Παραδοσιακή τυρόπιτα με χαλούμι

Αυτή η τυρόπιτα δεν είναι απλά ένα νόστιμο φαγητό, είναι μια εμπειρία. Η μαστιχα προσθέτει μια γλυκιά, ρητινώδη γεύση, το μαχλέπι μια ζεστή, πικάντικη πινελιά και ο δυόσμος μια δροσιστική φρεσκάδα. Το χαλούμι, με την αλμυρή και τυρένια γεύση του, δένει όλα τα υλικά μαζί σε μια τέλεια αρμονία.

Ας δούμε μερικά από τα highlights:

  • Η υφή: Η τυρόπιτα είναι τραγανή εξωτερικά και μαλακιά και αφράτη στο εσωτερικό.
  • Η γεύση: Η αλμυρή γεύση του τυριού ισορροπεί τέλεια με τη γλυκιά μαστίχα, το πικάντικο μαχλέπι και τον δροσερό δυόσμο.
  • Το άρωμα: Το άρωμα της μαστίχας και του μαχλεπιού είναι μεθυστικό και ανοίγει την όρεξη.
  • Η εμφάνιση: Η τυρόπιτα είναι χρυσαφένια και λαχταριστή, με όμορφα σχέδια από το φύλλο.

Είτε την απολαμβάνετε ως πρωινό, ως μεσημεριανό, ως ορεκτικό ή ως βραδινό, αυτή η τυρόπιτα θα σας ενθουσιάσει.

Σας προτείνω να την δοκιμάσετε ζεστή, μόλις βγει από τον φούρνο.

Συνοδεύστε την με ένα ποτήρι κρασί ή με ένα δροσερό ρόφημα.

Καλή σας όρεξη!

Υλικά

1ο Μείγμα
3 ποτήρια χαλούμι τριμμένο λεπτό
3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι μαστίχα αλεσμένη
1/2 κουταλάκι μαχλέπι αλεσμένο
λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο

2ο Μείγμα
8 αυγά
1 ποτήρι σπορέλαιο
1/2 ποτήρι γάλα
4 καλά γεμάτες κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι διαλυμένο στο γάλα
λίγο σουσάμι για το τελείωμα

Εκτέλεση

Ανακατεύω τα πρώτα 5 υλικά σας αρέσουν βάλτε και μισό ποτήρι σταφίδες και μισό ποτήρι ζάχαρη

Σε μια λεκάνη χτυπάμε πολύ λίγο τα αυγά για να ενωθούν, βάζουμε το λάδι σιγά-σιγά το γιαούρτι με το γάλα
Ενώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύοντας το μείγμα πρέπει μόλις που να πέφτει το κουτάλι
Αν χρειαστεί βάζουμε λίγο ακόμα γάλα.
Βάζουμε τον μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα που έχει στη μέση τρύπα
Από πάνω σουσάμι.
Ο φούρνος ζεστός και βάζουμε στους 190 βαθμούς και τον ανοίγουμε μετά από 40 λεπτά και χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς
Το βγάζουμε από το φούρνο όταν το ξυλάκι βγαίνει καθαρό

Παλιά συνταγή από γιαγιάδες καλή επιτυχία

Η Συνταγή είναι της κας Ελλη χαραλαμπιδου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τυρόπιτα Θεσσαλίας

Τυρόπιτα Θεσσαλίας

Υλικα τυροπιτας

500 γρ ανθοτυρο
250 γρ φετα
500γρ γαλα
4 αυγα
Αλατι
2,5 ποτηρια του κρασιου ελαιολαδο
650 γρ φυλλο για πιτα ( 11 φυλλα στρογγυλο ζυμης ψαχνων)

Διαδικασια

Γεμιση
Τριβουμε το ανθοτυρο μαζι με τη φετα
Ριχνουμε τα αυγα, το μισο λαδι, το αλατι
Και το μισο γαλα.
Λαδωνουμε το ταψι , στρωνουμε το πρωτο φυλλο και ραντιζουμε ελαφρα ποσοτητα απο τη γεμιση. Στρωνουμε το δευτερο φυλλο και ραντιζουμε ξανα με λιγο υλικο.
Στη συνεχεια στρωνουμε νεο φυλλο και βαζουμε αρκετη γεμιση. Ενναλασουμε φυλλο, γεμιση, μεχρι να φτασουμε στο τελευταιο φυλλο. Χαραζουμε την πιτα σε κομματια και ριχνουμε το υπολοιπο λαδι και γαλα.
Ψηνουμε στους 180 C για 1 ωρα .

Τυρόπιτα Θεσσαλίας

Καλή Επιτυχία

Η Συνταγή είναι της κας Ελευθερίας 

Προηγούμενο άρθροΤυρόπιτα με φέτα και γιαούρτι
Επόμενο άρθροΚαριόκες είναι η νοσταλγία της παιδικής ηλικίας