Η μπατζίνα είναι μια παραδοσιακή πίτα από τη Θεσσαλία, που φτιάχνεται με κολοκύθι, φέτα, γάλα και αλεύρι. Είναι μια εύκολη και νόστιμη συνταγή, ιδανική για όλες τις ωρες ή ως κυρίως πιάτο.
Υλικά
4 ποτήρια ξυσμένο κολοκύθι κίτρινο (ξερό)
Αλάτι
1 κούπα γάλα
2-3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
500 γρ. φέτα
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
Λίγο αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει (περίπου 4-5 κούπες)
Προαιρετικά: λίγη κανέλα
Εκτέλεση
Ξύνουμε το κολοκύθι στο χοντρό μέρος του τρίφτη και το ρίχνουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε για 5 λεπτά.
Στίβουμε το κολοκύθι ελαφρά με τα χέρια μας για να φύγουν τα πολλά υγρά, αλλά όχι πολύ για να διατηρήσουμε τη γλύκα του.
Προσθέτουμε στο μπολ με το κολοκύθι το γάλα, τα αυγά, τη φέτα, το ελαιόλαδο, το λιωμένο βούτυρο, λίγο αλάτι, τη ζάχαρη και την κανέλα (αν θέλουμε).
Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το χυλό.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε την μπατζίνα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε.
Η Συνταγή είναι της κας Βάνα Ντελή
Συμβουλές
Αν θέλετε η μπατζίνα να γίνει πιο αφράτη, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ στο χυλό.
Αντί για φέτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο τυρί, όπως γραβιέρα ή κεφαλοτύρι.
Η μπατζίνα τρώγεται ζεστή ή κρύα.
Καλή όρεξη!