Μπακλαβάς

Ο μπακλαβάς είναι ένα γλυκό που έχει τις ρίζες του στην Ανατολή και έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Είναι φτιαγμένος από φύλλα κρούστας, γέμιση από ξηρούς καρπούς, ζάχαρη και βούτυρο, και περιχύνεται με σιρόπι.

Ο μπακλαβάς είναι ένα πολύ νόστιμο και πλούσιο γλυκό. Τα φύλλα κρούστας είναι τραγανά και αρωματικά, η γέμιση είναι γλυκιά και απολαυστική, και το σιρόπι δίνει μια επιπλέον αίσθηση γλυκύτητας και νοστιμιάς.

Υλικά:

38 φύλλα κρούστας (3 πακέτα)
500 γραμ. βούτυρο εγώ έβαλα (Lurpak)

Γέμιση:
1 κιλό καρύδια τριμμένα
2,5 κ.γ. κανέλα
1,5 κ.γ. γαρύφαλο τριμμένο 4-5 κ.σ. ζάχαρη
100 γραμ. φρυγανιά τριμμένη 1 πορτοκάλι (το ξύσμα).

Σιρόπι:
1,500 γρ ζάχαρη
900 γραμ. νερό
100 γραμ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
2 κ.σ. λεμόνι
Ξύσμα από λεμόνι

Εκτέλεση

για το σιρόπι
Κάνουμε πρώτα το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά εκτός το (μέλι και το λεμόνι το βάζουμε στο τέλος).
Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση.
Μετά δεν ανακατεύουμε γιατί θα κρυσταλλώσει το σιρόπι (βράζουμε για 5 λεπτά) και μετά ρίχνουμε το μέλι και το λεμόνι.
Το αφήνουμε να παγώσει. Πρέπει να είναι κρύο το σιρόπι και ζεστό το γλυκό.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί μεγάλο κουζίνας.
Στρώνουμε τα τέσσερα πρώτα φύλλα ραντίζοντας καλά το κάθε ένα με λιωμένο βούτυρο ρίχνουμε γέμιση και μετά φύλλο
Ραντίζουμε γέμιση,εναλλάξ ώσπου να τελειώσουν τα 30 φύλλα και τα τέσσερα τελευταία τα ραντίζουμε μόνο.
Το υπόλοιπο βούτυρο που θα μείνει το ζεσταίνουμε λίγο και το ρίχνουμε πάνω από το μπακλαβά.
Το βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά να παγώσει ο μπακλαβάς για να κοπεί καλύτερα.
Το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια.

Και αν θέλουμε καρφώνουμε στο κέντρο κάθε κομματιού ένα γαρύφαλλο.
Και το ραντίζουμε με λίγο κρύο νερό. Το ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Μόλις βγει από το φούρνο το σιροπιάζουμε και το αφήνουμε για 1-1,5 ώρα να απορροφηθεί το σιρόπι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Η Συνταγή είναι της ελενη τσιουκανη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μπακλαβάς

Μπακλαβάς ζαχαροπλαστείου

Υλικά:

1200 gr. Φύλλα Κρούστας
500 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό)
500 gr. Καρύδι (αλεσμένο ελαφρώς)

για σιρόπι:
1700 gr. Νερό
2 κιλά Ζάχαρη
300 gr. Γλυκόζη
½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι

Εκτέλεση

Απλώνουμε δύο, δύο τα φύλλα κρούστας στο ταψί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προσαρμοστούν στο μέγεθος του ταψιού. Έπειτα τα βουτυρώνουμε. Ξανά επαναλαμβάνουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο 1/3 των φύλλων που έχουμε.Ρίχνουμε την πρώτη στρώση καρύδι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 1/3 των φύλλων, ρίχνοντας τα υπόλοιπα καρύδια. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντας τα καλά.

Κόβουμε το μπακλαβά σε διαστάσεις και κομμάτια της προτίμησης σας. Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 1800C για 50 λεπτά περίπου.Προετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει.Σιρόπιασμα:Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο ρίχνουμε σε ζεστό και το σιρόπι. Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Εάν θέλετε να τον δοκιμάσετε έτοιμο θα τον βρείτε στα Ζαχαροπλαστεια ΧΑΤΖΗΣ

Προηγούμενο άρθροΤηγανίτες Ρυζιού, Πνιγμένες σε Μέλι και Πασπαλισμένες με Κανέλα
Επόμενο άρθροΚέικ φρούτων