Υλικά:

400 γραμμάρια παπαρδέλες
300 γραμμάρια κιμά αγριογούρουνου ή ότι εχετε
300 γραμμάρια μανιτάρια πορτσίνι (φρέσκα ή αποξηραμένα, εμποτισμένα σε νερό)
100 ml κόκκινο κρασί (προτιμήστε ένα κρασί με σώμα, όπως ένα Barbera ή ένα Nebbiolo)
400 γραμμάρια ντομάτες (φρέσκες, κομμένες σε κύβους ή κονκασέ)
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 φύλλα δάφνης
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
Ελαιόλαδο εξαιρετικής παρθένου
Παρμεζάνα Raggiano, τριμμένη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Φρέσκο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:

Αν χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα μανιτάρια, εμποτίστε τα σε ζεστό νερό για 30 λεπτά. Στραγγίστε τα και κόψτε τα σε κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό.

Προσθέτουμε τον κιμά στην κατσαρόλα και τον ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα φύλλα δάφνης και το δεντρολίβανο. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον 1 ώρα, ή μέχρι η σάλτσα να δέσει και να αποκτήσει πλούσια γεύση.

Εν τω μεταξύ, βράζουμε τις παπαρδέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Σερβίρισμα:

Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και το δεντρολίβανο από τη σάλτσα. Στραγγίζουμε τις παπαρδέλες και τις ανακατεύουμε με τη σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με τριμμένη παρμεζάνα και φρέσκο μαϊντανό.