Νηστίσιμη Πορτοκαλόπιτα
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα ζουμερό κομμάτι πορτοκαλόπιτα, ακόμα και νηστεύοντας;
Ευτυχώς, η νηστίσιμη εκδοχή της αγαπημένης μας λιχουδιάς είναι εξίσου νόστιμη και απολαυστική!
Εμένα μου αρέσει ιδιαίτερα η εκδοχή με σιμιγδάλι, που δίνει στην πορτοκαλόπιτα μια ωραία υφή και γεμάτη γεύση.
Πιστεύω ότι το μυστικό για μια τέλεια νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα κρύβεται στην ισορροπία των γεύσεων. ⚖️
Υλικά:
Για το κεικ:
- 1/2 ποτήρι σπορέλαιο
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
- 1 ποτήρι αλεύρι φαρίνα
Για το σιρόπι:
- 2 ποτήρια νερό
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- 1 πορτοκάλι (πολτοποιημένο)
Εκτέλεση:
- Για το κεικ: Σε ένα μπολ, χτυπήστε με το σύρμα το σπορέλαιο και τη ζάχαρη καλα.
- Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατέψτε καλά.
- Σιγά σιγά, ρίξτε το σιμιγδάλι και το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αδειάστε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια.
Για το σιρόπι:
- Σε μια κατσαρόλα, βράστε το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού για 7 λεπτά.
- Προσθέστε το πολτοποιημένο πορτοκάλι και ανακατέψτε καλά.
- Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.
Σιροπίασμα:
- Περιχύστε το κρύο σιρόπι πάνω από το χλιαρό γλυκό.
- Αφήστε το να σιροπιαστεί καλά για 1-2 ώρες πριν το σερβίρετε.
Προτάσεις:
- Μπορείτε να προσθέσετε σταγόνες βανίλιας ή ξύσμα λεμονιού στην ζυμη του για extra γεύση.
- Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να καβουρδίσετε ελαφρώς το σιμιγδάλι πριν το προσθέσετε στην κρέμα.
- Αν θέλετε, μπορείτε να γαρνίρετε την πορτοκαλόπιτα με κανέλα, τριμμένα καρύδια ή φιστίκια.
Καλή όρεξη!
Η Συνταγή είναι της κας Rena Babatsi