Μουσακάς με μυστικό στην κρέμα

Αυτό το μουσακάς ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα! Η κρέμα του κρύβει ένα μυστικό συστατικό που απογειώνει τη γεύση και τον κάνει ακαταμάχητο.

Τι μου άρεσε:

  • Η κρέμα ήταν πλούσια, βελούδινη και γευστική. Το μυστικό συστατικό έδωσε μια έξτρα πινελιά νοστιμιάς που έκανε τη διαφορά.
  • Ο κιμάς ήταν ζουμερός και καρυκευμένος τέλεια.
  • Η μελιτζάνα ήταν ψημένη σωστά, μαλακιά και χωρίς ίχνος πικρής γεύσης.
  • Το τυρί έλιωσε ομοιόμορφα και δημιούργησε μια τραγανή κρούστα.

Προτάσεις:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο μίγμα του κιμά, όπως καρότο ή πιπεριά.
  • Αν θέλετε πιο πικάντικο μουσακά, προσθέστε λίγο καυτερό πιπέρι.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυρί της αρεσκείας σας.

Συνοψίζοντας:

Αυτός ο μουσακάς είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο. Η κρέμα με το μυστικό συστατικό τον κάνει ξεχωριστό και αξέχαστο. Σας τον προτείνω ανεπιφύλακτα!

Βαθμολογία: 5/5

Υλικά:

2 μεγάλες μελιτζάνες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κονσέρβα ντομάτα ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
1/4 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
Για την κρέμα:

1 λίτρο γάλα
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
3 κ.σ. τριμμένο τυρί
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. κορν φλάουρ
Μυστικό: 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις αλατίζουμε. Τις αφήνουμε για 30 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλάτι, τις σκουπίζουμε και τις τηγανίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.
Σιγά-σιγά ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει η κρέμα.
Προσθέτουμε το τυρί, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο γάλα και το προσθέτουμε στην κρέμα για να πήξει.
Μυστικό: Προσθέτουμε 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος στην κρέμα για να γίνει πιο πλούσια και γευστική.
Σε ένα ταψί στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες, ρίχνουμε από πάνω τον κιμά και μετά τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Καλύπτουμε με την κρέμα και ψήνουμε στους 180°C για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει η κρέμα.
Συμβουλές:

Μπορούμε να προσθέσουμε στις μελιτζάνες ρίγανη ή θυμάρι πριν τις τηγανίσουμε.
Αν θέλουμε, μπορούμε να πασπαλίσουμε τον μουσακά με τριμμένο τυρί πριν τον ψήσουμε.
Ο μουσακάς μπορεί να σερβιριστεί με τζατζίκι ή ντοματοσαλάτα.

Καλή όρεξη!

Η Φωτο είναι απο το pithari

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μουσακάς με κολοκυθάκια

Υλικά για 6 άτομα

1 κιλό κολοκυθάκια σε λωρίδες
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα
½ φλιτζ. ελαιόλαδο για τον κιμά
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
τυρί τριμμένο για πασπάλισμα
Αλάτι, πιπέριΓια την μπεσαμέλ
½ φλιτζ. βούτυρο
½ φλιτζ. αλεύρι
2 ½ φλιτζ. γάλα χλιαρό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για να διαλυθεί, να γίνει το μείγμα ομοιογενές και να αρχίσει να χρυσίζει (roux). Προσθέτετε πρώτα το ζεστό γάλα, σε μικρή αλλά συνεχή ροή ανακατεύοντας διαρκώς, και κατόπιν αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Αλευρώνετε και τηγανίζετε ελαφρά τα κολοκυθάκια. Τα αφήνετε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το λάδι τους. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Ρίχνετε τα ντοματάκια, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε σε δυνατή φωτιά για σωθούν οι χυμοί.

Στρώνετε τα μισά κολοκυθάκια σε τετράγωνο ταψί. Τα πασπαλίζετε με λίγο τυρί και από πάνω απλώνετε τον κιμά. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα κολοκυθάκια πασπαλισμένα με τυρί. Καλύπτετε το μουσακά με την μπεσαμέλ. Τον πασπαλίζετε με τυρί και τον ψήνετε για 45/-50/. Τον αφήνετε λίγο να σταθεί προτού τον σερβίρετε για μπορείτε να τον κόψετε.

Προηγούμενο άρθροΜελιτζάνες παπουτσάκια με πλούσια μπεσαμελ
Επόμενο άρθροΥπέροχο ρολό με τυριά και αλλαντικά στο φούρνο