Kριθαράκι στον φούρνο με κεφτεδάκια

Υλικά

για τα κεφτεδάκια
800 γρμ μοσχαρίσιο κιμά (20=25% λίπος)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
2 μεσαία αυγά
200 γραμ ψωμί χωρίς κόρα
4 κ.σ δυόσμο
4 κ.σ μαϊντανό
αλάτι πιπέρι

Για το κριθαράκι
1 ξερό κρεμμύδι
3 κόκκους μπαχάρι,
κόκκινο πιπέρι,
1 κύβο λαχανικών,
Σάλτσα τομάτας
350 γρ κριθαράκι
Λευκό κρασι
αλάτι

Εκτέλεση

Θα ξεκινήσουμε με τον κιμά, εγω τσιγαρίζω πρωτα το κρεμμύδι και το σκόρδο με ελαιόλαδο ξεχωριστά για να έχουμε ένα ελαφρύ τελικό αποτέλεσμα. αρα τσιγαριζουμε για 10 λεπτακια με 4 κσ ελαιόλαδο το κρεμμύδι και σκόρδο.
Μετα τα ρίχνουμε στον κιμά μέ όλα τα υπολοιπα υλικά και ζυμωνουμε. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο 30-40 για να σφιξει και να τον πλασουμε καλυτερα. Πλάθουμε σε ατομικά κεφτεδάκια τα οποία θα τα αλευρώσουμε.
Τώρα έχουμε δύο επιλογές ή στο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 25 λεπτά ή όπως έκανα εγώ σε μπολικο λάδι και τα τηγανίζω.

Για το κριθαράκι
εβαλα σε κατσαρόλα να τσιγαριστει το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, κόκκους μπαχάρι,κόκκινο πιπέρι,έναν κύβο λαχανικών,σάλτσα τομάτας και το κριθαράκι.
Μόλις τσιγαριστηκαν έσβησα με λευκό κρασάκι και πρόσθεσα αλάτι και βραστό νερό περίπου 1 λίτρο.
Άδειασα σε ταψί το μίγμα και πρόσθεσα τα κεφτεδούνια. Έψησα στους 200 για μια ώρα.

Καλή απόλαυση.

Δήμητρα Γουλάπτση

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κεφτεδάκια σε κρεμώδη σάλτσα

Κεφτεδάκια σε κρεμώδη σάλτσα

Συστατικά:

300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
300 γρ. κιμάς χοιρινός
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ κ.γ. σκόρδο σκόνη
1 φέτα ψωμί, ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένη σε νερό και στυμμένη
1 αβγό, χτυπημένο
1 κ.γ. ξερή ρίγανη
1/3 φλ. ελαιόλαδο
½ φλ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος + επιπλέον για γαρνιτούρα
αλάτι, κατά βούληση
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Για τη σάλτσα μανιταριών:

2 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο
1 κύβος βοδινού
2 κ.σ. αλεύρι
½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
200 γρ. μανιτάρια φρέσκα, τεμαχισμένα
1 κ.γ. μουστάρδα
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
πιπέρι, κατά βούληση
1 φλ. κρέμα γάλακτος + επιπλέον, αν χρειαστεί

Μαγείρεμα:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον μοσχαρίσιο και τον χοιρινό κιμά, το κρεμμύδι, τη σκόνη σκόρδου, την ψίχα του ψωμιού, το χτυπημένο αβγό, τη ρίγανη, το μισό ελαιόλαδο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Πλάθουμε κεφτεδάκια.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει , σοτάρουμε τα κεφτεδάκια και από τις δύο πλευρές για λίγο, ίσα ίσα να ροδίσουν.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Για την σάλτσα

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και σοτάρουμε για 3-4 περίπου λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
Ρίχνουμε τον κύβο βοδινού και τον βοηθάμε να διαλυθεί με μία ξύλινη σπάτουλα.
Πασπαλίζουμε διάσπαρτα το αλεύρι.

Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
Ρίχνουμε τη μουστάρδα, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγο ακόμη.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μόλις κρυώσει ελαφρώς, αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μούλτι.

Πολτοποιούμε τα μανιτάρια μέχρι να έχουμε μία πλούσια κρεμώδης σάλτσα και την επιστρέφουμε στο τηγάνι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγη ακόμη κρέμα γάλακτος.
Ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα μανιταριών τα κεφτεδάκια, επιστρέφουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
Αποσύρουμε τα κεφτεδάκια από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με μυρωδικα και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΜπριζόλες με μπεσαμέλ και μανιτάρια από τον Βαγγέλη Δρίσκα
Επόμενο άρθροΚεφτεδάκια με τι ντιπ γιαουρτιού