Μια νόστιμη και αφράτη πρόταση για ένα κέικ με την γεύση της καρυδόπιτας, χωρίς την δουλειά του σιροπιάσματος.
Υλικά:
5 αυγά
1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φακελάκια βανίλια
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
1/2 φλιτζάνι νερό
200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λιγότερο)
1,5 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι καρύδα τριμμένη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Λίγο μοσχοκάρυδο
Κατά βούληση: καρύδια ή φιλέ αμύγδαλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών ή στρώστε το με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να αυξηθεί ο όγκος του.
Στη συνέχεια, προσθέστε το σπορέλαιο, το νερό και το γιαούρτι και 4 κουταλιες αλεύρι ( θα χρειαστούμε συνολικά 500γρ.)χτυπαμε για 2 λεπτά
Στη συνέχεια, προσθέστε το αλεύρι, τα καρύδια, την καρύδα, το μπέικιν πάουντερ, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Αδειάστε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί και πασπαλίστε την επιφάνεια με καρύδια ή φιλέ αμύγδαλα.
Ψήστε για περίπου 50 λεπτά στους 160 βαθμούς ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι όταν το βυθίσετε στο κέντρο του κέικ.
Όταν κρυώσει το τουμπαρουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με καρύδι.
Η Συνταγή είναι της κας Ρουλα Λυρου και η φωτό της κας Lemonia Karava