Νηστίσιμη Πορτοκαλόπιτα

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα ζουμερό κομμάτι πορτοκαλόπιτα, ακόμα και νηστεύοντας;

Ευτυχώς, η νηστίσιμη εκδοχή της αγαπημένης μας λιχουδιάς είναι εξίσου νόστιμη και απολαυστική!

Εμένα μου αρέσει ιδιαίτερα η εκδοχή με σιμιγδάλι, που δίνει στην πορτοκαλόπιτα μια ωραία υφή και γεμάτη γεύση.

Πιστεύω ότι το μυστικό για μια τέλεια νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα κρύβεται στην ισορροπία των γεύσεων. ⚖️

Υλικά:

Για το κεικ:

  • 1/2 ποτήρι σπορέλαιο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 ποτήρι αλεύρι φαρίνα

Για το σιρόπι:

  • 2 ποτήρια νερό
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 πορτοκάλι (πολτοποιημένο)

Εκτέλεση:

  1. Για το κεικ: Σε ένα μπολ, χτυπήστε με το σύρμα το σπορέλαιο και τη ζάχαρη καλα.
  2. Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατέψτε καλά.
  3. Σιγά σιγά, ρίξτε το σιμιγδάλι και το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Αδειάστε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί.
  5. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια.

Για το σιρόπι:

  1. Σε μια κατσαρόλα, βράστε το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού για 7 λεπτά.
  2. Προσθέστε το πολτοποιημένο πορτοκάλι και ανακατέψτε καλά.
  3. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.

Σιροπίασμα:

  1. Περιχύστε το κρύο σιρόπι πάνω από το χλιαρό γλυκό.
  2. Αφήστε το να σιροπιαστεί καλά για 1-2 ώρες πριν το σερβίρετε.

Προτάσεις:

  • Μπορείτε να προσθέσετε σταγόνες βανίλιας ή ξύσμα λεμονιού στην ζυμη του για extra γεύση.
  • Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να καβουρδίσετε ελαφρώς το σιμιγδάλι πριν το προσθέσετε στην κρέμα.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να γαρνίρετε την πορτοκαλόπιτα με κανέλα, τριμμένα καρύδια ή φιστίκια.

Καλή όρεξη!

Η Συνταγή είναι της κας Rena Babatsi

Προηγούμενο άρθροΤο ρεβανί που θα σε κάνει να ξεχάσεις ότι υπάρχει κάτι άλλο πιο νόστιμο
Επόμενο άρθροΗ καρυδόπιτα που θα σας κάνει να ταξιδέψετε σε άλλες γεύσεις