Αυτό το πιάτο, με τις μπριζόλες λαιμού, τα μανιτάρια και τις πατάτες baby, είναι ένα πιάτο που σίγουρα δεν μπορεί ν αφήσει κανέναν αδιάφορο. Οι μπριζόλες, ζουμερές και γευστικές, δένουν τέλεια με την πλούσια σάλτσα μανιταριών, ενώ οι τραγανές πατάτες baby προσθέτουν την τέλεια ισορροπία γεύσεων.
Είναι ένα πιάτο εύκολο στην προετοιμασία, ιδανικό για οικογενειακό δείπνο ή για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.
Υλικά:
Για τις μπριζόλες:
3 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη + σκόνη σκόρδου
200 γρ. μανιτάρια μικρά
Πιπεριές σε διάφορα χρώματα κομμένες σε μπαστουνάκια
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
150 ml κόκκινο ή λευκό κρασί
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος μαγειρικής
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πράσινη πιπεριά καυτερή
Λίγο μπούκοβο (chilli)
Εστραγκόν
Ρίγανη
Δάφνη
Γλυκιά πάπρικα
Χυμό λεμονιού
1 γεμάτη κ.σ μαύρη ζάχαρη
1 γεμάτη κ.σ Bisto ή 1 κοφτή κ.σ κορν φλάουρ
Φρέσκο δεντρολίβανο
Για τις πατάτες:
10-15 baby πατάτες με τη φλούδα τους
2 κ.σ φρέσκο βούτυρο
Πώς θα τις κάνουμε:
Πλένουμε και στεγνώνουν με χαρτί κουζίνας τις μπριζόλες. Τις ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμονιού, ρίγανη, πάπρικα, σκόνη σκόρδου, το εστρακον, τα φύλλα δάφνης, την καυτερή πράσινη πιπεριά και ένα κομματάκι λεμόνι.
Ρίχνουμε σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι 2 κ.σ λάδι και ψήνουμε τις μπριζόλες 6′-7′ από κάθε πλευρά στην αρχή σε δυνατή φωτιά και κατόπιν χαμηλώνουμε.
Βγάζουμε τις μπριζόλες και τις τοποθετούμε σε πυρίμαχο ταψάκι πάνω σε χαρτι ψησίματος. Τις ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τις κρατάμε στο φούρνο μεχρι να τις ψήσουμε στο γκριλ αέρα.
Προσθέτουμε στο τηγάνι που ψησαμε τις μπριζόλες, 3 κ.σ λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά.
Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τη μουστάρδα, τη μαύρη ζάχαρη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.
Προσθέτουμε τώρα 1/2 κούπα ζεστό νερό με 1 κ.σ Bisto η κόρν φλαουρ. Ανακατεύουμε καλα, η σάλτσα θα αρχίσει να πήζει.
Αν πήξει πολύ την αραιωνετε με λίγο ζεστό νερό. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε 1′-2′ λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά.
Για τις πατατουλες: τις βράζουμε al dente αφού τις πλένουμε καλά. Τις στραγγίζουμε, τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε με το βούτυρο
και 1 κ.σ ελαιόλαδο σε αντικολλητικο τηγάνι να σωταριστουν. Τις ρίχνουμε πάπρικα γλυκειά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε
να ροδίσουν. Στο τέλος τις αρωματιζουμε με φρέσκο δεντρολίβανο.
Ανάβουμε το γκριλ αέρα και ψήνουμε στους 180’C βαθμούς τις μπριζόλες για 10′ λεπτά περίπου η μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Δεν πρέπει να παραψηθουν.Κόβουμε τις μπριζόλες σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε ζεστές πάνω σε Baby ρόκα περιχυμένες με τη σάλτσα
μανιταριών, πασπαλίζοντας με χονδροκομμένο πιπέρι και δεντρολίβανο.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Η Συνταγή είναι της κας Βάσω Κρητικου
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Χοιρινές μπριζόλες με μανιτάρια, κρεμμύδια και μπύρα
Αυτό το πιάτο είναι μια απόλυτη απόλαυση για τους λάτρεις του κρέατος. Η πλούσια γεύση των χοιρινών μπριζολών συνδυάζεται άψογα με τα σοταρισμένα μανιτάρια και κρεμμύδια, ενώ η μπύρα προσθέτει μια ιδιαίτερη πινελιά γεύσης και υγρασίας.
Τι μου άρεσε:
- Η σάλτσα ήταν πηχτή, γευστική και ταιριαζε τέλεια με τις μπριζόλες.
- Τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια ήταν σωταρισμένα μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν όλη τη γεύση τους.
- Η μπύρα έδωσε μια ωραία γλυκιά και πικρή γεύση στο πιάτο.
- Το κρέας ήταν ζουμερό και μαγειρεμένο στην εντέλεια.
Προτάσεις:
- Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο πιάτο, όπως καρότο ή πιπεριά.
- Αν θέλετε μια πιο πικάντικη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε τσίλι ή πιπερόριζα.
- Μπορείτε να σερβίρετε το πιάτο με ρύζι, πατάτες ή πουρέ.
Συνολικά, αυτό το πιάτο είναι μια εύκολη και νόστιμη επιλογή για ένα οικογενειακό γεύμα ή ένα δείπνο με φίλους.
Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Βαθμολογία: 5/5
Υλικα:
Χοιρινές μπριζόλες 6 τεμ.
2 κρεμμύδια
Μανιτάρια 300 γρ.
λάδι
αλάτι
μαύρο πιπέρι
1 πρέζα καπνιστή πάπρικα
σάλτσα ροδιού
χυμό λεμονιού
Μουστάρδα /είχα τέτοια/
κέτσαπ ή γλικόξινη σάλτσα
μπύρα 100 ml
ζεστό νερό 200 ml
Εκτέλεση:
Αλατίστε τις μπριζόλες και αφήστε τα για 30 λεπτά.
Η μουστάρδα , η σάλτσα ροδιού, το λεμόνι και η γλυκόξινη σάλτσα ή το κετσαπ,και πιπέρι αναμειγνύονται και με αυτό
το μείγμα οι μπριζολες να καλυφθούν.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και βάζουε πάνω στις μπριζόλες.
Τα αφήνουμε να σταθούν για μερικές ώρες στο ψυγείο.
Στη συνέχεια αφαιρούνται τα κρεμμύδια και τις μπριζόλες και σοταρονται σε ένα τηγανι και από τις δύο πλευρές και αφαιρούνται.
Βάζουμε το κρεμμύδι στο ίδιο λίπος για λίγο, το βγάζουμε στις μπριζόλες και ξεγλασάρουμε το κάτω μέρος του τηγανιου
Τοποθετήστε τις μπριζόλες μπριζόλες σε ένα ταψί
Προσθέστε 100 ml μπύρα και 200 ml ζεστό νερό.
Αφού οι μπριζόλες έχουν ψηθεί για 40 λεπτά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα μανιταρια τα απλώνουμε στην επιφάνεια του φαγητού και ενδιάμεσα.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20-25 λεπτά ακόμη μέχρι να μελώσει .
Τέλος, οι μπριζόλες μαγειρεύονται στο γκριλ για 10 λεπτα