Πάστα ταψιού!!!!

Η πάστα ταψιού είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα κλασικό γλυκό με πλούσια γεύση και υφή, που συνδυάζει αρμονικά το αφράτο παντεσπάνι, το σιρόπι, την κρέμα και την γκανάζ σοκολάτας.

Το παντεσπάνι είναι συνήθως φτιαγμένο με κακάο, το οποίο του δίνει μια ιδιαίτερη γεύση και σκούρο χρώμα. Το σιρόπι είναι συνήθως σιρόπι ζάχαρης με μέλι ή χυμό λεμονιού, το οποίο νοστιμίζει και ενυδατώνει το παντεσπάνι. Η κρέμα είναι συνήθως φτιαγμένη με φυτική σαντιγί και ζαχαρούχο γάλα, ενώ η γκανάζ σοκολάτας είναι φτιαγμένη με ψιλοκομμένη κουβερτούρα και γάλα.

Η πάστα ταψιού μπορεί να σερβιριστεί σκέτη ή με διάφορα συνοδευτικά, όπως κεράσια, αμύγδαλα ή καρύδια. Είναι ιδανική για τις γιορτές, ιδιαίτερες περιστασεις αλλά μπορεί να απολαυσετε και οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας.

Υλικά για 16 Πάστες

1.ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

6 αυγά
6 κουτ.σούπας ζάχαρη (κοφτές)
6 κουτ.σούπας αλεύρι(κοφτές)
4 κουτ.σούπας κακάο (γεμάτες)
4 κουτ.σούπας σπορέλαιο
1 βανίλια
2 κ.γ κοφτά μπέικιν

Για το σιρόπι
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 βανίλια
2 κ.σ κονιάκ ή άλλο ποτό της αρεσκείας μας(προαιρετικά)
1κ.γ χυμό από λεμόνι ή μια κ.σ γλυκόζη(ότι έχετε)

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΚΡΕΜΑ
2 κονσέρβες μόρφατ φυτικη σαντιγι(κρύες από το ψυγείο)
1 κουτακι ζαχαρούχο(397-400 γρ.)
1 βανίλια

ΓΙΑ ΤΗ ΓΚΑΝΑΖ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
200 γρ.κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
150γρ.γάλα εβαπορέ(αδιάλυτο)πλήρες
1 κ.σ μέλι ή γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάω τα αυγα με τη ζαχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν 3-4 λεπτά.Ρίχνω και τη βανίλια.Προσθέτω το αλεύρι που το έχω κοσκινίσει με το κακάο και το μπέικιν στην πολύ χαμηλή ταχύτητα του μίξερ και τέλος ρίχνω λίγο λιγο και το σπορέλαιο.Αν μπορείτε να κάνετε το ανακάτεμα των στερεών υλικών στο μίγμα των αυγων με σπάτουλα,ακόμα καλύτερα,για να μη χάσουμε πολύ ογκο από το φούσκωμά τους.Αδειάζω το μίγμα σε ταψάκι βαθύ βουτυρωμένο 35Χ30 περίπου και ψήνω στους 180 βαθμούς αντιστάσεις 10 λεπτά,ή μέχρι να το δοκιμάσω με οδοντογλυφίδα και να βγαίνει στεγνή.Όσο ψήνεται το παντεσπάνι βράζω το σιρόπι 2-3 λεπτά μόνο,κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το κονιάκ(άν βάλω) Περιχύνω με το καυτό σιρόπι,το καυτό γλυκό.Αφήνω να κρυώσει.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΚΡΕΜΑ
-Χτυπάω τα μορφατ να γίνουν σαντιγι,προσθέτω το ζαχαρουχο και τη βανιλια και απλώνω την κρέμα στο κρύο παντεσπανι και βάζω ψυγείο να παγώσει 1 ώρα.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΚΑΝΑΖ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

-Βράζω το γάλα,το ρίχνω πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα προσθετω και το μελι,ανακατεύω και αφήνω να γίνει χλιαρή.
Περιχύνω και απλώνω με σπάτουλα τη γκανάζ πάνω από την παγωμένη κρέμα.
Ξανά ψυγείο 1-2 ωρίτσες και έτοιμη η πάστα ταψιού!!!!!
Πασπαλίζω με ότι θέλω!!!
Προτιμήστε αφού παγώσει το γλυκό,πρώτα να το κόψετε σε κομμάτια σκουπίζοντας το μαχαίρι με χαρτί κουζίνας στην κάθε κοψιά και έπειτα να το πασπαλίσετε με ότι θέλετε.Έτσι θα κοπούν τα κομμάτια ομοιόμορφα.

πάστα ταψιού

Καλή επιτυχία!!!

Η Συνταγή είναι της κας Katerina Xaralampou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Παγωτίνια με κεράσι

Παγωτίνια με κεράσι

Υπέροχα Παγωτίνια με κεράσι με υπέροχη υφή και γεύση.Εύκολο για αρχάριους, το έτοιμάζετε σε 10λεπτά και τα εξαφανίζουν αμέσως.

Υλικά

500 γρμ φυτικη κρέμα
1 ζαχαρούχο
2 πακέτα πτι μπερ Παπαδοπούλου
4 κουταλιές γεμάτες κερασι γλυκο
2 βανίλιες
1/2 ποτηρι γαλα φρέσκο

Εκτέλεση

Χτυπάω την κρέμα βαζω το ζαχαρούχο χτυπάω μέχρι να αφρατεψει ριχνω το γαλα τις βανίλιες στο τέλος το κεράσι ανακατεύω απαλά με
μαριζ στρωνω μπισκότα την κρέμα μπισκότα και κατάψυξη εγω τα εκανα το πρωί και τωρα θα τα απολαύσουμε δια χειρός γιαγιάς Λενας

Καλή απόλαυση

Η Συνταγή ειναι της Λένα Αντωνίου

Προηγούμενο άρθροΡολά μαρμελάδας με σταφίδες: Το τέλειο σνακ ή πρωινός
Επόμενο άρθροΤο σοκολατένιο ρολό που θα σας κάνει να ξαναγίνετε παιδί