Mπακλαβαδάκια διπλωτά

Τα μπακλαβαδάκια διπλωτά, μια ακαταμάχητη λιχουδιά, αποτελούν ένα γλυκό στολίδι της ελληνικής ζαχαροπλαστικής. Φύλλο κρούστας, τυλιγμένο με μεράκι, αγκαλιάζει μια γέμιση από καρύδια, κανέλα και γαρύφαλλο, δημιουργώντας ένα τραγανό μπουκιά γεμάτο αρώματα. Βουτηγμένα σε σιρόπι μελωμένο, τα μπακλαβαδάκια διπλωτά γίνονται μια αξεπέραστη απόλαυση, ιδανική για κάθε γιορτινή ή καθημερινή στιγμή.

Κάθε μπουκιά από ένα μπακλαβαδάκι διπλωτό ξυπνάει τις αισθήσεις και προσφέρει μια στιγμή απόλαυσης. Η ζουμερή υφή, η μελωμένη γεύση και τα αρωματικά μπαχαρικά αφήνουν μια γλυκιά αίσθηση στον ουρανίσκο, που μένει αξέχαστη.

Είτε τα απολαμβάνετε μόνα τους, είτε συνοδεύοντας τον καφέ ή το τσάι σας, τα μπακλαβαδάκια διπλωτά αποτελούν μια γλυκιά πρόταση που θα σας ενθουσιάσει. Η εύκολη προετοιμασία τους, σε συνδυασμό με τα αγνά υλικά και την εκλεπτυσμένη γεύση τους, τα καθιστούν μια ιδανική επιλογή για κάθε περίσταση.

Yλικά

1 πακέτο φύλλο βηρυτού (1/2 κιλο) ή φύλλα κρούστας για γλυκά
400 γραμμάρια καρύδια
400 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο λιωμένο
1 κούπα τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο

για το σιρόπι
3 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
χυμό 1/2 λεμονιού

Εκτέλεση

Θρυμματίζουμε τα καρύδια στο multi όχι πάρα πολύ να είναι χοντρό αλεσμένα και τα ανακατεύουμε μαζί με την τριμμένη φρυγανιά την κανέλα και το γαρίφαλο
Παίρνουμε το φύλλο βηρυτού και στρώνουμε 2 φύλλα κάθε φορά και από πάνω ρίχνουμε από το μείγμα με τα καρύδια τυλίγονται σφιχτά από το στενόμακρο μέρος του φύλλου μας συνεχίζουμε στρώνοντας ανά δύο φύλλα έως ότου τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
Τα έχουμε στρώσει όλα τα ρολά μας μέσα στο ταψί μας και τα κόβουμε με το μαχαίρι ανά 10 πόντους (μόνο τα κόβουμε με το μαχαίρι χωρίς να τα αραιώσουμε μεταξύ τους).
Αφού έχουμε τελειώσει με το κόψιμο τα περί λούζουμε με το λιωμένο φρέσκο βούτυρο να πάει παντού
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου έως ότου ροδίσουν καλά

Τέλος έχουμε βράσει τα υλικά για το σιρόπι μας και το ρίχνουμε ζεστό στα ζεστά μπακλαβαδάκια μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο μας στολίζουμε από πάνω με λίγο από το μίγμα καρυδιών που έχει μείνει

Η Συνταγή είναι της Antigoni Diakatou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Mπακλαβαδάκια γιαννιώτικα βουτυράτα

μπακλαβαδάκια γιαννιώτικα

Τα μπακλαβαδάκια γιαννιώτικα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που φτιάχνεται από φύλλο καρύδι και σιρόπι. Η γεμάτη από καρύδια και κανέλα γέμιση δίνει μια πλούσια γεύση στο γλυκό, ενώ η κρούστα από φύλλο είναι λεπτή και μαλακή. Συνήθως σερβίρεται με ένα ωράιο καφέ ή και μόνο του με νερό. Είναι ένα γλυκό που δημιουργεί μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία και είναι ιδανικό για να το μοιραστείτε με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Yλικά

500 γραμμάρια φύλλα ψιλά για μπακλαβά
1 πακέτο βούτυρο 250 γραμμάρια
1 κιλό καρύδια ψιλοκομμένα
1 φλυτζάνα τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
2 βανίλιες
2 κουταλιές κανέλα
1 μικρό κουταλάκι γαρύφαλλο

για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη 2 ποτήρια νερό
λίγο λεμόνι
3 κουταλιές γλυκόζη

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
Βράζουμε 5 λεπτά από τότε που θα αρχίσει να βράζει
Μόλις το κατεβάζουμε ρίχνουμε 50 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό και το αφήνουμε να λιώσει
μόνο του

για την γεμιση
Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και την κανέλα τη φρυγανιά το γαρύφαλλο.
Εν τω μεταξύ λιώνουμε και το βούτυρο τα 200 γραμμάρια και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο
Σε ένα μικρό ταψάκι βουτυρώνουμε και βάζουμε 2 φύλλα τα βουτυρώνουμε και βάζουμε το μείγμα σε όλο το φύλλο
τυλίγουμε και το κάνουμε ρόλο και το τοποθετούμε στο ταψί εκεί μέσα το σουρώνουμε λίγο
Όταν τελειώσουμε το κόβουμε σε κομμάτια και ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο που μας έμεινε μετά ψήνουμε 180 βαθμούς
στην αρχή για 20 λεπτά και μετά κατεβάζουμε 170 μέχρι να κοκκινίσουν καλά
Ψήνουμε 45 έως 50 λεπτά μόλις τα βγάλουμε τα σιροπιάζουμε με το χλιαρό προς κρύο σιρόπι
(ξέχασα να σας πω ότι στο σιρόπι βάζουμε 2 βανίλιες)

Mπακλαβαδάκια γιαννιώτικα

Καλή επιτυχία

Η Συνταγή είναι της Βέρα Τσιντζόγλου