βούτυρο
λίγο αλάτι
4 φλ νερό
Εκτέλεση:
Έπλυνα το κρέας το αλατισα το πέρασα από το αλεύρι και το έβαλα στην κατσαρόλα με λίγο λάδι να ροδίσει. Ρίχνουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι λίγο σκόρδο σάλτσα ντομάτας ένα ξύλο κανέλας, γαρύφαλλα, λίγο μοσχοκάρυδο και φύλλο δάφνης και προς το τέλος ρίχνω το αλάτι-πιπερι. Αφήνω να σιγοβράσει για 2 περίπου ώρες. Το αλεύρι από το κρέας χυλωνει πολυ ωραία την σάλτσα. Το πλιγούρι το φτιάχνω όπως τα μακαρόνια.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα μαζί με το βούτυρο για 5-6 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε το πλιγούρι. (μπορείτε και χωρίς κρεμμύδι) Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το ζεστό νερό και το αλάτι και σιγοβράζουμε σε χαμηλη φωτια (περιπου στο 5) για 12 λεπτά. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το πλιγούρι να σταθεί για 10 λεπτά.
Η Φωτό είναι της κας Μαρία Κουτσομητογλου
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Μοσχαράκι νουα με σάλτσα πορτοκάλι
Το μοσχαράκι νουά με σάλτσα πορτοκαλιού είναι ένα εξαιρετικό πιάτο που συνδυάζει την απαλή γεύση του μοσχαριού με τη φρεσκάδα του πορτοκαλιού. Το μοσχαράκι νουά είναι μια κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος, συνήθως ψημένα στη σχάρα, ενώ η σάλτσα πορτοκαλιού περιλαμβάνει φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, κονιάκ, μανιτάρια και μπαχαρικά. Η γεύση είναι πλούσια και απολαυστική, με την οξύτητα του πορτοκαλιού να αντισταθμίζει τη γεύση του κρέατος. Μπορείτε να σερβίρετε το μοσχαράκι νουά με σάλτσα πορτοκαλιού ως κυρίως πιάτο συνοδευόμενο από ρύζι ή πουρέ, και είναι ιδανικό για ένα επίσημο δείπνο ή μια ιδιαίτερη περίσταση.
Υλικά:
1 κιλό μοσχαρίσιο νουά
1 μεγάλη κονσέρβα μανιτάρια
ή 500γρ. φρέσκα μανιτάρια
1/2 ποτήρι (100ml) φυσικό χυμό πορτοκαλιού
1/2 ποτήρι (100ml) κονιάκ
1/4 ποτηριού (50ml) χυμό λεμονιού
1/4 ποτηριού (50ml) ελαιόλαδο
2 κ.σ. κορν φλάουρ
αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα καλό θα είναι να δέσουμε το κρέας μας με σπάγκο ή να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να μας το βάλει στο ειδικό διχτάκι, για να κρατήσει το σχήμα του.
Τώρα στην κατσαρόλα μας βάζουμε 1/4 του ποτηριού ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά, σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρέας μας μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές.
Αφού το θωρακίσουμε καλά, σβήνουμε με 1/2 ποτήρι κονιάκ. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε 1/4 του ποτηριού χυμό λεμονιού, 1/2 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού, 1/2 ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και μαγειρεύουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για περίπου δύο ώρες.
Στο μεταξύ σε ένα σκεύος με λίγο λάδι σοτάρουμε τα μανιτάρια μας.
Μόλις βράσει το κρέας μας, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και στο ζουμάκι του ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ, αραιωμένο σε λίγο νερό, για να “δέσει” η σάλτσα μας. Τώρα προσθέτουμε και τα σοταρισμένα μανιτάρια.
Κόβουμε το κρέας μας σε πολύ λεπτές φέτες και το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή ρυζάκι.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!!
Δείτε αν θέλετε αναλυτικά την εκτέλεση στο βίντεο