Μπιφτέκια σχάρας με πατατοσαλάτα

Μπιφτέκια σχάρας με αρωματική πατατοσαλάτα με μαγιονέζα

Προετοιμασία: 10′ Αναμονή 4 ώρες Ψήσιμο: 15’

Υλικά (για 4-5 άτομα)

900 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (από σπάλα ή λάπα)
300 γρ. αρνίσιος κιμάς (από μπούτι)
2 αβγά
30 γρ. πελτές ντομάτας
1 ξερό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη, χωρίς τη φύτρα
10 φύλλα φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένα
60 γρ. παρμεζάνα padano
3 φέτες ψωμί του τοστ, μουλιασμένο στο νερό
80 ml γάλα
30 γρ. μουστάρδα απλή
40 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για την πατατοσαλάτα
1 κιλό μέτριες πατάτες, πολύ καλά πλυμένες
400 γραμμάρια μαγιονέζα (έτοιμη η σπιτική)
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
1 κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Ζητάμε από τον χασάπη να περάσει τον κιμά μία φορά από τη μηχανή.
Σε μια μπασίνα ή λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από τον κιμά.
Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν.
Σε μια άλλη μπασίνα ή λεκάνη βάζουμε τον κιμά και τον απλώνουμε με τα χέρια μας.
Προσθέτουμε το περιεχόμενο της πρώτης λεκάνης με τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε το μείγμα. Προσοχή: Δεν χρειάζεται να το δουλέψουμε πολλή ώρα.

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες για να σφίξει
αλλά και για να βγάλει όλα της τα αρώματα.
Υστερα από 4 ώρες, βγάζουμε την ζύμη κιμα από το ψυγείο και την πλάθουμε σε μπιφτέκια – χωρίς να την «κουράσουμε». Πατάμε τα μπιφτέκια ανάμεσα στις παλάμες μας και τα ψήνουμε σε καυτή σχάρα για περίπου 6-7 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με το πάχος του κάθε μπιφτεκιού.

Πατατοσαλάτα
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμες (θα το καταλάβουμε αν
τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι). Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Σε μια σαλατιέρα προσθέτουμε τις πατάτες και το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, ρίχνουμε τα 3/4 της μαγιονέζας, τα 3/4 του μαϊντανού το μισό κρεμμύδι και το μισό θυμάρι
και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη μαγιονέζα, το κρεμμύδι και τα υπόλοιπα μυρωδικά και σερβίρουμε. Τρώγεται ελαφρά ζεστή ή κρύα.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μπιφτέκια αλα κρέμ με μανιτάρια

Συστατικά

Για τα μπιφτέκια:
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι (κόκκινο κατά προτίμηση)
1/2 φλ. τσαγιού ψίχουλα θρυμματισμένου ψωμιού
1/4 φλ. τσαγιού γάλα
1 κ.γ. σάλτσα Worcestershire
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
1 κ.σ. αποξηραμένο μαϊντανό ή 4-5 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
1 κ.γ. μουστάρδα
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. βούτυρο + 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για την σαλατσα
20 τμχ. μανιτάρια φρέσκα
250 γραμμ. κρέμα γάλακτος
1 τμχ. σκελίδα σκόρδο
50 γραμμ. τυρί γκούντα τριμμένο
50 γραμμ. γλυκιά γραβιέρα τριμμένη
50 γραμμ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο
40 γραμμ. τυρί ροκφόρ (blue cheese) (προεραιτικά)
Μερίδες: 4

Οδηγίες

Για τα μπιφτέκια:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνετε καλά για 8-10 λ τουλάχιστον. Πλάθετε 8 μπιφτέκια, ιδίου μεγέθους. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία τη 1 κ.σ. βούτυρο με το λάδι και τηγανίζετε τα μπιφτέκια για 4-5 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα. Τα αφαιρείτε από το τηγάνι, χωρίς να σβήσετε τη φωτιά, και τα διατηρείτε ζεστά.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ως εξής:
Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια και τα τσιγαρίζουμε με ελάχιστο λάδι σε ένα τηγάνι προσθέτοντας μαζί και το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Έπειτα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και μισή κούπα νερό.
Αφήνουμε την κρέμα να δέσει και προσθέτουμε όλα τα τυριά τριμμένα.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Περιχύνουμε τα μπιφτέκια με τη σάλτσα και είναι έτοιμα να τα σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!

 

Προηγούμενο άρθροΜπακλαβάς με σοκολάτα
Επόμενο άρθροΗ σοκολατίνα που θα σε ξετρελάνει, χωρίς να νιώσεις τύψεις