Νηστίσιμη Πάστα Φλώρα
Η πάστα φλώρα είναι ένα κλασικό και αγαπημένο γλυκό, ιδανικό για όλες τις περιστάσεις.
Αυτή η συνταγή είναι νηστίσιμη, χωρίς βούτυρο, και φτιάχνεται με υλικά που θα βρείτε εύκολα σε κάθε σούπερ μάρκετ.
Είναι επίσης πολύ εύκολη στην εκτέλεσή της, ακόμα και για αρχάριους στην ζαχαροπλαστική.
Υλικά:
- 1 βιτάμ σοφτ (ή 1/2 βιτάμ σοφτ και 1/2 σπορέλαιο)
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- 3 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκάλι
- 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- Μαρμελάδα της αρεσκείας σας
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το βιτάμ σοφτ (ή το μίγμα βιτάμ και σπορελαίου), τη ζάχαρη, το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σιγά σιγά, προσθέστε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
- Απλώστε τη ζύμη σε ένα ταψί για πάστα φλώρα ή σε μικρά ατομικά φορμάκια.
- Απλώστε τη μαρμελάδα της αρεσκείας σας πάνω στη ζύμη.
- Διακοσμήστε με κορδονάκια από ζύμη.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το βιτάμ σοφτ με φυτικό βούτυρο ή ελαιόλαδο.
- Αν η ζύμη σας είναι πολύ σκληρή, προσθέστε λίγο ακόμα χυμό πορτοκαλιού.
- Αν θέλετε να κάνετε τη πάστα φλώρα πιο τραγανή, ψήστε τη βάση για 10-15 λεπτά πριν προσθέσετε τη μαρμελάδα.
- Αφήστε την πάστα φλώρα να κρυώσει καλά πριν τη σερβίρετε.
Καλή όρεξη!