Το **Πιταρέλι Σκορδάτο** είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Είναι μια εύκολη, γρήγορη και νόστιμη συνταγή, ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, συνοδευτικό ή σνακ. Μπορείτε να την προσαρμόσετε εύκολα στις δικές σας γεύσεις και προτιμήσεις. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα ψωμάκι που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.


Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη:

  • Αλεύρι: 500 γρ.
  • Νερό (χλιαρό): 250 ml.
  • Λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο): 6 κ.σ.
  • Ξηρή μαγιά: 1 τεμ. (περίπου 7-9 γρ.)
  • Ζάχαρη: 2 κ.σ.
  • Αλάτι: 1 κ.σ.

Για το λάδι σκόρδου:

  • Βούτυρο αγελάδας (λιωμένο): 50 γρ.
  • Σκόρδο (λιωμένο): 1 σκελίδα

Για την επικάλυψη:

  • Τυρί φέτα (τριμμένη): 80 γρ.
  • Κίτρινο τυρί (τριμμένο, π.χ. γκούντα/μοτσαρέλα): 50 γρ.

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ξεκινάω τη συνταγή ετοιμάζοντας τη ζύμη.

Σε ένα βαθύ μπολ, κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω αλάτι, ξηρή μαγιά και ζάχαρη. Ανακατεύω καλά.

Στη μέση σχηματίζω μια τρύπα, στην οποία ρίχνω το λάδι και το χλιαρό νερό, και αρχίζω να ζυμώνω τη ζύμη.

Αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου **2 ώρες**, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Δείτε και άλλες συνταγές με αλμυρές ζύμες.

**Πλάσιμο και Ψήσιμο:** Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, σχηματίζω μια μπάλα περίπου **170 γραμμαρίων** (για ένα ατομικό ή μικρό πιταρέλι).

Ανοίγω τη ζύμη σε ένα ταψάκι (ή σε λαδόκολλα) και κάνω μερικές τρυπίτσες με ένα μαχαίρι.

Πασπαλίζω με το τριμμένο τυρί φέτα και το κίτρινο τυρί.

Ψήνω στους **200-220 βαθμούς** μέχρι να είναι έτοιμο και να ροδίσει η επιφάνεια.

**Λάδι Σκόρδου:** Όσο το **Πιταρέλι Σκορδάτο** ψήνεται, αναμειγνύω το λιωμένο βούτυρο με τη λιωμένη σκελίδα σκόρδου.

Αφού αφαιρέσω το ψωμάκι από το φούρνο, το αλείφω αμέσως με το προαναμεμιγμένο βούτυρο και σκόρδο. Το σερβίρω ζεστό.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνος Προετοιμασίας και Αναμονής

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 30 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 2 ώρες (για το φούσκωμα της ζύμης).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για πιο έντονη γεύση σκόρδου, μπορείτε να αυξήσετε τη δόση σε 2 σκελίδες ή να προσθέσετε λίγο αποξηραμένο βασιλικό στο βούτυρο.

Για να γίνει η ζύμη πιο αφράτη, χρησιμοποιήστε μαγιά μπύρας (περίπου 15 γρ. φρέσκια). Δοκιμάστε να προσθέσετε και λίγο θυμάρι πάνω από τα τυριά πριν το ψήσιμο. Δες και άλλες συνταγές για τυρόπιτες για έμπνευση.

Αν δεν έχετε ξηρή μαγιά, αντικαταστήστε την με φρέσκια. Το **Πιταρέλι Σκορδάτο** είναι ιδανικό να συνοδεύσει μια σούπα ή μια πράσινη σαλάτα.